Urmează probabil a perioadă cu risc de inundații
Frecvența tot mai mare a ruperilor de nori care durează doar câteva minute, dar care sunt urmate de inundații ce provoacă pagube importante, este un semn sigur al schimbărilor climatice, a declarat prefectul județului Covasna în cadrul conferinței de presă din luna iunie, făcând referire la inundațiile de la sfârșitul săptămânii trecute. Dr. Ráduly István a mai vorbit, printre altele, despre posibilitățile pe care le au autoritățile locale de a participa la târguri turistice și a spus că va organiza o audiență în stațiunea Covasna în prima zi de joi a lunii viitoare.
Localitatea Aita Mare a fost inundată duminică, în condițiile în care în sat nu a plouat aproape deloc. Când primarul a primit RO-Alert a crezut că este o greșeală, deoarece în sat nu ploua mai deloc. În sat era soare, dar la câțiva kilometri în amonte, în zona Aita Medie și Aita Seacă, a fost o uriașă ploaie torențială, pârâul Aita, umflat brusc, a spart pe jumătate trecerea provizorie construită pe tuburi de beton, a rupt pasarela de fier și a măturat în albie utilajele pe șenile de peste 15 tone ale constructorului, lăsate oarecum neglijent pe malul apei. Toate acestea au creat un baraj artificial în calea pârâului, care a ieșit din matcă și a inundat patru case de pe malul drept al pârâului.
– M-am deplasat imediat la fața locului și, împreună cu locotenent-colonelul Adrian Simtea, comandantul Inspectoratului pentru Situațiilor de Urgență (ISU) a județului Covasna, și cu primarul Bihari Edömér, am luat primele măsuri operative: am demontat cele două margini ale podului provizoriu avariat, am îndepărtat pasarela din albia pârâului și am alertat antreprenorul să scoată utilajele grele din albia râului – a explicat Ráduly István, care „a fost impresionat” de solidaritatea sătenilor, care „au sărit cu roaba, cu gălețile, care cu ce a putut, să-i ajute pe cei păgubiți”.
Ráduly István a declarat că cele mai periculoase fenomene atmosferice din ultimii ani au avut loc în lunile iunie și iulie, o consecință directă a schimbărilor climatice și nu este foarte clar cum să ne adaptăm la acestea.
- Nu este corect să dai vina pe primarul din Baraolt pentru funcționarea defectuoasă a canalizării în condițiile în care, conform raportului emis pe 25 iunie de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, între orele 14:10 și 14:35, adică în 25 de minute, s-au înregistrat 37,2 litri de precipitații pe metru pătrat. Mai mult decât atât, în următoarea jumătate de oră, între 14:35 și 15:06, au căzut încă 22 de litri de apă pe metru pătrat. Așadar, în mai puțin de o oră, au căzut aproape 60 de litri de apă pe fiecare metru pătrat. Este un număr uriaș! Codul roșu de avertizare se emite la peste 25 de l/mp pe oră. Doar pentru comparație: anul trecut, în întreaga lună iunie, în Baraolt s-au înregistrat 22 de litri pe metru pătrat, în comparație cu o medie națională de 37,5 litri pe metru pătrat. Este adevărat că anul trecut luna iunie a fost secetoasă, și în ceea ce privește precipitațiile, regiunea Baraolt este peste media națională, media ultimilor 10 ani în luna iunie fiind de aproape 90 de litri pe metru pătrat. Dar chiar și așa, duminică, într-o singură oră, a căzut două treimi din media lunară de precipitații. La Baraolt există sistem de canalizare pluvială numai într-o parte a orașului, dar nici canalizarea existentă nu are cum să absoarbă în timp real această cantitate – a conchis prefectul.
Luni și marți, o comisie a Instituției Prefectului a evaluat pagubele în patru localități: Aita Mare, Baraolt și Turia.
S-a constatat că la Aita Mare au fost inundate 4 anexe, 1 obiectiv social, 1 obiectiv economic, 1 pod, 1 podeț, 200 de metri de stradă, 2 km de drum forestier, 1 fântână și au fost ucise 50 de animale.
Podul provizoriu a fost refăcut, de miercuri se poate circula din nou pe relația Belin Baraolt.
La Baraolt au fost inundate 60 de gospodării, casa de cultură, străzi pe o distanță de 2,5 km, 25 de fântâni, și au căzut 5 arbori.
La Turia, unde au fost înregistrate 97 de litri de precipitații într-o singură oră, au fost inundate 6 case, 1 operator economic, 80 de grădini și curți, 41 de pivnițe, 23 de fântâni, 125 de hectare de suprafețe agricole, au fost afectate 3 podețe și 9,5 km de străzi neasfaltate.
A fost afectat drumul județean 121A (în Zona Vadas) și 122 (Hatod) pe o distanță totală de 6,5 km.
Pagubele sunt în curs de evaluare.
Conform raportului operativ primit miercuri, la Barcani 5 persoane au rămas izolate, au fost afectate 800 de metri de diguri și 4 poduri, au fost inundate 7 hectare de teren agricol.
Instituția Prefectului și Consiliul Județean vor înainta un proiect comun de hotărâre de guvern pentru a ajuta victimele.
Ráduly István a atras atenția asupra unui comunicat al Ministerului Turismului care oferă unităților administrativ-teritoriale posibilitatea de a participa la târgurile de turism din străinătate unde ministerul va fi prezent.
- Este inutil să spunem, și eu însumi o spun peste tot, ce potențial natural și antropic are județul Covasna, dacă această informație nu ajunge la cei interesați. Este în zadar să ne așteptăm ca turiștii să vină aici la întâmplare și să se uite în jur pentru a vedea dacă există ceva frumos sau interesant. Trebuie să mergem noi acolo, să le arătăm și să le spunem că merită să viziteze sau chiar să investească în această regiune – a subliniat prefectul, adăugând că comunicatul respectiv a fost trimis la toate primăriile și postat pe site-ul prefecturii.
Ráduly István a declarat: în luna iunie s-a încheiat campania de recepție și distribuire „Tichete sociale pe suport electronic pentru sprijinirea celor mai defavorizate cupluri mamă-nou născut”. În Județul Covasna, în perioada iulie 2022 – iunie 2023, un număr total de 129 de cupluri mamă-nou născut (mame minore, cele aflate în situații critice sau cu venit minim garantat, ucraineni, etc.) au primit un ajutor unic de 2000 de lei. În cadrul programului finanțat de Uniunea Europeană, beneficiarii au putut solicita acest card în maximum trei luni de la naștere. Primele 104 carduri au fost distribuite în luna mai (restul în iunie și mai urmează 11 în iulie) Suma poate fi cheltuită doar pentru achiziționarea produselor de îngrijire, respectiv alimente pentru copii în termen de șase luni de la activarea cardului.
Ráduly István își continuă seria lunară de audieri în teritoriu. În prima zi de joi a lunii viitoare, pe 6 iulie, la ora 12.00, el va fi prezent la primăria Covasna. Înscrieri se fac la numărul de telefon 0267 315 444.
În a doua parte a conferinței, Adrian Vlad, comisarul Gărzii de Mediu Covasna, a prezentat un raport despre activitățile instituției și a răspuns la întrebările jurnaliștilor.