Feltétlen tisztázni kell a tulajdonviszonyokat

Ha nem sikerül a közeljövőben tisztázni a szakszervezetek művelődési házának tulajdonjogát, bármikor újabb katasztrófa következhet be – mondta októberi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István beszélt még egyebek mellett a megye üzemanyag- és autógáz-töltőállomásain tartott ellenőrzésekről, a gépjárművezetői engedélyeket kibocsátó és járműbejegyzési hivatal tevékenységéről és közölte: a következő hónap második csütörtökén Kovásznán tart kihelyezett meghallgatást.

 A prefektus szerint a művelődési ház tulajdonjogának tisztázása elsődleges és nem tűr halasztást.

  • A prefektúrának semmilyen jogköre nincs eljárni az egykori szakszervezetek és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal közötti tulajdonjogi vitában, de az kívülről is igen jól látszik, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan. A hétvégi eset mutatja, hogy nem „csak” arról van szó, hogy egy egykor reprezentatív épület teljes egészben leromlott, hanem itt gyakorlatilag egy katasztrófahelyzet alakult ki, és Istennek a csodája, hogy emberéletben nem esett kár a szombatra virradó tűzben – nyilatkozta Ráduly István.

A prefektus szombat reggel operatív gyűlést hívott össze a belügyminisztérium és az építészeti felügyelőség (ISC) képviselőivel, és kérte a polgármesteri hivatalt, hogy oldják meg, hogy illetéktelen személyek ne léphessenek be a romos épületbe.

Hozzátette: a prefektúra, a maga részéről, 2014-ben, amikor Marius Popica volt a prefektus, kormányhatározat-tervezetet nyújtott be, amelyben kezdeményezte, hogy az ingatlant az állam magánvagyonából és a szakszervezetek adminisztrálásából vegyék át előbb az állam közvagyonába, majd onnan adják át Sepsiszentgyörgy Municípium közvagyonába és a helyi tanács kezelésébe, hogy az rendbe hozza és tovább működhessen, mint kulturális intézmény.

  • Azt gondolom, hogy a szakszervezetek alkalmatlanoknak bizonyultak arra, hogy ennek az épületnek a tulajdonosai legyenek, semmit nem tettek azért, hogy ezt működtessék. Hagyták, hogy teljesen tönkremenjen és közveszélyt jelentsen a város lakói számára. Feltétlenül meg kell keresni a törvényes utat arra, hogy az épület a helyi vagy esetleg a megyei tanács tulajdonába kerüljön, amely a helyi közösség érdekében hasznosítsa azt, és ez ügyben egy újabb kormányhatározat-tervezet kidolgozásán gondolkodunk – nyilatkozta Ráduly István.

Amint ismeretes, hatalmas tűz pusztított péntekről szombatra virradóan a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában. Teljesen kiégett a nagyterem, a négyezer négyzetméteres ingatlan több mint egyharmada a tűz martalékává lett. A nagy erőkkel kivonuló tűzoltóknak, más belügyi egységek segítségével, mintegy öt órás küzdelem után sikerült eloltaniuk a lángokat. Emberéletben nem esett kár, az anyagi veszteség jelentős. Minthogy az épület elektromos áram- és gázellátását évek óta megszüntették, villámcsapásról nem lehetett szó, az egyedüli észszerű magyarázatnak az tűnik, hogy valaki, valamilyen meggondolásból, tüzet rakott az épületben, és attól kapott lángra a bútorzat. A vizsgálat folyamatban van.

 Ami a megyeszerte az utóbbi két hónapban leellenőrzött, több mint kétszáz üzemanyag- és autógáz-töltőállomást illeti, a prefektus elmondta: egyetlen cégnek sem vonták vissza a működési engedélyét.

