Csökkent a várakozási idő

Ismét sikerült másfél hónapra csökkenteni a várakozási időt a gépkocsivezetői engedély megszerzéséért folyó vizsga elméleti és gyakorlati próbái között – jelentette be novemberi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István beszélt az útlevélosztály tevékenységéről is és közölte: december első csütörtökén Kézdivásárhelyen tart meghallgatást.

 A prefektus szerint a késés a tartós személyzethiány miatt alakult ki: a tisztségjegyzék szerint a vezetői engedélyeket kibocsátó és járműbejegyzési hivatalban 14-en dolgozhatnának, de csak nyolcan vannak, és közülük csak öten vizsgáztathatnak. Egy személy egy nap alatt legtöbb olyan 12 jelentkezőt vizsgáztathat le, aki a B kategóriás hajtási jogosítványt szeretné megszerezni, míg azok közül, akik a C kategóriás vezetői engedélyre pályáznak, egy hét alatt legtöbb húszan állhatnak vizsgára.

  • Amíg valami módon nem sikerül bővíteni az alkalmazottak számát, addig aligha sikerül egyensúlyt tartani az elméleti és a gyakorlati vizsga között – vélekedett a prefektus. A helyzetet nagyban súlyosbítja az, hogy nagyon sokan felkészületlenül jelentkeznek a gyakorlati vizsgára, többször elbuknak, és azzal, hogy másodszor, harmadszor, sokadszor jelentkeznek, növelik a vizsgázók számát – tette hozzá Ráduly István, aki köszönetet mondott Beszterce-Naszód, Vaslui és Fehér megye prefektusainak, valamint a vezetői jogosítványokat kibocsátó hivatal munkatársainak az erőfeszítésért.

Amint ismeretes, az elmúlt egy hónapban, Rico Racoviță hivatalvezető kérésére és Ráduly István közbejárásával, három hétvégén szerveztek gyakorlati vizsgát Sepsiszentgyörgyön. Október 28-29-én két helyi szakember két Beszterce-Naszód megyei rendőr segítségével 144 személyt vizsgáztatott, közülük 88-an (62%) szereztek jogosítványt. Novemberben két hétvégi vizsga volt: 4-én és 5-én kilenc Vaslui megyei és 3 helyi rendőrrel 252-en vizsgázhattak, 136-an (54%) mentek át, 18-án és 19-én pedig négy Fehér megyei és két helyi rendőr 122 személyt vizsgáztatott le, közülük kilencven (74%) vette sikerrel a megmérettetést.

Ez a három alkalommal összesen 518 személyt jelent, amelyből 314 szerzett vezetői engedélyt, az átlagos átmenési arány 61% volt. Ezzel hét hétre csökkent a várakozási idő az elméleti és a gyakorlati vizsga között.

A prefektus összefoglalta az útlevélosztály 2023 harmadik negyedévi munkáját. Az Alina-Dana Ioniță rendőrfőbiztos által vezetett szolgálatnál 3014 kérelmet vettek át (37%-kal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában, amikor 4797-en fordultak a hivatalhoz): 2730 kérelmet egyszerű elektronikus útlevélre és 284 kérelmet egyszerű ideiglenes útlevélre. A kérések 18 százalékát (552) más megyékben lakóhellyel rendelkező személyek tették le.

Sepsiszentgyörgyön, alapesetben, kizárólag Kovászna megyében lakóhellyel rendelkező állampolgárok kérelmeit dolgozzák fel. Összesen 4319 kérelmet oldottak meg. Ezekből 2462 kérést a megyeszékhelyen vettek be, 176-ot az ország más megyéiben adtak le, és 852 kérést Románia külföldi diplomáciai és konzuli képviseleteinél vettek át. Ezeken kívül az országos útlevélosztály még 829 kérést továbbított a Kovászna megyei hivatalnak, amelyet Románia külképviseletein adtak le olyan személyek, akik román állampolgárok, de nincs romániai lakhelyük.

