Recomadări cu ocazia Serbării Rusaliilor

Pe data de 10 iunie 2022, la Instituția Prefectului – Județul Covasna, purtătorii de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, Jandarmeriei Covasna și  Instituției Prefectului – Județul Covasna, au organizat o conferință de presă comună, în care au detailat măsurile ce se vor adopta în perioada 11-13 iunie a.c. cu ocazia Serbőrii Rusaliilor

 Redăm mai jos comunicatele instituțiilor menționate. 

POLIȚIȘTII COVĂSNENI LA DATORIE ÎN CONTEXTUL SĂRBĂTORIRILOR DE RUSALII

 

În perioada 10 – 13 iunie a.c., cu ocazia sărbătorilor de Rusalii, polițiștii covăsneni vor fi prezenți în teren pentru prevenirea evenimentelor nedorite, pentru menținerea siguranței traficului rutier și combaterea faptelor ilicite.

Efectivele care vor fi prezente în teren vor acționa atât pentru prevenirea, descurajarea și combaterea faptelor antisociale, cât și pentru creșterea gradului de siguranța rutieră, aceștia folosind aparatele radar, aparatele etilotest și DrugTest, în vederea depistării șoferilor care încalcă regulile de circulație.

Polițiștii vor acționa în zonele turistice și zonele de agrement de pe raza județului Covasna, în centrele și societățile comerciale, piețe, precum și în stațiile și mijloacele de transport în comun, activitățile fiind desfășurate, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.

De asemenea, polițiștii vor fi prenzenti și în zona lăcașurilor de cult pentru prevenirea oricăror incidente.

Având în vedere că este o perioadă aglomerată, vă recomandăm să fiți vigilenți, să manifestați o atenție deosebită asupra banilor pe care îi aveți asupra dumneavoastră, astfel încât să nu deveniți victime ale infracțiunilor.

– nu luaţi asupra dumneavoastră sume mari de bani;

– păstraţi banii și portofelul în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil, şi nu în buzunarul de la spatele pantalonilor;

– dacă sunteţi într-un loc aglomerat nu ţineţi poşeta lateral sau în spatele dumneavoastră. Ţineţi-o la vedere, cât mai strâns, sub braţ.

– când staţi la rând, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;

Dacă vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi zonele izolate sau neiluminate şi purtarea ostentativă a bijuteriilor.

Pentru siguranța locuinței și a bunurilor dumneavoastră, în cazul în care părăsiți domiciliul, asigurați-vă temeinic că ați închis ușile și ferestrele casei, inclusiv cele ale anexelor locuinței. Totodată, polițiștii vă recomandă să evitați să postați fotografii și informații pe rețelele de socializare despre locația în care vă aflați.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere și fluidizarea traficului, pe drumurile publice, vor fi la datorie poliţiştii rutieri. Polițiștii vor verifica respectarea normelor legale privind regimul legal de viteză precum și prevenirea și combaterea consumului de alcool sau a altor substanțe la volan.

Dacă plecati la drum conduceți prudent, respectați regulile de circulație și nu vă grăbiți, întrucât este important să ajungeți în siguranță la destinație și să sărbătoriți alături de cei dragi.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice, să reducă viteza de deplasare în zonele cu circulaţie intensă, să circule cu prudenţă sporită  în momentul când trec pe lângă grupuri de pietoni, să nu oprească autovehiculele în apropierea lăcaşelor de cult şi să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră.

Pietonilor le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.

În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelaţi la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE


 

Jandarmii covăsneni în mijlocul cetăţenilor pe timpul minivacanței de Rusalii!

 

În perioada 10-13 iunie 2022, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele care vor avea loc în spațiul public la care se anunță participarea unui public numeros.

Pe perioada Rusaliilor, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică în zonele de interes operativ și la lăcașurile de cult din zona de competență.

De asemenea, în această perioadă vor fi constituite și subunităţi de intervenţie care să intervină pentru soluţionarea unor situaţii deosebite ce pot apărea pe timpul executării misiunilor sau a celor semnalate de către cetățeni.

Jandarmii montani de la Posturile Covasna și Șugaș Băi vor fi prezenți în zonele de agrement și pe traseele turistice adiacente, unde vor acționa pentru informarea și îndrumarea turistilor, dar și pentru sprijinul acestora în cazul producerii unor incidente nedorite.

Având în vedere faptul că unele persoane vor dori să îşi petreacă acest sfârșit de săptămână în aer liber, jandarmii recomandă tuturor cetăţenilor să respecte prevederile Legii nr. 54 din 19 martie 2012, privind desfasurarea activităţilor de picnic, care reglementează aceste activităţi desfãşurate pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale cu scopul prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.

Vă reamintim faptul că puteți desfășura activități de picnic doar în zonele special amenajate în acest sens, care aparțin domeniului public ori privat.

Respectați regulile de bază atunci când vă aflați în natură: nu aprindeți focul în zone neamenajate sau în imediata apropiere a pădurii şi nu lăsați în urmă resturi menajere care dăunează mediului înconjurător. De asemenea, deşeurile trebuie aruncate doar în locurile special amenajate.

Totodată, aveți obligația de a nu distruge, modifica ori degrada panourile informative, marcajele, indicatoarele sau orice alte amenajări aflate în perimetrul acestor zone.

Dacă sunteți martori ai unor situaţii deosebite cum ar fi apariţia unor animale sălbatice, nu interveniți, nu le hrăniți şi nu vă apropiați de acestea pentru a le filma sau fotografia.

Apelați, la nevoie la ajutorul oferit de către jandarmi în orice împrejurare care vă poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai, sau apelați Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE