Viszonylagos rend van Kovászna megyében

Itt, a megyében kaptunk hideget is meleget is a 2023-as esztendőben, állapította meg az év utolsó sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa, aki úgy értékelte, hogy az országos botrányok miatt elrendelt ellenőrző akciók alkalmával bebizonyosodott: más régiókhoz képest Kovászna megyében rend van. dr. Ráduly István elmondta azt is: az új esztendő második csütörtökén Baróton tart meghallgatást.

 A prefektúra alaptevékenységével nem volt gond, a közigazgatási határozatok és rendeletek jogszerűségének ellenőrzésében nem voltak fennakadások, folyamatos volt a kommunikáció a megyei tanáccsal és a helyi hatóságokkal, hisz változatlanul az a cél, hogy törvényesek legyenek a dokumentumok, nem pedig az, hogy a prefektúra bírságoljon és pereljen (a részletes adatokkal az év lezárása után visszatérünk).

Az alárendelt intézmények közül az útlevélosztály operatívan és hibátlanul működött, a vezetői engedélyeket kibocsátó osztálynál voltak csúszások, amelyeket a krónikus létszámhiány okozott, ezt “kölcsönrendőrökkel” próbálták észszerű határon belül tartani.

Nem hiányoztak az előre nem látható incidensek sem, bár számuk nem mondható aggasztónak és úgy vélem, hogy a kollégákkal és az illetékes intézményekkel együtt sikerült kezelnünk ezeket – jelentette ki a prefektus.

Ha havonta csak egyet emelünk ki, akkor januárban volt a Sepsi OSK meccsen történt provokáció, amikor az U Craiova 1948 szurkolói folyamatosan idegengyűlölő jelszavakat skandáltak. Ezt első körben a játékvezető az érvényben lévő szabályokat alkalmazva megoldotta, de a Professzionális Labdarúgóliga képviselőinek mégis sikerült zavart okozniuk, ám végül a helyi futballcsapat csattanós választ adott a szabályokat kerülgetőknek.

Februárban volt egy kis malőr, amikor az országos polgári védelmi program keretében a szirénákat ellenőrizték, de végül a gyakorlat elérte a célját.

Márciusban gondolta újra a román kormány az ukrán menekültek támogatási rendszerét, hogy a pénz ne a befogadókhoz, hanem egyenesen a menekült családokhoz jusson, ezt kellett átszervezni.

Áprilisban megvonta kétéves mérlegét a prefektus. Ez utóbbinak legfontosabb tétele az volt, hogy sikerült megőrizni a társadalmi békét és jó partneri viszonyt alakítottak ki az önkormányzatokkal.

Májusban akár történelminek is nevezhető eseményre került sor, amikor az Európai Parlament Petíciós Bizottságának háromszéki tényfeltáró látogatása alkalmával a prefektus (is) kifejthette álláspontját a medvekérdés kapcsán.

  • A bizottság előtt hangsúlyoztam: amíg az állatvédő szervezetek becslése szerint Kovászna megye erdeiben legtöbb 600 medve élhetne, de ezek száma a szakemberek szerint meghaladja a kétezret, addig szó sem lehet arról, hogy – legalábbis nálunk- a barnamedve egy kiveszőben lévő állatfaj lenne, amit kiemelten védeni kellene, hanem vissza kell állítani a tudományos alapon működő vadgazdálkodást és szabályozni kell a medvepopulációt – emlékeztetett a prefektus.

Júniusban volt egy mobilizálási gyakorlat, ami Kovászna megyében csendben és rendben lezajlott.

Július elején csapadékos időszak volt, a legnagyobb gondot Torján és Erdővidéken okozta az árvíz, a Nagyajtán akkor elsodort épülő hidat éppen a napokban adták át a forgalomnak.

Júliusban belefutottunk az év legnagyobb botrányába, amely a horror körülmények között működő Ilfov megyei öregotthonok kapcsán robbant ki – mondta a prefektus.

  • Az idősek és fogyatékkal élők Kovászna megyei központjaiban gyakorlatilag nem volt semmi gond, viszont a 17 idős személy költöztetése, akiket Maros megyéből kellett egyik napról a másikra hazatelepíteni, komoly kihívás elé állított bennünket – idézte fel Ráduly István.

Hozzátette: augusztusban  azzal “szórakoztak”, hogy hétvégi programot szerveztek a Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Hivatalban, miután a Csiki utcai munkálatok során többrendbelileg elvágták az optikai szálat, internet nélkül hagyva a hivatalt.

Ráduly István szeptemberben hivatalában fogadta dr. Angel TÎLVĂR védelmi minisztert, aki részt vett Grigore Bălan tábornok mellszobrának avatásán, illetve a crevediai, halálos áldozatokat is követelő robbanást követően elrendelt országos kampány keretében az üzemanyag- és autógáz töltőállomásokat ellenőrizték – különösebb mulasztásra nem derült fény.

Októberben hatalmas tűz ütött ki a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében, amelyben – csodával határos módon – személyi sérülés nem történt. Másik kérdés az, hogy az épület tulajdonjogának kérdésében nincs semmilyen előrelépés.

Novemberben, tulajdonképpen október utolsó napjaiban és november két hétvégéjén, Beszterce-Naszód, Vaslui és Fehér megyei rendőrök segítségével több mint 500 személy tehette le a vizsgát a B-kategóriás gépjárművetői engedély megszerzéséért, és ezzel ismét sikerült másfél hónap alá szorítani az elméleti és a gyakorlati vizsga közötti várakozási időt Sepsiszentgyörgyön.

Decemberben ismét gyönyörködhettünk a prefektúrára látogató csoportok karácsonyi dalaiban – köszönet a Bertis cégcsoportnak a vendégfogadásban nyújtott segítségért – mondta el a prefektus.

Ráduly István megköszönte a sajtó képviselőinek is az egész évi pontos, tárgyszerű munkát és bejelentette: január 11-én Baróton tart kihelyezett meghallgatást. Jelentkezni a 0267-315444-es telefonszámon lehet.