Prefectul: Să nu tratăm alegătorii ca pe niște copii ignoranți

Sunt nefondate temerile, dacă se vor comasa două alegeri, cetățenii nu vor mai ști ce să facă – a declarat Dr. Ráduly István  în cadrul conferinței de presă din luna februarie. Prefectul județului Covasna a evaluat activitatea serviciului juridic al instituției și a declarat că în data de 7 martie va organiza audiență în orașul Covasna.                           

Ráduly István a constatat cu satisfacție că a fost anunțat calendarul pentru „superanul” electoral: alegerile pentru Parlamentul European și cele locale vor avea loc pe 9 iunie, alegerile prezidențiale în două tururi în septembrie și alegerile parlamentare pe 8 decembrie.

– Cred că a fost o decizie înțeleaptă comasarea alegerilor. Nu este vorba doar de mai puțini oameni, mai puțină energie și mai puțini bani, ci și de faptul că oamenii se satură să meargă la urne la fiecare două luni. În opinia mea, dacă alegerile ar avea loc separat, prezența la vot ar scădea, nu ar crește. În același timp, cred că este greșit să crezi că oamenii sunt confuzi și nu știu ce să facă dacă se comasează două alegeri. Nu trebuie să tratăm alegătorii ca pe niște copii ignoranți – a declarat prefectul.

Ráduly István a vorbit, de asemenea, despre sarcina principală a prefecturii, controlul legalității hotărârilor și dispozițiilor administrative. În anul 2023, Consiliul Județean Covasna a adoptat 237 de hotărâri, care au respectat toate cerințele legale. De asemenea, cele 380 de dispoziții ale președintelui Consiliului Județean au fost considerate legale din toate punctele de vedere.

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, consiliile locale au adoptat în total 4449 de hotărâri, dintre care 83 nu au trecut filtrul juridic prealabil. Ținând cont de obiecțiile juriștilor prefecturii, 79 au fost revocate sau modificate, iar patru au fost contestate de instituție în contenciosul administrativ. Anul trecut, primarii au emis 12.846 de dispoziții, dintre care 191 au fost considerate defectuoase din punct de vedere juridic, 190 au fost modificate, iar un caz va fi soluționat de instanțele de judecată.

– În total, colegii mei au analizat 17.912 dosare, dintre care 274 au fost considerate nelegal adoptate. Dacă luăm în considerare că doar cinci acte au fost atacate efectiv în instanță, ceea ce corespunde la 0,027% din totalul documentelor verificate, rezultatul este unul bun – a declarat István Ráduly.

În ceea ce privește petițiile: instituția a primit 1068 de petiții, majoritatea, 864, au fost adresate către Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor. Serviciul juridic al prefecturii a rezolvat 203 cereri, dintre care aproape jumătate (94) se refereau la aplicarea legii funciare sau la restituirea bunurilor preluate abuziv de regimul comunist, în timp ce serviciul de pașapoarte a primit o singură petiție. Cele mai multe petiții, 945, au fost depuse de persoane fizice. Majoritatea petițiilor, 934, au fost soluționate pozitiv, parțial sau integral, 114 au fost soluționate negativ, șase au fost clasate, iar celelalte sunt în curs de soluționare.

Ráduly István a anunțat că pe data de la 7 martie va organiza audiență în orașul Covasna. Pentru înscriere, sunați la numărul de telefon 0267-315444.

În a doua parte a conferinței de presă, locotenent-colonelul Daniel Predicioiu, prim-adjunctul șefului Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, a prezentat un raport privind activitatea instituției pe anul 2023 și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.