Prefektus: Ne nézzük a választópolgárokat tudatlan gyerekeknek

Megalapozatlan a félelem, miszerint, ha összevonnak két választást a polgárok elvesznek és nem tudják, hogy mi a teendő – vélekedett februári sajtóértekezletén dr. Ráduly István. Kovászna megye prefektusa értékelte az intézmény jogi osztályának munkáját és közölte, március 7-én Kovásznán tart meghallgatást.

Ráduly István örömmel nyugtázta, hogy ismertté vált az ide választási „szuperév” menetrendje: az európai parlamenti és a helyhatósági választásokra június 9-én, a kétfordulós államfőválasztásra szeptemberben, a parlamenti választásokra pedig december 8-án kerül sor.

  • Azt gondolom, hogy bölcs döntés volt a választások összevonása. Nem csak arról van szó, hogy kevesebb ember, energia és pénz kell, hanem arról is, hogy az emberek belefásulnak, ha kéthavonta választani kell menni. Véleményem szerint, ha külön tartanák a voksolást, nem nőne, hanem csökkenne a részvétel. Ugyanakkor úgy vélem, hogy helytelen azt feltételezni, hogyha összevonnak két választást, akkor az emberek összezavarodnak, és nem tudják, hogy mit tegyenek. Ne nézzük tapasztalatlan gyerekeknek a romániai választópolgárt – mondta a prefektus.

Ráduly István beszélt a prefektúra alapfeladatának számító tevékenységről, a közigazgatási határozatok és rendeletek jogszerűségének ellenőrzéséről is. Elmondta: Kovászna Megye Tanácsa 2023-ban 237 határozatot hozott, ezek minden törvényes előírásnak megfeleltek, és minden szempontból törvényesnek ítélték a megyei tanács elnökének 380 rendeletét is.

       2023. január 1-je és december 31-e között a helyi tanácsok összesen 4449 határozatot hoztak, ezek közül 83 nem ment át az elsődleges jogi szűrőn. A prefektúra jogászainak kifogásait figyelembe véve 79-et visszavontak, illetve módosítottak, négyet a kormányhivatal megtámadott a közigazgatási bíróságon. A polgármesterek tavaly 12.846 rendeletet adtak ki, ezek közül 191-ben találtak jogi kifogást a szakemberek, 190-et módosítottak, egy esetről a bíróság fog dönteni.

  • Összességében kollégáim 17.912 aktát néztek át, ezek közül 274-ben találtak hibát. Ha figyelembe vesszük, hogy összesen öt aktát kellett megtámadni a bíróságon, ami az ellenőrzött dokumentumok 0,027 százaléknak felel meg, az eredmény kimondottan jónak tekinthető – állapította meg Ráduly István.

         Ami a petíciókat illeti, az intézményhez 1068 személy fordult valamilyen problémával ezek nagy részét, összesen 864-et a vezetői engedélyeket kibocsátó és járműbejegyzési hivatal kapta. A prefektúra jogi osztálya 203 kérést oldott meg, ennek csaknem fele (94) a földtörvény alkalmazásához vagy a kommunista rezsim által jogtalanul eltulajdonított javak visszaszolgáltatásához kapcsolódott, az útlevélosztályhoz csak egy petíció érkezett. A legtöbb kérést, 945-öt természetes személyek nyújtottak be. A petíciók nagy részét, 934-et részben vagy egészben sikerült pozitívan megoldani, 114 esetében negatív megoldás született, hatot ejtettek, a többi megoldása folyamatban van.

Ráduly István bejelentette: március 7-én Kovásznán tart kihelyezett meghallgatást. Jelentkezni a 0267-315444-es telefonszámon lehet.

Az értekezlet második felében Daniel Predicioiu alezredes, a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) főkapitányának első helyettese számolt be az intézmény tevékenységéről és válaszolt az újságírók kérdésére.