2023. márciusi sajtóanyag

                    Jól halad az ingatlan visszaszolgáltatás

 

Kovászna megyében az önkormányzatok helyi bizottságai szempontjából már majdnem befejeződött a 2001/10-es számú törvény alapján történő ingatlan visszaszolgáltatási folyamat, az összes leadott kérésnek kevesebb mint hét százaléka megoldatlan – mondta el márciusi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István ismertette az ukrán menekültek helyzetét és bejelentette, hogy április első csütörtökén Kézdivásárhelyen tart meghallgatást.

 Kovászna megyében 2299 restitúciós bejelentést nyújtottak be a helyi hatóságokhoz az állam által 1945. március 6. és 1989. december 22. között jogtalanul birtokba vett ingatlanok visszaszolgáltatásával kapcsolatban.

Ezeknek valamivel több mint

  • 10 százalékát, 238-at, sikerült természetben visszaszolgáltatni,
  • 345 esetben (15%) egyenértékű kárpótlást nyújtottak,
  • 14 esetben (0,6%) egyéb javakkal és szolgáltatásokkal kárpótolták az igénylőt és
  • összesen 79 esetben (3,5%) az előbbi három kárpótlási forma valamilyen kombinációjában sikerült megegyezniük a hatóságoknak a volt tulajdonosokkal.
  • A kérések csaknem egynegyedét, 527-et (23%) elutasítottak,
  • 923 igénylést (41%) pedig más hatóságokhoz, legtöbb esetben az állami vagyonkezelő hatósághoz (AVAS) irányítottak át,
  • megoldatlan kérés összesen 157 (6,8%) maradt az önkormányzatoknál, valamennyi Sepsiszentgyörgyön.
  • Az utóbbi időben viszonylag felgyorsultak az események: 2021 közepén még több mint 350 megoldatlan bejelentés volt, ez kevesebb mint felére csökkent. Ez kimondottan jó eredménynek számít, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy nyilván, a legnehezebb és legbonyolultabb igénylések maradtak a legvégére. Természetesen azt a 157 kérelmezőt, akiknek nem oldották meg a kérését, nem vigasztalja az, hogy az önkormányzatok 93 százalékban teljesítették az egyébként bonyolult eljárást, de az eredmény összességében nem rossz. Remélem, hogy a közeljövőben a hátralévő estek is megnyugtató megoldást nyernek, és a restitúciós eljárásoknak legalább ezt a felét le lehet zárni – mondta a prefektus.

A bejelentéseknek két feltételnek kellett megfelelniük: bírósági végrehajtón keresztül kellett megküldeni, és 2001.02.14. és 2002.02.14. között kellett leadni.

A legtöbb probléma onnan származik, hogy az igénylőnek hitelt érdemlően bizonyítania kell, a kért ingatlan tulajdonjogát az állam általi átvétel időpontjában, bizonyítani kell az örökösi státuszt, ha a volt tulajdonos nem él, bizonyítani kell, hogy az állam jogtalanul vette el az ingatlant, illetve – kárpótlás esetén – pontosan be kell határolni az ingatlan elhelyezkedését, hogy annak értékét meg lehessen határozni a közjegyzői értéklajstrom szerint.

Ráduly István beszélt az ukrajnai menekültek helyzetéről is. Kovászna megyében jelenleg összesen 22 menekült tartózkodik: 14 Kézdivásárhelyen (nyolcan az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott hostelben, haton magánszemélyeknél), haton Sepsiszentgyörgyön és ketten Baróton, ez utóbbiak magánszemélyeknél.

  • Több sajtóhír szólt arról az utóbbi időben, hogy nem jönnek a kifizetések, és ebből azt a következtetést vonták le, hogy a kormány lezárta a menekültetek elszállásolását és étkeztetését finanszírozó, úgynevezett 50+20-as (50 lej szállásra, 20 lej étkezésre) programot. Körülbelül egy hónap késés valóban van a kifizetésekben, mert többfelé ellenőrzéseket tartottak, ugyanis néhány megyében visszaélések történtek (ilyenre Kovászna megyében nem volt példa). Valószínű, hogy ennek okán is, a kormány újra gondolta a dolgot, abban az értelemben, hogy a pénz ne a befogadókhoz, hanem egyenesen a menekült családokhoz jusson. Egy, a belügyminisztérium honlapján tegnap (hétfőn) közvitára bocsátott sürgősségi kormányrendelet-tervezet szerint, a családok havonta kétezer lejt kapnának, ebből maguknak kellene fedezniük a szállásukat és élelmezésüket. Ismétlem, ez egy tervezet, amely módosulhat, nem tudjuk milyen lesz a végleges formája és azt sem, hogy mikortól lép életbe. Egyelőre a régi jogszabályok érvényesek, és a kormány maradéktalanul folyósítani fogja a megfelelő összegeket mindaddig, amíg ez meg nem változik – szögezte le Ráduly István.

Kovászna megyében 2022-ben néhány tucat ukrán menekült állapodott meg (a számok egyik napról a másikra változtak), ezek szállástámogatására és ellátására tavaly – a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségen keresztül – mintegy 528 ezer lejt utalt ki kormány. Ennek az összegnek mintegy 70 százalékát (369 ezer lejt) az önkormányzatoknak utalták, a saját ingatlanjaikban elszállásolt menekültek ellátására, a többit magánszemélyek kapták.

A prefektus elmondta: március 29-én, 12 óra 30 perckor, megismétlik a riasztási gyakorlatot Sepsiszentgyörgyön.

  • Sok rosszindulatú kommentárt lehetett hallani azzal kapcsolatban, hogy hónap elején némák maradtak a sepsiszentgyörgyi szirénák, de ezek nem állják a helyüket. A szirénapróbának egyik fontos célja éppen az, hogy kipróbálják, hogy működnek-e. Kiderült, hogy nem működtek, tehát a gyakorlat elérte a célját. Azóta vélhetően kijavították a hibát, s most már működni fognak, nincs ezzel semmi gond – állapította meg a Ráduly István.

A prefektus folytatja minden hónap első csütörtökén esedékes, kihelyezett meghallgatás-sorozatát, április 6-án, 12 órakor, a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalban várja az érdeklődőket. Iratkozni a 0267 315 444-es számon lehet.

A tájékoztató második felében dr. Ioan Ilaș mérnök, a megyei vízgazdálkodási rendszer igazgatója foglalta össze a vállalat tevékenységét.