Jó körülmények között működnek az idősek és fogyatékkal élők központjai   

Elmondható, hogy Kovászna megyében az idősek és fogyatékkal élők központjainak többsége jó körülmények között, a 21. századi normáknak megfelelően működik – jelentette ki Dr. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa hétfőn, a miniszterelnök-helyettes által elrendelt ellenőrző akciót elemző megbeszélést követően.

 A prefektus emlékeztetett arra, hogy a július 10-én tartott, az akciót elindító megbeszélésen kifejezetten kérte az ellenőrző szervek vezetőit, hogy „ne essenek a másik végletbe”, és ne kezdjenek bírságolásba, mert az ellenőrzések fő célja az, hogy felmérjék és javítsák a körülményeket ezekben a központokban.

  • Úgy gondolom, hogy Kovászna megyében, az idősek és fogyatékkal élők számára fenntartott központok többségében általában véve jó a helyzet, különösen az ország többi részéhez viszonyítva. Az ellenőrzések folyamán természetesen találtak néhány szabálytalanságot, de egyetlen esetben sem merült fel, hogy valamelyik központot be kellene zárni, fel kellene függeszteni a tevékenységét, vagy vissza kellene vonni a működési engedélyét – mondta Ráduly István.

Július 10-e és 16-a között 19 idősotthont, fogyatékkal élő felnőttek és fogyatékkal élő gyerekek számára fenntartott bentlakásos és nappali központot ellenőriztek a belügyminisztérium 2023/101-es számú rendeletének, illetve a július 9-én szervezett videokonferencia során elrendelt intézkedéseknek megfelelően. Kovászna megyében, a 151-es számú prefektusi rendelet értelmében, közös ellenőrző csoportot hoztak létre a következő intézmények képviselőiből: Megyei Kifizetési és Szociális Ellenőrzési Ügynökség (AJPIS), Egészségügyi Igazgatóság (DSP), Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM), Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (CJPC), Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA), Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) és Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság (IPJ).

 Összesen 21 bírságot szabtak ki, 94 ezer lej értékben (15 napon belül befizethető a törvényben előírt minimális bírság fele), és 105 figyelmeztetést és különböző határidőre teljesítendő intézkedést írtak elő.

A feltárt szabálytalanságok általában technikai jellegűek voltak, nem veszélyeztették a kedvezményezettek egészségét vagy a szociális szolgáltatások minőségét.

Íme néhány az ellenőrző szervek által feltárt főbb problémák közül.

ITM: nincs az alkalmazottaknak heti pihenőidő (összefüggő 48 óra), nincs meghatározva a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók munkaideje, nincs kockázatértékelésen alapuló megelőzési és védelmi terv, nincs elegendő biztonsági jelzés, ellenőrizetlenek az elektromos berendezések, nem biztonságosak a lépcsők.

CJPC: elmulasztották a kedvezményezettek tájékoztatását a menüben szereplő tételek grammra lebontott összetételéről, penésznyomokat találtak az egyik, az ellenőrzés időpontjában lakatlan helyiség mosdójának mennyezetén, rozsdanyomok voltak egy radiátoron, hiányzott az allergiát okozó anyagokról szóló tájékoztatás, kősót használtak az étel elkészítéséhez.

AJPIS: egy korábbi ellenőrzés során elrendelt intézkedések életbeültetésének elmulasztása, elégtelen nagyságú hely az ágyaknak.

DSP: lejártak a higiéniai alaptanfolyamok elvégzéséről szóló igazolások, a mosószerek nem megfelelő tárolása, a személyzet egy része nem végezte el a higiéniai alapképzést, textil törülközőket használtak a mosdókban.

DSVSA: a fertőtlenítéshez és mosáshoz használt anyagok nem megfelelő tárolása, fogyasztásra kész élelmiszerek nem megfelelő tárolása, késztermékek tárolása a hűtőszekrényben a gyártási dátum megjelölése nélkül, a hűtőkamrák hőmérsékletének nem megfelelő ellenőrzése, nyers húsok címkézés nélkül, a termékek nyomonkövethetőségének hiánya, a hűtési lánc betartásának elmulasztása.

ISUJ: a vonatkozó dokumentumok és nyilvántartások készítésének elmulasztása, a tűz esetén alkalmazott evakuálási tervek készítésének elmulasztása, éghető anyagok nem megfelelő tárolása.

IPJ: a 2003/333-as számú, a javak, értékek és személyek védelméről szóló törvényben előírt intézkedések teljes körű betartásának elmulasztása.