Relații bune între prefectură și municipalități
Menținerea păcii sociale și stabilirea unui parteneriat cu autoritățile locale – pe acestea le-a numit prefectul județului Covasna ca fiind cele mai mari realizări ale mandatului său. Aceasta din urmă a fost exemplificată de faptul că la conferința de presă „aniversară” de doi ani a dr. Ráduly István, organizată cu ocazia Zilei Prefecturii, au participat domnul Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, și domnul Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe.
În județul Covasna nu s-a întâmplat încă, dar nici în alte părți nu este prea obișnuit, ca prefectul, președintele Consiliului Județean și primarul municipiului reședință de județ să participe împreună la o conferință de presă – a declarat Ráduly István.
- Acest lucru arată că, cu o atitudine corectă, cu colaborare în loc de ostilitate continuă, se poate stabili un parteneriat între autoritățile locale și prefectură. Acest lucru nu înseamnă, desigur, că ne abținem de la controlul de legalitate a hotărârilor de consiliu sau ale dispozițiilor primarilor și ale președintelui consiliului județean, ci că încercăm să ajutăm activitatea primăriilor, pentru că scopul nu este de a găsi cât mai multe documente greșite, ci de a reduce numărul de hotărâri și dispoziții care nu sunt conforme cu legea – a declarat Ráduly István.
De exemplu, în 2022, juriștii prefecturii au examinat 16.250 de acte emise de consiliile locale sau de primari (4.657 de hotărâri de consiliu și 11.593 de dispoziții emise de primari sau de președintele consiliului județean), dintre care 103 (0,63%) conțineau elemente ilegale. Odată ce acest lucru a fost semnalat, 97 dintre acestea au fost retrase sau modificate (83 de hotărâri de consiliu și 14 dispoziții ale primarilor) și doar șase hotărâri de consiliu (0,037%) au trebuit să fie contestate de juriștii prefecturii în contenciosul administrativ.
De asemenea, prefectul a salutat ca pe un succes faptul că în ultimii doi ani nimic nu a tulburat pacea socială.
- Acest lucru se datorează în parte profesionalismului forțelor de ordine, dar mai ales înțelepciunii oamenilor care trăiesc aici. Conflictul româno-maghiar a apărut doar la câteva meciuri de fotbal, dar și aici, de fiecare dată s-a dovedit a fi din cauza așa numiților suporteri, care au însoțit echipa vizitatoare- a declarat Ráduly István.
Prefectul a precizat că în ultimii doi ani au fost eliberate 584 de titluri de proprietate. Dintre acestea, 424 au fost pentru terenuri agricole (1004,54 hectare) și 160 pentru terenuri forestiere (385,74 hectare).
– Deloc nu sună bine, că procesul de restituire a proprietăților nu a fost finalizat după mai bine de 30 de ani, dar acest lucru se datorează în principal legislației care nu întotdeauna a fost prea bine gândită – a declarat Ráduly István.
Retrocedarea pe baza Legii 10/2001 a unor imobile preluate în mod abuziv de stat în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 a fost subiectul unei conferințe de presă recente, numărul cazurilor nerezolvate în județ fiind de sub 7% (157 din 2299).
Prefectul a fost prezent personal în localitățile inundate și la incendiul de la Comandău, unde prefectura, împreună cu consiliul județean, a încercat să-i ajute pe cei păgubiți prin întocmirea unui proiect de hotărâre de guvern.
De asemenea, clădirea instituției a fost modernizată fiind atrase peste 1,5 milioane de lei de la bugetul central pentru diverse reparații: 1,17 milioane de lei au fost folosite pentru refacerea fațadei și a acoperișului clădirii, înlocuirea geamurilor, iar 400.000 de lei pentru modernizarea rețelelor interne de electricitate și internet și pentru montarea unui sistem de iluminat eficient din punct de vedere energetic.
O inițiativă de succes a fost seria de întâlniri cu mediul de afaceri, în cadrul căruia prefectul a invitat 21 de antreprenori dintr-o gamă largă de sectoare de activitate, pentru a afla cât de mulțumiți sunt de serviciile oferite de instituțiile publice deconcentrate și pentru a face schimbări în vederea îmbunătățirii colaborării.
Serviciul de pașapoarte din subordinea prefecturii funcționează exemplar, iar eficiența Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a fost îmbunătățită, întrucât recent a fost mutat în Sepsi Value Center. Ambele servicii au fost dotate cu dosare bilingve pentru a permite celor care, adesea fără vina lor, vorbesc mai puțin limba română, să-și poată rezolva problemele.
Prefectul organizează săptămânal audiențe nu doar la sediul instituției, ci și, prin rotație lunară, în alte patru orașe din județ, astfel încât cetățenii nu trebuie să se deplaseze în acest scop în reședința de județ. Ráduly István a ținut în total 85 de audiențe (17 în orașe), la care au participat 376 de persoane (69 în orașe)., care au putut, bineînțeles, să-și expună problema în limba lor maternă.
În lumina celor spuse în cadrul audiențelor, prefectul a organizat întâlniri în grupuri mici cu primarii din diferitele regiuni ale județului, oferindu-le îndrumări cu privire la modul de reducere a numărului de plângeri privind Legea funciară (Legea 18/1991).
În același timp, Ráduly István organizează de doi ani o conferință de presă în ultima zi de marți a fiecărei luni, după care se emite un comunicat de presă bilingv. Constituie o noutate faptul că, la cererea presei, el invită la fiecare conferință directorii unor instituții deconcentrate.
Comunicarea s-a îmbunătățit și a devenit bilingvă: în timpul pandemiei, prefectura a publicat în fiecare zi informații bilingve despre situația epidemică actuală.
Instituția are un site bilingv, o pagină de Facebook și o pagină de Instagram bilingvă, pe care le folosește pentru a ajunge cu informația la mii de cetățeni.
Tamás Sándor a declarat că Ráduly István a demonstrat că „se poate și altfel”. În trecut, înainte de 2021, autoritățile locale vedeau prefectura ca pe „un fel de bau-bau”, care deseori le contesta deciziile fără nicio consultare sau preaviz.
– De fapt, a existat un prefect în trecut care a spus că prefectura și prefectul au rolul de a fi o frână de mână aici, în Ținutul Secuiesc. Deci, în comparație cu asta, este posibil să se gestioneze lucrurile în mod normal. Depinde în primul rând de personalitatea prefectului, de pregătirea și de atitudinea sa, de modul în care conduce o instituți, și dacă acea instituție poate fi un partener pentru alte instituții ale administrației de stat și locale – a declarat președintele Consiliului Județean.
Antal Árpád a apreciat în mod deosebit faptul că Ráduly István a preluat funcția de prefect după ce a fost ales și reales de mai multe ori în funcția de primar.
– El nu și-a părăsit comunitatea, ci și-a asumat această sarcină mult mai complexă cu acordul propriei comunități, funcție pe care o îndeplinește de doi ani într-un mod foarte corect. Eu chiar cred că fiecare instituție și fiecare conducător de instituție din acest județ lucrează pentru comunitate. Ráduly István a demonstrat că se poate conduce și această instituție cu și respectarea Constituției și a legilor, dar cu o abordare nouă, ca un partener al autorităților locale, și sunt sigur că de rezultatele acestei activități se vor bucura locuitorii din regiune, indiferent de naționalitate – a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe.
Cei doi edili l-au felicitat pe prefect pentru cei doi ani de activitate. Dr. Ráduly István a fost numit prefect al județului Covasna la 1 aprilie 2021.