A nyolc illetékes ellenőrző hatóság: a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU), a környezetvédelmi őrség (GNM), a munkavédelmi felügyelőség (ITM), a rendőr-főkapitányság (IPJ), a vámhivatal, a magasnyomású tartályok és emelőszerkezetek felügyelete (ISCIR), az adóhivatal (ANAF) és a közúti közlekedést ellenőrző felügyelőség (ISCTR) összesen 223 gazdasági egységet azonosított, amelyek üzemanyag- és autógáz-töltőállomást működtetnek, illetve ilyen anyagot szállítanak. Összesen 207 rendellenességet regisztráltak. Öt cég esetében ideiglenesen felfüggesztették a működési engedélyt, a többieknél összesen 134 különböző határidőre teljesítendő intézkedést írtak elő. 421.200 lej értékben róttak ki bírságot, legtöbbet az ISU (27 bírság – 148.500 lej), a legnagyobb értékben a környezetvédelmi őrség (7 bírság – 235.000 lej), 114 esetben figyelmeztetésben részesítették a gazdasági társaságokat.

  • Nagyon szerencsés lenne, ha ilyen kényes és veszélyes területen működő cégek minden előírást maradéktalanul betartanának, de azt gondolom, hogy nem rossz eredmény az sem, hogy az ellenőrzések során egyetlen cégnél sem találtak annyira súlyos hiányosságot, hogy visszavonják működési engedélyüket és a cégek kevesebb mint 2,5 százalékánál találták indokoltnak ideiglenesen felfüggeszteni az engedélyt – vélekedett Ráduly István.

Marcel Ciolacu kormányfő augusztus végén rendelte el az ország összes autógáz-töltőállomásának ellenőrzését, a Dâmboviţa megyei Crevedián bekövetkezett, két halálos áldozatot követelő robbanást követően.

 A prefektus beszámolt arról is, hogy a Kovászna, illetve a Beszterce-Naszód, a Vaslui és a Fehér megyei prefektúrák közötti megállapodás értelmében, a gépjárművezetői engedélyeket kibocsátó és járműbejegyzési hivatal (SPCRPCIV) három hétvégén hirdetett vizsgát Sepsiszentgyörgyön a B kategóriás vezetői engedély megszerzésére. Ennek keretében október utolsó hétvégéjén 150 személy tehette le a gyakorlati vizsgát, november 4-én és 5-én, illetve november 18-án és 19-én, újabb 220, illetve 150 személynek nyílik erre lehetősége.

  • A kiszolgálás területén is előrébb léptünk: három monitort szereltünk a hivatal köré, amelyeken követni lehet, hogy hol tart a programált személyek adatainak feldolgozása és kinek, melyik ablaknál kell jelentkeznie. Köszönet a SPCRPCIV és a Sepsi Value Center vezetőségének, amely rendelkezésre bocsátotta a monitorokat és felajánlott néhány asztalt a vendéglő részlegen, ahol helyet lehet foglalni (nem kötelező a fogyasztás), és ahonnan szintén kényelmesen követni lehet az ügyintézés menetét” – nyilatkozta Ráduly István.

 Fontos határidő közeleg – hívta fel a figyelmet a prefektus. November 18-a a jogvesztő határidő arra, hogy azok a személyek, akik nem voltak az egykori mezőgazdasági szövetkezet tagjai és akiknek olyan mezőgazdasági terület van a tulajdonába, amely nem volt kollektivizálva, folyamodhatnak a helyi földosztó bizottságokhoz, hogy birtoklevelet kapjanak. Erre akkor is szükségük lehet, hogyha egyébként teljesen rendben lévő, 1990 előtt kiállított telekkönyvük van a területről – hangsúlyozta Ráduly István.

A prefektus folytatja minden hónapos kihelyezett meghallgatás-sorozatát. Kivételesen, a következő hónapban nem az első, hanem a második csütörtökön, november 9-én, 12 órakor, várja az érdeklődőket a kovásznai polgármesteri hivatalban. Iratkozni a 0267 315 444-es számon lehet.

 Az értekezleten Támpa Ödön, a Kovászna Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség igazgatója számolt be az kifizetésekkel kapcsolatos új jogszabályi keretekről és válaszolt az újságírók kérdésére.