Comunicat de presă privind derularea campaniei naționale de ecologizare „Curățăm România!”

           În perioada 04.04.2022-31.05.2022 s-a derulat campania națională de ecologizare „Curățăm România!” . Sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!” Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și instituțiile subordonate, în colaborare cu Instituțiile Prefectului și sprijiniți de Asociația Comunelor din România, Asociația Orașelor din România, dar și alte companii naționale precum CNAIR, CFR, Romsilva, ANAR, au desfășurat acțiuni de conștientizare a autorităților publice locale în privința efectelor dăunătoare ale deșeurilor abandonate asupra mediului și asupra calității vieții.

               La nivelul județului Covasna grupul de lucru interministerial a fost coordonat operativ de către domnul subprefect Cosmin BORICEAN în vreme ce asistența tehnică și suportul metodologic au fost asigurate de către Agenția Pentru Protecția Mediului Covasna.

               Prin implicarea sa în campania de ecologizare domnul subprefect Cosmin BORICEAN a dorit să atragă atenția asupra responsabilității pe care fiecare dintre cetățeni o are în asigurarea unui climat de viață sănătos și durabil:  „Păduri mai curate, ape fără aglomerări de deșeuri, înseamnă nu doar un mediu sănătos pentru noi dar și o perspectivă economică mai bună pentru potențialul turistic al județului nostru. Conform legislației, salubrizarea fiecărei unități administrativ-teritoriale respectiv  oraș, comună sau sat cade în sarcina administrației publice locale, motiv pentru care acest apel s-a adresat în special mobilizării acestor instituții publice”.

               Astfel, în perioada activă a derulării proiectului, pe lângă ședințele operative ale grupului de lucru, s-au  efectuat vizite la sediile primăriilor covăsnene pentru a promova campania de ecologizare și ghidul de finanțare pus la dispoziția reprezentanților fiecărei unitate administrativ-teritorială de către Administrația Fondului pentru Mediu. Conform datelor centralizate de către Agenția Pentru Protecția Mediului Covasna, în cele 8 săptămâni de activitate, în urma implementării proiectului „Curățăm România!” la nivelul județului Covasna, au fost colectate în total 203,86 de tone de deșeuri cu sprijinul a 2892 de voluntari și 551 de persoane aparținând aparatelor de specialitate ale celor 30 de instituții participante. Dintre instituțiile publice deconcentrate organizate la nivel județean cea mai mare cantitate de deșeuri abandonate, mai exact 10.823 kg,  a fost colectată în cadrul acțiunilor organizate cu sprijinul Administrației Bazinale de Apă Olt-Sistemul de Gospodărire al Apelor Covasna. Sub îndrumarea Direcției Silvice au fost colectate de pe raza ocoalelor silvice Tălișoara, Brețcu, Covasna și Comandău 6.825 kg de deșeuri abandonate. O altă instituție implicată activ în implementarea campaniei este Inspectoratul Școlar Județean care a promovat în unitățile școlare coordonate campania și a facilitat participarea elevilor  voluntari și a cadrelor didactice la acțiunile desfășurate la nivel local.  Dintre administrațiile publice locale care au aderat la campanie și au mobilizat atât personal propriu cât și voluntari menționăm comuna Vâlcele care a reușit să colecteze 65.000 kg deșeuri menajere, plastic, pet-uri și sticlă, comuna Zagon cu 23.100 și UAT-urile Zăbala, Belin și Aita Mare care au colectat fiecare,  cu succes, peste 10.000 kg gunoaie abandonate. Mulțumim, pe această cale și administrațiilor publice locale din comunele Dalnic, Ilieni, Covasna, Micfalău, Cernat, Sita Buzăului, Ghidfalău, Brăduț, Brețcu, Bixad, Întorsura Buzăului, Ojdula, Ghelința, Valea Mare, Reci, Comandău, Arcuș, Chichiș, Târgu Secuiesc, Lemnia, Vârghiș, Bățanii Mari, Malnaș, Aita Mare care s-au implicat și au derulat acțiuni individuale în cadrul campaniei.

           Instituția Prefectului-Județul Covasna mulțumește pe această cale tuturor celor implicați în derularea campaniei „Curățăm România!” pentru spiritul civic și atitudinea proactivă de care au dat dovadă.  „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!” nu este doar un slogan, este o stare de spirit care, sperăm noi, nu va dispărea odată cu încheierea proiectului ci se va menține și va genera astfel de inițiative locale pe tot parcursul anului.