Comunicat de presă luna octombrie 2022

Trebuie urgentat schimbarea permiselor de conducere

 

Persoanele cărora le expiră permisul de conducere înainte de februarie 2023 ar trebui să solicite de urgență reînnoirea acestuia, a sugerat prefectul județului Covasna în conferința de presă din luna octombrie. Potrivit dr. Ráduly István, este posibil ca o modificare legislativă adoptată în urmă cu zece ani să creeze o aglomerație pe care Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, care își va muta sediul începând cu 1 noiembrie, pur și simplu nu o va putea gestiona. Totodată prefectul a transmis că va organiza audiență la Covasna pe data de 10 noiembrie.

Ráduly István a reamintit că spre sfârșitul anului 2012 s-a răspândit vestea că, spre deosebire de practica anterioară, începând cu anul următor, 2013, permisele de conducere urmau a fi schimbate doar trecând printr-un examen medical.

Chiar dacă ordinul ministrului afacerilor interne respectiv, numărul 123/2013 a intrat în cele din urmă în vigoare abia la data de 8 august a anului următor, sute de mii de persoane din întreaga țară și-au schimbat permisul de conducere în câteva luni pentru a evita să susțină examenul medical. După zece ani, aceste permise expiră acum, la sfârșitul anului, respectiv la începutul anului viitor. În ianuarie, de exemplu, numai în județul Covasna, vor expira peste trei mii de permise de conducere – a precizat prefectul.

– În condițiile actuale, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna poate elibera până la o mie de documente pe lună, așa că îi îndemn pe toți cei cărora le expiră permisul de conducere în următoarele trei-patru luni să-și facă de îndată examenul medical și să solicite o programare la serviciul permise, deoarece în caz contrar ar putea ajunge într-o situație foarte neplăcută – a declarat Ráduly István.

Totodată, prefectul a anunțat că, de la 1 noiembrie, secția care eliberează permisele de conducere se va muta de pe strada Kós Károly (intrarea de pe strada Țigaretei) în clădirea Sepsi Value Center. Acest lucru va rezolva problemele de parcare întâlnite anterior, iar solicitanții vor fi deserviți în condiții mai bune, mai moderne și mai confortabile.

– Doresc să le mulțumesc managerilor Sepsi Value Center și șefilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, pentru înțelegerea la care au ajuns după îndelungi negocieri, deoarece acest lucru ne va permite ca în condiții mai moderne, să oferim cetățenilor un serviciu de o calitate mai bună, ceea ce este mai important ca orice – a declarat Ráduly. 

În ceea ce privește sezonului rece, prefectul a precizat că autoritățile care administrează drumurile comunale, județene și naționale se pregătesc pentru perioada de iarnă în conformitate cu reglementările în vigoare, iar planul concret de acțiune va fi finalizat la începutul lunii noiembrie. El a adăugat că Secția Drumuri Naționale Covasna, despre care se vorbește mai puțin, a avut mult de lucru și pe timpul verii. De exemplu, numai în luna august, au fost cosiți mecanic și manual peste jumătate de milion de metri pătrați de iarbă de-a lungul drumurilor, în șanțuri, în parcări,  au fost renovate sau înlocuite 115 indicatoare rutiere, au fost tăiate ramurile pentru a îmbunătăți vizibilitatea și siguranța în trafic în 550 de locuri, au fost curățate 2.890 de metri de maluri de râu și canale etc.

Prefectul a vorbit și despre Legea nr. 283, adoptată săptămâna trecută, care modifică simultan  Codul Muncii și Codul Administrativ și care, în principiu, permite munca la distanță pentru funcționarii publici. Prevederile legii în cauză stipulează, printre altele, posibilitatea exercitării de către funcționarul public a raporturilor de serviciu prin telemuncă și reglementarea concediului de îngrijitor (zile libere pentru îngrijirea unei rude bolnave).

– Cred este nevoie să așteptăm apariția normelor de aplicare deoarece telemunca mi-se pare dificil de aplicat la un loc de muncă în care cetățenii solicită zilnic documente vechi, nedigitalizate. În același timp, în cazul home office-ului, unde angajatul lucrează de acasă, este foarte greu de garantat păstrarea secretului de serviciu – a fost de părere Ráduly István.

Prefectul își va continua seria de audiențe în Covasna. De data aceasta însă, în mod excepțional, datorită unui program fixat cu mult timp în urmă, audiența va avea loc în a doua zi de joi a lunii în loc de prima. Așadar, cei interesați sunt așteptați pe data de 10 noiembrie, la ora 12.00, la sediul primăriei din Covasna. Vă puteți înscrie la numărul de telefon 0267 315 444.

În a doua parte a conferinței de presă domnul Ágoston László, șeful Direcției Județene de Sănătate Publică, a rezumat informațiile epidemiologice în perspectiva sezonului rece care se apropie.