Ziua Imnului Național al României

Discursul prefectului județului Covasna, dr. RÁDULY István, la ceremonia organizată în centrul orașului cu ocazia Zilei Imnului Național al României:

 

Domnule Părinte, domnilor comandați, stimați reprezentați ai   instituțiilor centrale și locale, doamnelor și domnilor

Sărbătorim azi Ziua Imnului Național al României.

Imnul național este o compoziție muzicală solemnă care aduce în prim plan istoria, tradițiile și reușitele unei națiuni, și este recunoscut ori de către guvern în mod oficial, ori de către persoanele care îl folosesc, prin convenție, și care este considerat un simbol al unității.

Imnul de stat al României a apărut, ca de altfel majoritatea imnurilor statelor moderne, în secolul al XIX-lea, odată cu formarea statelor naționale.

Imnul de stat reprezintă – conform articolului 12. din Constituția României – alături de drapel, Ziua Națională, stema și sigiliul statului ceea ce numim simbolurile naționale ale României.

Creația lui Anton Pann, pe versurile lui Andrei Mureșanu, Deșteaptă-te, române! a fost interpretat, pentru prima dată, în contextul efervescenței revoluționare ce a cuprins popoarele europene în 1848, și a fost intonat pentru prima dată acum exact 175 de ani, în 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

În 15 noiembrie 1987, muncitorii de la Uzinele Autocamioane Brașov care s-au săturat de tiranie au ieșit în stradă tot cu „Deșteaptă-te române”. Tot acest cântec a fost pe buzele revoluționarilor din decembrie 1989, care a devenit, aproape firesc, Imnul Național al noii ere, fapt consfințit prin Decretul-lege nr. 40 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 15 din 25 ianuarie 1990, această prevedere fiind menţionată şi în Constituţia României din 1991.

Este de remarcat faptul că, între anii 1991-1994, Deșteaptă-te române a fost și imnul național al Republicii Moldova.

La intonarea imnului naţional, cu prilejul solemnităţilor, asistenţa trebuie să stea în picioare, bărbaţii să se descopere, iar militarii de toate gradele să dea onorul conform regulamentelor militare.

În situația internațională actuală, în fata unor provocări ne mai întâlnite de la al Doilea Război Mondial, România își continuă demersurile de consolidare a relației transatlantice, garantarea siguranței cetățenilor și asumarea unor valori fundamentale, precum libertatea și solidaritatea. În acest context, mai mult ca oricând, avem nevoie de imnul național, care face apel

la unitate națională, curaj, demnitate și responsabilitate.

Mulțumesc pentru atenție.