Dezvelirea bustului Generalului Grigore Bălan

În data de 8 septembrie 2023, în prezența ministrului apărării naționale, domnul Angel TÎLVĂR, al subsecretarului de stat al Ministerului Afacerilor Interne, domnul Petru BLEDEA, al prefectului județului Covasna, dl. dr. RÁDULY István, al subprefecților din județele Covasna și Harghita, al comandanților și conducătorilor altor unități și  instituții, s-a dezvelit la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna bustul Generalului Grigore Bălan.

Sculptura, realizată de Valentin TĂNASE, a fost ridicată de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Ministrul apărării naționale, domnul Angel TÎLVĂR și subsecretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, domnul Petru BLEDEA au făcut o vizită la Instituția Prefectului – Județul Covasna.

Înalții oaspeți au fost primiți de prefectul județului Covasna, dl. dr. RÁDULY István, și de subprefecții Cosmin BORICEAN și Sebastian CUCU.

De „Ziua eliberării orașului” s-a desfășurat la Sfântu Gheorghe o ceremonie militară cu depunere de coroane în fața primăriei din municipiu. La eveniment au participat ministrul apărării naționale, domnul Angel TÎLVĂR, subsecretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, domnul Petru BLEDEA, prefectul județului Covasna, domnul dr. RÁDULY István, înalte fețe bisericești, alți demnitari, generali, comandanți, militari, reprezentanți ai instituțiilor centrale și locale.

În alocuțiunea sa, ministrul apărării naționale, domnul Angel TÎLVĂR a subliniat, printre altele: „Eliberarea orașului Sfântu Gheorghe, a reprezentat începutul campaniei de eliberare a Ardealului de Nord, finalizată cu eliberarea orașelor Satu Mare și Carei, la 25 octombrie 1944, consacrată drept Ziua Armatei României. Organizarea acestor manifestări comemorative la Sfântu Gheorghe, cu participarea reprezentanților autorităților centrale și locale, se înscrie în continuarea unor tradiții sprijinite constant de Ministerul Apărării Naționale”.

Domnul prefect RÁDULY István a arătat, printre altele: „Trebuie să continue programul de înzestrare al armatei române, fiindcă este una dintre instituțiile de bază ale statului român, care dă siguranță cetățenilor și contribuie în mod determinant la credibilitatea României în plan internațional. Generalul Grigore Bălan, elogiat ieri și azi, prin dăruirea, spiritul de sacrificiu și patriotismul său este doar unul dintre eroii al cărui exemplu poate fi urmat de generațiile actuale de militari, și nu numai. Sper din toată inima, și aici intervine și responsabilitatea politicienilor, că nimeni din țara asta nu va mai trebui să aducă sacrificiul suprem pentru integritatea teritorială a României”.

Festivitatea s-a încheiat cu depunere de coroane de flori și defilarea gărzii de onoare.