Comunicat conferinta de presă luna august

Puterea unității

 Este minunat să vezi cât de puternică este o comunitate atunci când se unește, a declarat prefectul județului Covasna în cadrul conferinței de presă din luna august. Dr. RÁDULY István s-a referit la Herculiean, unde, după inundațiile dezastruoase de anul trecut, comunitatea locală a colaborat într-un mod exemplar pentru a repara biserica reformată. De asemenea, s-a mai arătat că anul acesta au fost eliberate 184 de titluri de proprietate și au fost contestate doar două hotărâri de consiliu, câte persoane au obținut permis de conducere auto și că prefectul va organiza audiență în prima zi de joi a lunii septembrie.

 RÁDULY István s-a deplasat la Herculian pentru a vedea cum decurg lucrările de restaurare.

– Când la 21 iunie 2021, am vizitat locul împreună cu ministrul TÁNCZOS Barna, între băncile monumentului de clasa A noroiul ne ajungea până la glezne. De atunci, sub conducerea reverendului MOISZA Arnold, cu banii obținuți de la compania de asigurări, cu donații de la congregația din regiunea Baraolt și cu munca voluntară neprețuită al localnicilor, totul strălucește: betonul crăpat a fost înlocuit cu podea din cărămidă așezată în nisip, băncile au fost șlefuite și revopsite, iar sistemul de încălzire a fost reînnoit. Este minunat să vezi când o comunitatea se unește la nevoie – a declarat prefectul.

 

După cum se cunoaște, la 20 iunie 2021, în urma unei ploi torențiale, au fost inundate mai multe gospodării din Herculian, precum și biserica reformată din secolul al XV-lea. Apa a intrat în biserică mai întâi prin porticul din partea de sud și apoi prin ușa de vest, inundând interiorul bisericii până la o înălțime de aproximativ un metru, distrugând pereții, podeaua de lemn, sistemul de încălzire și tot mobilierul.

Prefectul a precizat că, în primele șase luni ale anului 2022, au fost eliberate 184 de titluri de proprietate pentru o suprafață totală de 308,95 hectare, din care 62 de titluri pentru terenuri forestiere (193,63 ha) și 122 pentru terenuri agricole (115,32 ha).

Până la 30 iunie anul acesta, Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a procesat 145 de cereri. Dintre acestea, 105 au fost aprobate, 12 au fost respinse, iar 28 de titluri de proprietate din diverse motive au fost modificate.

Permiteți-mi o remarcă discretă: contrar vox populi, prefectura nu „stă” pe dosarele de restituire. Ședința lunară a Comisiei județean pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor este precedată de mai multe întâlniri ale Colectivului de lucru competent care decide dacă un dosar este aprobat sau respins. În cazul în care nu este aprobat, este trimis înapoi la primărie cu indicarea deficiențelor – a declarat RÁDULY István.

Acesta a adăugat că cele mai frecvente motive de refuz sunt faptul că solicitantul nu-și documentează suficient statutul de moștenitor, prin documente de stare civilă, că terenul nu este liber sau că cineva insistă ca terenul să fie restituit exact acolo unde l-au deținut strămoșii săi, dar acest lucru nu mai este posibil deoarece a fost deja emis un titlu de proprietate pe suprafața aceea.

În ceea ce privește hotărârile adoptate de consiliile locale și consiliul județean, prefectul a precizat că din 87 de hotărâri de consiliu județean, una a fost găsită ca fiind ilegală (1,15%), aceasta a fost returnată și corectată. În primele șase luni ale anului, consiliile locale au adoptat 1944 hotărâri, dintre care 26 (1,33%) nu au trecut de filtrul de legalitate, 24 au fost modificate, două nu au fost modificate, iar acestea au fost atacate de prefectură în instanța de contencios administrativ.

În cele 146 de dispoziții ale președintelui consiliului județean nu au fost găsite erori și doar trei (0,06%) din cele 5165 de dispoziții ale primarilor conțineau elemente ilegale, care au fost corectate de către edilii locali.

– După părerea mea, nu este un rezultat rău faptul că, în ansamblu, colegii mei au găsit erori în 30 din 7342 de acte administrative, adică 0,4 %, sau, mai clar spus, un dosar din 250 nu a respectat cerințele legale. Trebuie ținut cont și de faptul că 28 din cele 30 au fost corectate, deci din hotărârile și dispoziții adoptate în acest an, prefectura a atacat în instanța de contencios administrativ două, ceea ce înseamnă mult mai puțin de o miime (0,027%).  Acest fapt denotă buna pregătire a secretarilor locali și înțelepciunea primarilor – a conchis RÁDULY István.

În ceea ce privește activitatea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor în prima jumătate a anului, prefectul a precizat că au fost eliberate 5.236 de permise de conducere (cu 312 mai multe decât în aceeași perioadă din 2021), în timp ce au fost înmatriculate 3.449 de autovehicule (+143), 4.019 au fost transcrise (+10) și 1.272 au fost radiate din circulație (+94).

La teorie au fost susținute în total 4.530 de probe (-1046), dintre care 1.853 au fost promovate (41%), iar la proba practică s-au prezentat 3.626 de candidați, dintre care 2.055 (57%) au obținut permisul de conducere.

În ceea ce privește materialele de presă referitoare la lemnele de foc, prefectul a precizat că primăriile care dețin proprietăți forestiere – în acord articolul 6 din Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea de Guvern numărul 715/5.10.2017 – pot valorifica către cetățeni masă lemnoasă. De asemenea, a atras atenția asupra celor patru ocoale silvice de stat din Tălișoara (cu sediul în Baraolt), Brețcu (în Târgu Secuiesc), Covasna și Comandău (ultimele două cu sediul în Covasna). În același timp, a salutat anunțul lui TÁNCZOS Barna, potrivit căruia Ministerul Mediului va sprijini populația în achiziționarea de lemne de foc.

Prefectul își va continua seria de audiențe în prima joi a fiecărei luni. Următoarea întâlnire va avea loc pe 1 septembrie, la ora 12.00, la primăria Baraolt. Pentru a vă înscrie, sunați la 0267 315 444.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, comisarul șef Marius-Daniel IVAȘCU, adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Poliției a Județului Covasna, a prezentat date privind statisticile de accidente pentru prima jumătate a anului, iar inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, KISS Imre, a vorbit despre condițiile în care începe noul an școlar.