2022 októberi sajtóközlemény

Igyekezni kell a gépjárművezetői engedély cserével

 

Sürgősen kérjenek programálást azok, akiknek 2023 február előtt lejár a gépjárművezetői engedélyük – javasolta októberi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István szerint lehetséges, hogy egy tíz évvel ezelőtt elfogadott törvénymódosítás miatt olyan zsúfoltság lesz, amit egyszerűen nem fog tudni kezelni a november 1-jétől új székhelyre költöző gépjárművezetői engedélyeket kibocsátó és járműbejegyzési hivatal. Elhangzott az is: a prefektus november 10-én Kovásznán tart kihelyezett meghallgatást. 

Ráduly István felidézte: 2012 végén terjedt el az a hír, hogy – a korábbi gyakorlattól eltérően – a következő évtől, csak orvosi vizsgával lehet kicserélni a hajtási jogosítványokat.

A vonatkozó 2013/123-as számú rendelet végül csak a következő év augusztus 8-án lépett érvénybe, de országszerte több százezer személy cserélte ki néhány hónap alatt a gépjárművezetői engedélyét, hogy ne kelljen orvosi vizsgára állnia. Ezek a hajtásik tíz év után, most, év végén és jövő év elején érvényüket vesztik. Januárban például több mint háromezer vezetői engedély jár le Háromszéken – hívta fel a figyelmet a prefektus.

  • A tudomány jelenlegi állása mellett, a Kovászna megyei gépjárművezetői engedélyeket kibocsátó és járműbejegyzési hivatal legtöbb ezer okmányt tud kiállítani havonta, ezért nyomatékosan arra kérek mindenkit, akinek a következő három-négy hónapban érvényét veszti a gépjárművezetői engedélye, hogy jelentkezzék orvosi vizsgára és haladéktalanul kérjen programálást a hivatalnál, mert máskülönben igen kellemetlen helyzetbe kerülhet – mondta Ráduly István.

A prefektus ugyanakkor bejelentette: a hajtási engedélyeket kibocsátó osztály november 1-jétől a Kós Károly utcából (bejárat a Cigaretta utcából) a Sepsi Value Center épületébe költözik. Ezzel megoldódnak a korábban tapasztalt parkolási problémák, és az igénylőket jobb, korszerűbb, kényelmesebb körülmények között szolgálják ki.

  • Meg szeretném köszönni a Sepsi Value Center és a gépjárművezetői engedélyeket kibocsátó hivatal vezetőinek, hogy hosszas egyeztetés után sikerült megállapodniuk, mert ez lehetőséget teremt arra, hogy korszerűbb körülmények között az eddiginél is jobb minőségű szolgáltatást nyújtsunk a polgároknak, és ez mindennél fontosabb – mondta Ráduly.

A tél közeledtével kapcsolatban a prefektus elmondta: a községi, megyei és országutakat adminisztráló hatóságoknál az előírásoknak megfelelően zajlik a felkészülés a téli időszakra, a konkrét cselekvési tervet november elején véglegesítik. Hozzátette: az országutak megyei kirendeltségénél, amelyről általában kevesebb szó esik, volt bőven munka a nyár folyamán is. Augusztusban például több mint  félmillió négyzetméteren kaszálták le a füvet géppel, ahol nem lehetett, ott kézzel, az utak mentén, a sáncokban, a parkolókban, 115 útmenti jelzőtáblát újítottak fel, vagy cseréltek ki, 550 helyszínen nyesték vissza az ágakat, hogy a közlekedés biztonsága érdekében javítsák látási viszonyokat, 2890 folyóméteren tisztították ki a sáncokat és átereszeket, stb.

A prefektus beszélt a múlt héten elfogadott 283. törvényről is, amely egy időben módosítja a munkatörvénykönyvet és a közigazgatási kódexet, és amely elvileg lehetővé teszi a távmunkát a köztisztviselők számára. A szóban forgó törvény rendelkezései többek között előírják a köztisztviselők számára a munkaviszony távmunka útján történő gyakorlásának lehetőségét, valamint az ápolási szabadság (beteg hozzátartozó ápolása céljából adott szabadnapok) szabályozását is.

  • Úgy gondolom, hogy meg kell várnunk a végrehajtási utasítások megjelenését, mert véleményem szerint a távmunka nehezen alkalmazható olyan munkahelyen, ahol a polgárok naponta kérnek régi, nem digitalizált dokumentumokat. Ugyanakkor azokban az esetekben, amikor a munkavállaló otthonról dolgozik, nagyon nehéz garantálni a szolgálati titok megőrzését – vélekedett Ráduly István.

A prefektus folytatja kihelyezett meghallgatás-sorozatát, amelyben Kovászna következik. Ezúttal azonban, kivételesen, egy előre lekötött program miatt, nem a hónap első, hanem a második csütörtökén kerül sor. Várják tehát az érdeklődőket november 10-én, 12 órakor a kovásznai polgármesteri hivatalban. Iratkozni a 0267 315 444-es számon lehet.

A sajtóértekezlet második felében Ágoston László, a Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője foglalta össze a járványügyi tudnivalókat a közelgő hideg időszak előtt.