Material de presă: Conferința de presă din luna aprilie

Este importantă protejarea naturii

 Dacă oamenii ar fi puțin mai atenți la propriile interese, administrarea actelor  publice ar fi mult mai ușoară și nu în ultimul rând mai rapidă, a declarat prefectul județului Covasna, în cadrul conferinței de presă din luna aprilie. Dr. Ráduly István de Ziua Pământului  a vorbit despre importanța protejării naturii și a anunțat că în prima zi de joi a lunii mai va organiza o audiență la Baraolt.

 S-au făcut unele progrese, dar mai sunt încă multe de îmbunătățit în ceea ce privește rapiditatea și acuratețea administrației, a declarat prefectul.

Din ce în ce mai multe persoane cer acum număr de înregistrare, ceea ce reprezintă o „remarcabilă îmbunătățire a situției”, a declarat Ráduly István, dar aceasta încă nu este suficient. Sunt multe persoane care au două, trei sau chiar mai multe cereri, petiții într-o perioadă relativ scurtă  și vin la audiență cu aceste numere de înregistrare, dar nu au nicio idee care pentru ce este.

– Încă o dată, aș dori să subliniez ceea ce cred că este cea mai simplă, dar și cea mai utilă metodă: prezentați-vă nu cu unul, ci cu două exemplare ale petiției, ale cererii, ale solicitării, oricare ar fi ea, la primărie, la poliție, la instanță, la oficiul de pensii, la orice altă instituție de stat. Cereți-le să o înregistreze – din niciun motiv nu pot refuza să facă acest lucru – și să scie numărul de înregistrare pe ambele exemplare.  Lăsați un exemplar și păstrați-l pe celălalt, pentru că acest lucru va face ca orice procedură ulterioară să fie mai ușoară, mai cursivă și mai rapidă –  a precizat prefectul.

El a adăugat că, în lipsa celor de mai sus, un funcționar, poate „plimba” un cetățean foarte mult timp, ba că nu are documentul respectiv, ba că îl are, dar nu are legătură cu speța, și va avea dreptate. „Nu ar trebui create condiții pentru abuzuri”, a declarat Ráduly István.

Cu ocazia Zilei Pământului, prefectul a spus că este un bun prilej pentru a conștientiza importanța protejării mediului înconjurător.

– Este puțin probabil, ca stingerea luminilor timp de o oră va salva Pământul. Dar este un act simbolic, care ne amintește, că Ziua Pământului nu este doar în 22 aprilie. Fiecare zi este Ziua Pământului – sau cel puțin așa ar trebui să fie dacă vrem să le lăsăm copiilor noștri un habitat locuibil. Acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să aprindem lumina seara, ci că nu ar trebui să consumăm mai mult din resursele Pământului decât poate produce, că nu ar trebui să umplem spațiile verzi cu materiale plastice greu degradabile, că nu ar trebui să poluăm apa potabilă, pentru că tinerii de azi ar putea afla chiar în timpul vieții lor, că aceasta este mult mai valoroasă decât aurul – a declarat Ráduly István.

Prefectul, pentru a da un exemplu „descurajator”, a citat raportul Grupului de lucru pentru România Curată, înființat anul trecut sub coordonarea prefecturii, pentru „a lucra din propriile date”. Pe lângă direcția silvică și cea de gospodărire a apelor, 18 comune s-au alăturat acțiunii. Într-o lună, cei 342 de angajați ai acestor direcții și instituții și cei 1.029 de voluntari care li s-au alăturat au strâns 57,6 tone de gunoi.

– Acestea sunt cifrele de anul trecut, le-am inclus aici doar pentru a vă arăta ordinea de mărime. Pare de neconceput că opt angajați ai primăriei împreună cu trei voluntari au strâns aproape cinci tone de gunoi și 250 de kilograme de flacoane de plastic din albia de câțiva kilometri a pârâului Aita, dar și că s-au strâns 1250 de kilograme de gunoi menajer din parcările drumului național 10 din zona Sita Buzăului. De-a lungul șoselelor, condițiile sunt incredibile, opt tone de deșeuri fiind colectate pe o porțiune de aproximativ 20 de kilometri între Bixad și Lacul Sfânta Ana. În aceste condiții va fi foarte greu să dezvoltăm un turism culturat”, a declarat prefectul, care a precizat că cea mai mare problemă este că „mâine o putem lua de la capăt”.

Ráduly recunoaște că primăriile se află într-o situație dificilă atâta timp cât unii, „din motive greu de înțeles”, consumă timp și energie pentru a duce gunoiul cu căruța pe malul pârâului, în timp ce Tega, ale cărui servicii trebuie oricum plătite, îl ia de la poartă. Amenzile nu vor opri procesul, dar dacă s-ar instala camere de supraveghere și s-ar confisca mijloacele de transport ale contravenienților (consiliul local ar putea vota o hotărâre în acest sens), s-ar putea să fie mai puțini poluatori – a mai spus prefectul.

Prefectul își va continua seria audiențelor în orașele județului în prima zi de joi a

fiecărei luni, următoarea locație este Baraolt. Cei interesați sunt așteptați pe 4 mai, la ora 12.00, la sediul primăriei din oraș. Pentru înscriere, sunați la numărul de telefon 0267 315 444.

În cea de-a doua parte a conferinței, medicul veterinar dr. Örsi Csaba, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor Covasna, a prezentat raportul activităților de control efectuate în perioada serbărilor pascale.