Mesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

”Este o zi importantă pentru comunitatea maghiară din România și pentru maghiarii de pretutindeni, o zi cu semnificații istorice pentru conaționalii noștri de etnie maghiară și pentru valorile lor identitare.

Această zi marchează nu numai revoluția și lupta pentru libertate și democrație din 1848, ci ne amintește că putem realiza mai mult împreună decât separat și că unitatea noastră este cheia succesului nostru comun. Viitorul ne aparține tuturor, indiferent de etnie sau origine. Împreună putem fi pregătiți să facem față oricărei provocări și să construim un viitor mai bun pentru toate generațiile care vor urma.

Avem un țel comun – acela ca cetățenii noștri, indiferent de etnie să  aibă o viață mai bună, mai prosperă, spitale moderne și sigure, școli  la standarde europene și o infrastructură de transport care să corespundă nevoilor sociale și economice. Oamenii așteaptă de la noi soluții, proiecte, nu motive de învrăjbire. Este nevoie să  continuăm investițiile în toate județele țării, iar creșterea volumului de resurse alocat în ultimul an să nu rămână o excepție.

Apartenența  României la Uniunea Europeană și la NATO reprezintă garanția  siguranței și sprijinului pentru o viață mai bună, iar obiectivul de a adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică oferă perspectiva dezvoltării noastre sociale și  economice.

În acest context, este foarte importantă buna conviețuire și binele cetățenilor indiferent de apartenența etnică sau de altă natură și întărirea dialogului intercultural. Țara noastră a fost și este în continuare considerată un bun exemplu în acest sens, iar Guvernul este ferm angajat să păstreze această direcție și să promoveze respectul reciproc și dialogul intercultural.

Doar lucrând împreună, vom putea depăși obstacolele și construi un viitor comun pe aceste meleaguri, pentru fiecare cetățean al acestei țări, indiferent de etnie. Este de datoria statului să păstreze cultura și identitatea fiecărei comunități etnice, asigurând în același timp respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor săi.

La mulți ani maghiarilor din România și de pretutindeni!”