A fenti időszakban 186-an jelezték, hogy elveszítették útiokmányukat, öt személynek pedig megrongálódott az útlevele.

A feldolgozott kérelmek eredményeként összesen 2759 útlevelet adtak át a kérelmezőknek a hivatal székhelyén (21%-kal többet, mint 2022 azonos időszakában): 2396 elektronikus útlevelet és 363 ideiglenes útlevelet, ezeken kívül 1298 elektronikus útlevelet juttattak el a birtokosoknak futárszolgálat útján (16%-kal többet, mint 2022 harmadik negyedévében).

  • Örömmel jelentem, hogy a tavalyhoz képest az útlevélosztályon a helyzet változatlan: várakozási idő nincs, a programálás gyakorlatilag a mai napra történik, az egyszerű elektronikus útleveleket a törvény által meghatározott 15 napos határidő helyett 2-3 napra állítják ki – jegyezte meg a prefektus.

 Ami a december 1-jét illeti Ráduly István úgy vélte: jó körülmények között kerülhet sor a román nemzeti ünnepre.

  • Még év elején megalakult az a civil szervezetek, egyesületek, művelődési intézmények képviselőiből álló bizottság, amely kidolgozta a december 1-jei ünnepségek programját. Az összeállított költségvetés mintegy 120 ezer lejről szólt, ehhez képest 144 ezer lejt gyűjtöttünk össze, úgyhogy ebből a szempontból nem lehetnek fennakadások – szögezte le a perfektus.

Téli útkarbantartás:

A Kovászna megyei országutak hótalanításáért a Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság sepsiszentgyörgyi kirendeltsége felel, amely 17 saját tulajdonban lévő, valamint további 28 bérelt eszközzel rendelkezik. A feladatok ellátására a Valdek kft.-vel kötöttek szerződést. A kirendeltség öt telephellyel (Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Bodzaforduló, Kovászna és Bereck) valamint egy bálványosi munkaponttal rendelkezik.

A megyei úthálózat hótalanítását a Kovászna megyei útügyi vállalat látja el négy telephelyről (Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Barót, Bodzaforduló) 29 saját és 14 bérelt géppel.

A helyi úthálózat tisztítása a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, közülük négyen már szerződést kötöttek külső szakszolgáltatóval, további két önkományzatnál folyamatban van a közbeszerzés. A többi település saját eszközeivel és erőforrásaival biztosítja az utak takarítását.

A prefektus felhívja a lakosság figyelmét, hogy az érvényben lévő előírások szerint az utak takarítása a vihar elmúltával kezdődik, nem közben. Amennyiben elakadnak egy viharban az úton, az egységes segélyhívó számra (112) leadott kérésre a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség fog reagálni.

  • A Kovászna megyei prefektúra írásban kérte a pénzügyminisztériumtól és a belügyminisztériumtól – mint a román állami vagyon kezelőitől – a Szakszervezetek Művelődési Háza bejáratainak a teljes lezárását, miután az október 27-ei tűzesetet követően a Kovászna Megyei Építkezési Felügyelőség javasolta egy teljeskörű szakmai felmérés elkészítését, valamint az épület bejáratainak lezárását. Ezen intézkedések megtételét kértük a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivataltól is, ám ez nem tud ennek eleget tenni, mert az ingatlan telekkönyv szerinti tulajdonosa a román állam – mondta el a prefektus.

Ráduly István folytatja minden hónap első csütörtökén esedékes, kihelyezett meghallgatás-sorozatát, december 7-én 12 órakor a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalban várja az érdeklődőket. Iratkozni a 0267 315 444-es számon lehet.

Az értekezlet második felében Kozma Béla, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, valamint Moraru Mihai Ioan, a Talajfeljavító Ügynökség megyei kirendeltségének igazgatója foglalták össze az általuk vezetett intézmények tevékenységét és válaszoltak az újságírók kérdéseire.