Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu prilejul Zilei Europene Împotriva Traficului de Persoane

Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane este un prilej să ne reafirmăm angajamentul de a lupta împotriva acestui flagel și de a proteja fiecare victimă.

Traficul de persoane este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului și continuă să afecteze milioane de persoane din întreaga lume.

În ciuda anumitor idei preconcepute, traficul de persoane nu cunoaște granițe și nu ține cont de vârstă sau naționalitate. Zilnic, femei, copii, bărbați devin victime și sunt expuși la grave abuzuri fizice și psihice.

Lupta împotriva traficului de persoane reprezintă una dintre prioritățile politicii de siguranță a României, iar Ministerul Afacerilor Interne este implicat atât în eforturile de prevenire, cât și de combatere, cu rezultate notabile: peste 125 de acțiuni  operative organizate în acest an, aproape 700 de percheziții, peste 640 de persoane cercetate pentru infracțiuni asociate traficului de persoane, 25 de grupuri infracționale destructurate.

Pe palierul de prevenire, au fost implementate 19 campanii naționale și locale și 86 de proiecte educaționale de prevenire a traficului de persoane. Au fost desfășurate aproximativ 2.000 de activități de prevenire cu 135.000 de beneficiari.

Traficul de persoane reprezintă un fenomen infracțional transnațional, generat de factori prezenți atât în statele de origine, cât și în statele de destinație, iar cooperarea permanentă cu partenerii externi, intensificarea schimbului de informații și coordonarea acțiunilor comune sunt esențiale  pentru combaterea eficientă.

România se numără printre principalii furnizori de informații operative, cazuri de succes și model de expertiză pe linia combaterii traficului de persoane, la nivel european. Echipele comune de anchetă cu partenerii externi sunt un factor important în eforturile internaționale de destructurare a grupurilor infracționale implicate în traficul de persoane, un exemplu de bune practici fiind colaborarea cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu care România a semnat, în luna mai a acestui an, un Plan Comun de Acțiune.

Am subliniat la preluarea mandatului de ministru al Afacerilor Interne că printre principalele obiective ale acestui minister extrem de complex vor fi combaterea traficului de persoane și combaterea traficului de droguri. Am cerut structurilor MAI o abordare profesionistă, integrată, valorificând experiența cazurilor rezolvate, dar și pe cea a agențiilor de aplicare a legii din alte țări.

Trebuie să ne adaptăm metodele și modul de acțiune ținând cont de faptul că traficanții sunt oportuniști, lipsiți de scrupule care știu să profite de expansiunea tehnologiei și noile mijloace de comunicare pentru a atrage persoanele vulnerabile.

O componentă importantă a acestor demersuri este reprezentată de creșterea nivelului de informare privind riscurile și implicațiile asociate traficului de minori având în vedere că aceștia pot fi ușor induși în eroare cu ajutorul noilor tehnologii, aplicații și rețele de socializare. Copiii sunt categoria cea mai lipsită de apărare în fața cruzimii traficanților așa că ne revine nouă obligația de a face tot ce este posibil pentru ca cei mici să nu devină victime.

Cooperarea între instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și sectorul privat reprezintă, cu siguranță, un instrument central în ansamblul eforturilor naționale de prevenire a traficului de persoane.

Având în vedere că în această perioadă se lucrează la elaborarea Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane pentru următorii ani, solicit membrilor grupurilor de lucru maximă implicare pentru găsirea celor mai bune soluții, inclusiv prin valorificarea lecțiilor învățate din aplicarea Strategiei anterioare, considerată un îndrumar în coordonarea eforturilor de combatere a traficului de persoane de către expertul independent care a evaluat-o.

Avem nevoie de obiective clare, măsurabile și acțiuni concrete pentru reducerea consecințelor și a dimensiunilor traficului de persoane.

În paralel cu dezvoltarea capacității de investigare a infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori pentru a obține condamnarea în instanță a traficanților, este nevoie de un efort comun și susținut pentru consolidarea și diversificarea demersurilor de prevenire a traficului de persoane, precum și pentru asigurarea sprijinului de specialitate și protecție a victimelor traficului de persoane, inclusiv asistență medicală și consiliere psihologică, cu rol esențial în procesul de recuperare și reintegrare socială.

Ne revine responsabilitatea de a dezvolta și implementa programe eficiente de prevenire, informare și educare pentru a contracara atragerea și recrutarea victimelor, precum și pentru a sensibiliza populația cu privire la consecințele abuzurilor (fizice, psihice) și exploatării asupra victimelor, mai ales asupra dezvoltării normale a copiilor și tinerilor.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE