Sajtóanyag: Júniusi közlemény

Valószínűleg árvízveszélyes időszak következik

 Mind gyakoribbak az olyan felhőszakadások, amelyek alig néhány percig tartanak, de nyomukban súlyos károkat okozó árvizek keletkeznek, ez a klímaváltozás egyik biztos jele – mondta az elmúlt hétvégi áradások kapcsán júniusi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István beszélt még egyebek mellett a turizmus területén az önkormányzatoknak szóló pályázati lehetőségekről és közölte: a következő hónap első csütörtökén Kovásznán tart kihelyezett meghallgatást.

A víz a legnagyobb gondot Nagyajtán okozta vasárnap, olyan körülmények között, hogy a faluban gyakorlatilag nem esett eső. A polgármester úgy kapta a RO-Alertet, hogy azt hitte tévedés van, hisz náluk süt a nap. A faluban valóban sütött, ám néhány kilométerrel feljebb, Középajta és Szárazajta térségében óriási felhőszakadás volt, az hirtelen megduzzadt Ajta-pataka félig elsodorta a betoncsövekre épített ideiglenes átkelőt, a vas gyaloghidat és bemosta a mederbe az építő által kissé gondatlanul a patakparton hagyott, több mint 15 tonnás, lánctalpas munkagépeket. Mindezek mesterséges gátat képeztek a patak útjába, amely kilépett medréből és elöntött négy házat a patak jobb partján.

  • Azonnal a helyszínre siettem és Adrian Simtea alezredessel, a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) parancsnokával, valamint Bihari Edömér polgármesterrel együtt meghoztuk az első néhány operatív intézkedést: elbontattuk a sérült ideiglenes híd két szélét, kiemeltettük a patakmederből a gyaloghidat és riasztottuk a kivitelezőt, hogy vetesse ki az erőgépeket a mederből – fejtette ki Ráduly István., akire „mély benyomást tett”, ahogyan a falu lakói „vedrekkel, talicskákkal, ki amivel tudott” a károsultak segítségére sietettek.

Ráduly István elmondta: az utóbbi években júniusban és júliusban voltak a legveszélyesebb légköri jelenségek, amelyek a klímaváltozás egyenes következményei, és nem teljesen világos, miként alkalmazkodhatnánk hozzájuk.

  • Nem igazságos a baróti polgármestert hibáztatni a rossz kanalizálás miatt olyan körülmények között, hogy a megyei vízügyi igazgatóság (SGA) jelentése szerint, június 25-én 14 óra 10 perc és 14 óra 35 perc között, azaz 25 perc alatt 37,2 liter csapadék hullott négyzetméterenként. Illetve ennél több, hisz a következő félórában, 14 óra 35 perc és 15 óra 6 perc között további 22 liter eső esett négyezetméterenként. Tehát nem egészen egy óra alatt lejött csaknem 60 liter víz minden négyzetméterre. Ez egy óriási szám! Csak összehasonlításul: tavaly egész júniusban 22 liter hullott négyzetméterenként Baróton, az országos átlag 37,5 liter volt. Igaz, hogy tavaly száraság volt júniusban, Barót csapadék szempontjából az országos középérték fölött van, az elmúlt 10 éves átlag júniusban csaknem 90 liter négyzetméterenként. De akkor is: vasárnap, egy óra alatt, lehullt a sokéves havi átlagmennyiség kétharmada. Nincs az a kanalizálás, ami ezt valós időben elnyelje – állapította meg a prefektus.

Hétfőn és kedden a prefektúra szakbizottsága Nagyajtán, Baróton és Torján mérte fel a helyzetet.

Nagyajtán megállapították, hogy a víz elöntött 4 melléképületet, egy parkot, 1 gazdasági egységet, 1 hidat, 1 pallót, 200 méter utat, 2 km erdei utat, 1 kutat és 50 kisebb állat (szárnyasok, macskák) elpusztult.

Az ideiglenes hidat újjáépítették, és szerda óta ismét lehet közlekedni a Bölön–Barót útvonalon.

Baróton elöntött a víz 60 háztartást, 2,5 km utat, 25 kutat, a vihar 5 fát döntött ki.

Torján, ahol egyetlen óra alatt 97 liter csapadékot regisztráltak, 6 házat, 1 gazdasági egységet, 80 kertet és udvart, 41 pincét, 23 kutat, 125 hektár mezőgazdasági területet, 3 hidat és 9,5 km burkolatlan utat öntött el a víz.

A 121A (Vadas térségében) és a 122 (Hatod) megyei utakat összesen 6,5 km hosszan rongálta meg az ár.

A károk felmérése folyamatban van.

Egy szerdán érkezett jelentés szerint Zágonbárkányban 5 embert elszigetelt a víz, 800 méter gát és 4 híd sérült meg, 7 hektár mezőgazdasági terület került víz alá.

A prefektúra és a megyei tanács közös kormányhatározat-tervezetet nyújt be a károsultak megsegítésére.

Ráduly István felhívta a figyelmet a turisztikai minisztérium közleményére, amelyben felajánlják az önkormányzatoknak, hogy vegyenek részt azokon a külföldi turisztikai vásárokon, amelyeken jelen lesz a minisztérium.

  • Hiába mondjuk, én magam is mindenütt mondom, hogy Háromszék csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik, ha ezt az információt nem juttatjuk el az érdeklődőkhöz. Hiába várjuk a turistát, hogy csak úgy találomra idejöjjön, s szétnézzen, hogy nincs-e itt valami szép vagy érdekes. Igenis oda kell menni, és meg kell mutatni, el kel mondani, hogy érdemes ebbe a régióba kirándulni, vagy akár befektetni – hangsúlyozta a prefektus, aki hozzátette: a vonatkozó közleményt kiküldték az összes polgármesteri hivatalnak és feltették a prefektúra honlapjára is.

Ráduly István közölte: júniussal lezárult a kismamáknak szóló segélyakció. Kovászna megyében 2022 júliusa és 2023 júniusa között összesen 129, hátrányos helyzetű (kiskorú anyák, kritikus helyzetben lévők vagy garantált minimáljövedelemmel rendelkező nők, ukránok stb.)  szülő nő részesült egyszeri, 2000 lejes segélyben. Az Európai Unió által finanszírozott program keretében, a kedvezményezettek a szülés után legtöbb három hónapig folyamodhattak az elektronikus kártyáért. Az első 104 kártyát májusban kapták kézhez a rászorulók (a többit júniusban, 11-et pedig júliusban juttatnak el a jogosultakhoz). A rajta lévő összeget, az aktiválástól számított hat hónapon belül, kizárólag babaholmira és élelemre lehet költeni.

Ráduly István folytatja minden hónapos kihelyezett meghallgatás-sorozatát. A következő hónap első csütörtökjén, július 6-án 12 órakor, a kovásznai polgármesteri hivatalban várja az érdeklődőket. Iratkozni a 0267 315 444-es számon lehet.

 Az értekezlet második felében Adrian Vlad, a Kovászna Megyei Természetvédelmi Őrség felügyelője számolt be az intézmény tevékenységéről és válaszolt az újságírók kérdésére.