Procesul de restituire a imobilelor avansează bine
Procesul de restituire a imobilelor în baza Legii nr. 10/2001 este aproape terminat de Comisiile locale din primăriile județului Covasna – a mai rămas de rezolvat mai puțin de 7% din totalul notificărilor – a declarat prefectul județului Covasna în cadrul conferinței de presă din luna martie. Dr. Ráduly István a prezentat situația refugiaților ucraineni și a anunțat că va organiza audiență la Târgu Secuiesc în prima zi de joi a lunii aprilie.
La autoritățile locale din județul Covasna au fost depuse în total 2299 de notificări de restituire a unor imobile preluate în mod abuziv de stat în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Puțin peste 10 la sută dintre acestea, 238, au fost restituite în natură, 345 de cazuri (15%) au fost compensate cu despăgubiri echivalente, 14 cazuri (0,6%) au fost compensate cu alte bunuri și servicii, iar în 79 de cazuri (3,5%), autoritățile au ajuns la o înțelegere cu foștii proprietari privind o combinație între cele trei forme de despăgubire. Aproape un sfert dintre cereri, 527 (23%), au fost respinse, iar 923 (41%) au fost transmise altor autorități, în mare parte la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care mai nou se numește Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), rămânând doar 157 notificări (6,8%) nesoluționate, toate în Sfântu Gheorghe.
- Lucrurile s-au accelerat relativ recent: la jumătatea anului 2021 existau încă peste 350 de cereri nerezolvate, cifră care a fost redusă la mai puțin de jumătate. Acesta este un rezultat remarcabil, mai ales având în vedere că în mod evident, la urmă au fost lăsate cele mai dificile și mai complicate cereri. Desigur, pe cei 157 de solicitanți cu nimic nu consolează faptul că autoritățile au finalizat în proporție de 93% procedura, altfel complicată, dar rezultatul, în ansamblu, este unul bun. Sper, ca în viitorul apropiat cazurile rămase să fie rezolvate într-un mod satisfăcător și măcar această parte a procedurilor de restituire să poată fi finalizată – a declarat prefectul.
Notificarea trebuia să îndeplinească două condiții: să fie transmisă prin intermediul unui executor judecătoresc și să fie formulată în perioada 14.02.2001 – 14.02.2002.
Cele mai multe dintre probleme provin din necesitatea ca solicitantul să dovedească cu dovezi credibile calitatea de proprietar asupra imobilului solicitat, la data preluării de către stat, calitatea de moștenitor al autorului de la care a fost preluat imobilul (în cazul în care autorul a decedat), să facă dovada preluării abuzive a imobilului de către stat și să identifice amplasamentul imobilului revendicat, pentru a se putea stabili valoarea acestuia conform grilei notariale.
Ráduly István a vorbit, de asemenea, despre situația refugiaților din Ucraina. În prezent, în județul Covasna se află 22 de refugiați: 14 la Târgu Secuiesc (8 în hostelul primăriei, 6 în locuințe private), 6 la Sfântu Gheorghe și 2 la Baraolt, aceștia din urmă în locuințe private.
- În ultima vreme, în presă au apărut mai multe informații potrivit cărora nu s-au efectuat plăți, ceea ce a dus la concluzia că guvernul a închis așa-numitul program 50+20 (50 de lei pentru cazare, 20 de lei pentru masă), care finanțează cazarea și masa refugiaților. Într-adevăr, există o întârziere de aproximativ o lună în efectuarea plăților, deoarece s-au făcut anumite verificări, pentru că au existat abuzuri în unele județe (în județul Covasna nu a fost cazul). Probabil că, tot din această cauză, guvernul a regândit programul, în sensul că banii nu ar trebui să ajungă la cei care cazează refugiați, ci direct la familiile ucrainene. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a guvernului publicat ieri (luni) pe site-ul ministerului de interne, familiile ar urma să primească o sumă forfetară de 2000 de lei pe lună, pe care ar trebui să le folosească pentru a-și plăti singure cazarea și hrana. Repet, acesta este un proiect care ar putea fi modificat, nu știm care va fi forma sa finală și nici când va intra în vigoare. Deocamdată, este în vigoare vechiul act normativ, iar Guvernul va continua să plătească sumele corespunzătoare până când acesta va fi modificat – a declarat Ráduly István.
În anul 2022, în județul Covasna s-au stabilit câteva zeci de refugiați ucraineni (numărul se schimba de la o zi la alta), iar anul trecut guvernul a alocat aproximativ 528 de mii de lei pentru cazarea și întreținerea acestora, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Aproximativ 70% din această sumă (369 de mii de lei) a fost transferată primăriilor pentru a asigura cazarea refugiaților găzduiți în imobilele proprii, iar restul a fost acordat persoanelor private.
Prefectul a precizat că pe 29 martie, la ora 12:30 va avea loc un nou exercițiu de alarmare la Sfântu Gheorghe.
- Nu pot să fiu de acord cu comentariile răutăcioase despre faptul că luna trecută în Sfântu Gheorghe sirenele au rămas mute. Un scop important al exercițiului de alarmare este de a testa dacă acestea sunt funcționale. S-a aflat că nu funcționează, deci exercițiul și-a atins scopul. Se presupune că problema a fost remediată și acum vor funcționa, deci nu văd nicio problemă – a declarat Ráduly Ráduly.
Prefectul își va continua seria audiențelor în orașele județului în prima zi de joi a fiecărei luni, următoarea locație este municipiul Târgu Secuiesc. Cei interesați sunt așteptați pe 6 aprilie, la ora 12.00, la sediul primăriei din municipiu. Pentru înscriere, sunați la numărul de telefon 0267 315 444.
În cea de-a doua parte a conferinței, dr. ing. Ioan Ilaș, directorul Sistemului Județean de Gospodărire a Apelor, a făcut un rezumat al activității societății.