Este esențial să se clarifice situația proprietății

Dacă în viitorul apropiat nu se va clarifica situația proprietății Casei de Cultură a Sindicatelor, un nou dezastru ar putea avea loc în orice moment, a declarat prefectul județului Covasna în cadrul conferinței de presă din luna octombrie. Dr. Ráduly István a vorbit și despre controalele la stațiile de alimentare cu carburanți și GPL din județ, despre activitatea biroului de eliberare a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor și a punctat că va organiza audiență în orașul Covasna în a doua zi de joi a lunii viitoare.

 Prefectul a precizat că clarificarea situației proprietății Casei de Cultură a Sindicatelor este o prioritate și nu poate fi amânată.

– Prefectura nu are nicio competență de a interveni în litigiul privind proprietatea dintre fostele sindicate și Primăria Sfântu Gheorghe, dar este foarte clar că situația actuală este nesustenabilă. Incidentul din acest sfârșit de săptămână arată că nu este „doar” cazul unei clădiri cândva reprezentative, complet distruse, ci aici s-a ajuns la o situație catastrofală fiind un miracol că nu s-au pierdut vieți omenești în incendiul de sâmbătă dimineața – a declarat Ráduly István.

 Sâmbătă dimineață, prefectul a convocat o ședință operativă cu reprezentanții Ministerului de Interne și ai Inspectoratului de stat în Construcții  (ISC) și a cerut primăriei să  asigure ca nicio persoană neautorizată să nu poate intra în clădire.

El a adăugat că, la rândul său, Prefectura în anul 2014, pe vremea când Marius Popica era prefect, a depus un proiect de hotărâre de guvern prin care s-a propus ca imobilul să fie trecut din proprietatea privată a statului și din administrarea sindicatelor în proprietatea publică a statului, iar de aici în proprietatea publică a Municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea Consiliului Local, astfel încât să poată fi restaurat și să funcționeze în continuare ca instituție de cultură.

– Consider că sindicatele s-au dovedit incompetente să întrețină această clădire, întrucât nu au făcut nimic pentru a o menține în funcțiune. Au lăsat să se deterioreze complet și să devină un pericol public pentru locuitorii orașului. Este imperios necesar să se găsească o cale legală pentru a transfera clădirea în proprietatea consiliului local sau, eventual, a consiliului județean, care să o folosească în beneficiul comunității locale, și în acest sens ne gândim la elaborarea unui nou proiect de hotărâre de guvern  – a declarat István Ráduly.

După cum se cunoaște, un incendiu de proporții a distrus în noaptea de vineri spre sâmbătă Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe. Sala mare a ars în totalitate, iar mai mult de o treime din clădirea de 4000 de metri pătrați a fost distrusă de foc. Pompierii, cu ajutorul altor unități de interne, au reușit să stingă flăcările după aproximativ cinci ore de luptă. Nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, dar s-au înregistrat pierderi materiale semnificative. Întrucât alimentarea cu energie electrică și gaz a clădirii fusese întreruptă de ani de zile, și nu a existat posibilitatea ca aceasta să fi fost lovită de un fulger, singura explicație rezonabilă pare să fie aceea că cineva, dintr-un motiv oarecare, a pus foc, și a provocat incendierea mobilierului. Ancheta este în curs de desfășurare.

În ceea ce privește cele peste 200 de stații de alimentare cu combustibil și GPL verificate în județ în ultimele două luni, prefectul a precizat că niciunei firme nu i-a fost retrasă licența.

Cele opt autorități de control competente: Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Garda de Mediu (GNM), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), Biroul Vamal, Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) au identificat în total 223 de entități economice care operează sau transportă carburanți și GPL. În total, au fost înregistrate 207 deficiențe și nereguli. La 5 societăți autorizațiile de funcționare au fost suspendate temporar, iar la celelalte au fost lăsate un număr total de 134 de măsuri cu termene. Au fost aplicate amenzi în valoare de 421.200 de lei, cele mai multe amenzi fiind aplicate la ISU (27 de amenzi – 148.500 de lei), iar cu cele mai mari cuantumuri la Garda de Mediu (7 amenzi – 235.000 de lei), iar în 114 cazuri au fost aplicate avertismente firmelor.

– Desigur ar fi de dorit ca companiile care operează într-o zonă atât de sensibilă și periculoasă ar respecta toate reglementările, dar cred că nu este un rezultat rău faptul că, în timpul inspecțiilor, nicio companie nu a fost găsită cu deficiențe atât de grave încât să i se retragă licența și mai puțin de 2,5% dintre companii au fost găsite cu deficiențe care să justifice suspendarea temporară a licenței – a declarat Ráduly István.

La sfârșitul lunii august, premierul Marcel Ciolacu a dispus controlul tuturor stațiilor de alimentare cu combustibil și GPL, în urma unei explozii produse la Crevedia, din județul Dâmbovița, soldată cu două victime.

De asemenea, prefectul a informat că, în baza unui acord încheiat între Instituțiile Prefectului – Județul Covasna și cele din județele Bistrița-Năsăud, Vaslui și Alba, Serviciul de Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) susține în trei weekenduri de examene la Sfântu Gheorghe pentru obținerea permiselor de conducere de categoria B. În aceste condiții, 150 de persoane au putut susține proba practică în weekendul trecut, iar în zilele de 4 și 5 noiembrie și 18 și 19 noiembrie, alte 220 și, respectiv, 150 de persoane vor avea ocazia să susțină proba practică.

– De asemenea, am făcut progrese și în domeniul serviciilor: au fost instalate trei monitoare în jurul biroului pentru a urmări stadiul prelucrării datelor persoanelor programate și cine la care ghișeu trebuie să se prezinte. Mulțumesc conducerii SPCRPCIV și în mod special conducerii Sepsi Value Center, care a pus la dispoziție monitoarele și câteva mese în foodcourt unde cei interesați se pot așeza, (consumația nu este obligatorie) și de unde, de asemenea, se pot urmări evoluția programărilor – a declarat István Ráduly.

Se apropie un termen important, a atras atenția prefectul. 18 noiembrie este data limită până la care persoanele care nu au fost membri ai fostei cooperative agricole și care dețin terenuri agricole care nu au fost colectivizate pot să se adreseze comisiilor locale de fond funciar pentru a obține titlu de proprietate. Cetățenii ar putea avea nevoie de titlul de proprietate chiar și în situația în care sunt în posesia unor extrase de carte funciare emise înainte de 1990 – a subliniat Ráduly István.

Prefectul își continuă seria lunară de audiențe în orașele județului. În mod excepțional, luna viitoare, acesta se va desfășura nu în prima, ci în a doua zi de joi, pe 9 noiembrie, la ora 12.00, la Primăria Covasna. Programări se fac la telefon 0267 315 444.

În cadrul conferinței, Támpa Ödön, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială a prezentat noul cadru legal pentru plăți și a răspuns la întrebările jurnaliștilor.