Megkezdődött a választási időszak

Kovászna megye prefektusa márciusi sajtótájékoztatóján bejelentette a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választások választási időszakának főbb eseményeit. Dr. Ráduly István gratulált a Kovászna megyei útlevélosztály munkatársainak a Román útlevél napja alkalmából, és elmondta, hogy április második csütörtökén kihelyezett meghallgatást tart a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalban,

 A kormány jóváhagyta az Európai Parlament román képviselőinek megválasztására és a 2024-es önkormányzati választásokra vonatkozó választási időszakra vonatkozó naptárat.

 A választási időszak március 12-én kezdődött, a választási kampány pedig egy hónappal a június 9-i választások előtt, azaz május 10-én kezdődik, és egy nappal a választások előtt ér véget – mondta a prefektus.

A választási időszak a választások időpontjának nyilvánosságra hozatala és a választások végleges eredményének a Hivatalos Közlönyben való közzététele közötti időszak, a fellebbezésekre és az azokra adott válaszokra vonatkozó határidők lejárta után.

Azok a választójoggal rendelkező állampolgárok, akik a választások időpontját megelőzően több mint 60 nappal abban a választókerületben laknak, amelyben a választásokat tartják, legkésőbb 45 nappal a választások időpontja előtt, azaz 2024. április 25-ig benyújthatják a polgármesteri hivatalban a választási névjegyzékbe való bejegyzési kérelmüket.

Március 19-e volt a román útlevél napja. A prefektus gratulált Alina-Dana Ioniță rendőrfőbiztosnak, a Kovászna megyei útlevélosztály vezetőjének és a szolgálat valamennyi alkalmazottjának ahhoz a példaértékű munkához, amelyet végeznek.

  • Szervezettek, operatívak és hatékonyak. Így kellene működnie minden közszolgálatnak – mondta Ráduly István.

Ezzel összefüggésben a prefektus bejelentette, hogy az Országos Útlevélosztály (DGP) új SMS-értesítési szolgáltatást vezetett be. A Kommunikációs és Informatikai Főigazgatóság szakembereinek támogatásával, a 2024. március 19-től bevezetett rendszer SMS-értesítést küld (csak az országos hálózatokban érvényes mobiltelefonszámokra), azoknak az állampolgároknak, akiknek a következő hat hónapban lejár az útlevele. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az érdekeltek hatékonyan tervezzék meg úti okmányuk cseréjét.

E szolgáltatás abban segít az embereknek, hogy elkerüljék egy utazás kényszerű törlésével járó kellemetlenségeket, mivel vannak olyan országok (pl. Egyesült Arab Emírségek, Izrael, Maldív-szigetek, Thaiföldi Királyság, stb.), amelyek megkövetelik, hogy az e-útlevél az országba való belépéstől számított legalább 6 hónapig érvényes legyen.

Szeretném kiemelni, hogy a romániai elektronikus útlevél a 15. helyen áll a nemzetközi mobilitási skálán, a többszörös biztonsági jellemzőknek köszönhetően, amelyek megakadályozzák a másolást és a hamisítást, miközben biztosítják a személyes adatok védelmét és biztonságát. Az elektronikus útlevél kiállítási ideje az elmúlt esztendőben, országos szinten, átlagosan, kevesebb volt mint  három munkanap – tette hozzá a prefektus.

Ráduly István bejelentette, hogy április 11-én (a következő hónapnak nem az első, hanem a második csütörtökén) audienciát tart a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalban. Jelentkezni a 0267-315444-es telefonszámon lehet.

A sajtótájékoztató második részében Ivașcu Daniel-Marius rendőrfőbiztos, a Kovászna megyei rendőrség főkapitány-helyettese beszélt az oktatási intézmények biztonságáról és válaszolt a sajtó kérdéseire.