În județul Covasna este o relativă ordine

În anul 2023, am primit și cald și rece la noi în județ, a declarat în ultima conferință de presă a anului prefectul județului Covasna, care a apreciat că acțiunile de control dispuse ca urmare a scandalurilor de la nivel național au demonstrat că, în comparație cu alte regiuni, în județul Covasna este ordine.

Nu au existat probleme în activitatea de bază a prefecturii, cea de control al legalității actelor emise de autoritățile locale. A fost menținută o comunicare continuă cu Consiliul Județean și primării, scopul fiind în continuare acela de a se întocmi documente care respectă prevederile legale, și nu de a da amenzi sau de a da în judecată (vom reveni cu detalii după sfârșitul anului).

Dintre instituțiile subordonate, activitatea serviciului de pașapoarte a fost operativă și fără cusur, în timp ce la serviciul de eliberare a permiselor de conducere s-au înregistrat întârzieri cauzate de un deficit cronic de personal, care a fost menținut în limite rezonabile prin „împrumutarea” unor polițiști din alte județe.

Au existat și incidente neprevăzute, deși numărul acestora nu a fost prea mare. „Cred că împreună cu colegii și instituțiile abilitate am reușit să facem față cu succes acestora” – a mai spus prefectul.

Dacă ar fi să evidențiem doar una pe lună, în luna ianuarie ar fi incidentul de la meciul echipei de fotbal Sepsi OSK, când fanii lui U Craiova 1948 au scandat lozinci xenofobe. Inițial, problema a fost rezolvată conform regulamentului în vigoare de arbitrul partidei, dar reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal au reușit totuși să încurce lucrurile. În cele din urmă însă echipa locală de fotbal a dat o replică pe măsură celor care au încercat să ocolească regulamentul.

În februarie s-a ivit o problemă în timpul verificării sirenelor în cadrul programului național de protecție civilă, dar, până la urmă, putem spune că exercițiul și-a atins scopul.

În martie, guvernul a regândit sistemul de sprijin pentru refugiații ucraineni, astfel încât banii să ajungă direct la familiile de refugiați și nu la gazde, acesta a trebuit să fie pus în practică.

În aprilie, prefectul a făcut bilanțul celor doi ani de activitate. Cea mai importantă concluzie a acestuia a fost faptul că s-a reuși păstrarea păcii sociale și că a fost stabilit un parteneriat corespunzător cu autoritățile locale.

În luna mai, a avut loc un eveniment am putea spune istoric, când (și ) prefectul a avut ocazia să-și exprime punctul de vedere cu privire la problema urșilor în timpul unei vizite de documentare la Comisia pentru petiții a Parlamentului European.

– Am subliniat în fața comisiei că, organizațiile de protecție a animalelor estimează că în pădurile din județul Covasna ar putea trăi 600 de urși, dar potrivit specialiștilor numărul acestora depășește 2.000. Deci se poate afirma fără niciun dubiu că – cel puțin în județul nostru – ursul brun nu este o specie pe cale de dispariție care trebuie protejată cu prioritate, și că trebuie să restabilim managementul cinegetic pe baze științifice și să reglementăm populația de urși – a reamintit prefectul.

În luna iunie a avut loc un exercițiu de mobilizare, care s-a desfășurat în liniște și ordine în județul Covasna.

La începutul lunii iulie, a fost o perioadă de precipitații, inundațiile au provocat cele mai mari pagube la Turia și în zona Baraoltului. Podul în construcție din Aita Mare, care a fost luat de ape, tocmai zilele acestea a fost redeschis circulației.

În iulie, ne-am lovit de cel mai mare scandal al anului, izbucnit din cauza condițiilor groaznice din căminele de bătrâni din județul Ilfov – a mai spus prefectul.

  • Centrele de bătrâni și persoane cu dizabilități din județul Covasna practic au fost găsite în ordine, în schimb cei repatrierea de la o zi la alta a celor 17 de persoane în vârstă din județul Mureș ne-a creat probleme serioase – a declarat Ráduly István .

Acesta a adăugat că în luna august a venit rândul să se organizeze programe de weekend  la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor după ce fibra optică a fost tăiată de mai multe ori în timpul lucrărilor de pe strada Ciucului, lăsând sediul fără internet.

În septembrie, Ráduly István l-a primit în biroul său pe ministrul apărării, Dr. Angel Tîlvăr, care a participat la dezvelirea bustului generalului Grigore Bălan. Tot în luna septembrie controalele la stațiile GPL și benzinării, organizate în cadrul campaniei la nivel național după explozia de la Crevedia, nu a scos la iveală nicio defecțiune majoră.

În octombrie, un incendiu uriaș a izbucnit în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, în care, în mod miraculos, nimeni nu a fost rănit. Faptul că nu s-a făcut niciun progres în ceea ce privește proprietatea clădirii este o altă problemă.

În luna noiembrie, mai exact în ultimele zile ale lunii octombrie și în două weekend-uri din noiembrie, cu ajutorul polițiștilor din județele Bistrița-Năsăud, Vaslui și Alba, peste 500 de persoane au dat examenul pentru obținerea permisului de conducere categoria B, reducând din nou timpul de așteptare între proba teoretică și cea practică la Sfântu Gheorghe la mai puțin de o lună și jumătate.

 În luna decembrie, ne-am putut bucura din nou de colindele grupurilor care au vizitat prefectura – mulțumim Grupului Bertis pentru sprijinul  acordat în găzduirea acestora / a declarat prefectul.

 De asemenea, Ráduly István a mulțumit reprezentanților presei pentru munca lor precisă și obiectivă pe tot parcursul anului și a anunțat că va organiza audiență  la Baraolt pe 11 ianuarie. Pentru a vă înscrie, sunați la numărul de telefon 0267-315444.