Comunicat comun IPJ, IJJ și IPCV cu măsurile ce se vor adopta în perioada 29 aprilie – 2 mai a.c /A rendőrség, a csendőrség és a prefektúra közös nyilatkozata az április 29 – május 2-a időszakban foganatosított intézkedésekről

 

 

  

 

 

Pe data de 29 aprilie 2022, la Instituția Prefectului – Județul Covasna, purtătorii de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, Jandarmeriei Covasna și  Instituției Prefectului – Județul Covasna, au organizat o conferință de presă comună, în care au detailat măsurile ce se vor adopta în perioada 29 aprilie – 2 mai a.c

 

 Redăm mai jos comunicatele instituțiilor menționate. 

 

 

 

                  

POLIȚIȘTII COVĂSNENI LA DATORIE ÎN ACEST SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ

 

În acest sfârșit de săptămână polițiștii covăsneni vor fi prezenți în teren pentru prevenirea evenimentelor nedorite, pentru menținerea siguranței traficului rutier și combaterea faptelor ilicite.

 

În perioada 29 aprilie – 2 mai a.c., 400 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna vor fi angrenați în acțiuni menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului, prin menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Polițiștii vor acționa, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice în zonele aglomerate, în zonele turistice și zonele de agrement de pe raza județului Covasna, în centre și societăți comerciale, precum și piețe.

În așteptarea unor valori de trafic ridicate prilejuite de sărbătorirea Zilei Internaționale a Muncii precum și Zilele Orașului Sfântu Gheorghe, polițiștii vor fi prezenți pe drumurile publice pentru dirijarea și fluidizarea traficului rutier precum și pentru depistarea și sancționarea participanților la trafic care nu respectă legislația în vigoare privind circulația pe drumurile publice.

Polițiștii vor verifica respectarea normelor legale privind regimul legal de viteză și vor acționa pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool sau a altor substanțe la volan.

Întrucât urmează un sfârșit de săptămână încărcat de evenimente, polițiștii vă recomandă să manifestați prudență în spațiile aglomerate, să nu vă lăsați poșeta sau bagajele nesupravegheate și evitați să vă afișați cu bijuterii ori sume mari de bani. Dacă vă deplasați după lăsarea întunericului, evitați zonele izolate sau neiluminate.

În cazul în care părăsiți domiciliul, asigurați-vă că ați închis ușile și ferestrele casei, inclusiv cele ale anexelor locuinței și nu postați fotografii și informații pe rețelele de socializare despre locația în care vă aflați.

Dacă porniți la drum odihniți-vă bine înainte, iar dacă nu vă simțiți bine sau suficient de odihniți, nu conduceți planificați-vă călătoria astfel încât aveți timp suficient pentru a face pauze pentru a mânca și a vă odihni.

Întrucât se pot forma aglomerări pe drumurile publice principale, luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale.  Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.

Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adaptați-o în funcție de condițiile meteorologice și de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.

Nu vă urcați la volan dacă ați consumat alcool. Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice vă pune viața dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic în pericol grav.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Totodată îi rugăm să traverseze drumul doar prin locurile permise și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

                                 COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE

 

Jandarmii, la datorie, în weekend-ul de 1 Mai

Peste 90 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna împreună cu colegii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Brașov și în cooperare cu poliţiştii covăsneni vor fi zilnic la datorie în  perioada 29 aprilie – 02 mai, cu misiunea principală de a acorda sprijin și îndrumare cetățenilor care se vor afla în spațiile publice,  precum şi în scopul menţinerii unui climat de ordine şi siguranţă pentru cei care vor alege județul Covasna drept destinaţie în vederea petrecerii weekend-ului sau care aleg să participe la manifestațiile cultural artistice și sportive ce vor avea loc în această perioadă.

         Vom avea o prezență activă în zonele în care se organizează manifestații cultural-artistice și competiții sportive, în zonele de agreement, în rezervațiile naturale, traseele turistice sau în alte zone de interes operativ, unde se organizează evenimente cu public numeros, astfel:

–           în perioada 29 aprilie 01 mai a.c. vom fi prezenți alaturi de colegii brașoveni la manifestările cultural artistice ce au loc în municipiul Sfântu Gheorghe cu ocazia zilei municipiului;

–     în data de 30 aprilie vom fi prezenți la manifestarea sportivă organizată la Sepsi Arena din municipiul Sfântu Gheorghe, între echipele ACS Sepsi-SIC și FCC UAV Arad;

–           în perioada 30 aprilie 01 mai  vom fi prezenți în localitatea Poian la zilele localității, iar în data de 30 aprilie în localitatea Chiuruș la zilele Korosi Csoma Sandor.

     Amintim cetățenilor care vor fi prezenți la aceste evenimente să respecte măsurile impuse de autorități și de organizatori, să manifeste o atitudine răbdătoare și calmă, să supravegheze bunurile personale și să acorde o atenție spotită copiilor, atunci când sunt însoțiți de aceștia.

       Totodată, pentru cetăţenii care își vor petrece timpul liber în natură, jandarmii reamintesc câteva obligaţii legale referitoare la activităţile de picnic, conform Legii nr. 54 din 19 martie 2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic:

– să desfăşoare activităţi de picnic numai în zonele special amenajate şi/sau a zonelor indicate pentru acest tip de activităţi;

– să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;

– să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;

– să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;

– să nu hrănească animalele sălbatice și să evite contactul cu acestea.

    Pe traseele montane vor fi prezenți jandarmii montani care se vor asigura că iubitorii de munte se vor bucura de natură în siguranță. Pentru acest lucru recomandăm persoanelor să nu se aventureze pe trasee fără echipament adecvat, să se informeze asupra gradului de dificultate al traseului și să nu consume băuturi alcoolice. Totodată, aceștia nu trebuie să recurgă la deteriorarea amenajărilor turistice, marcajelor sau indicatoarelor de orientare.

     Recomandăm cetăţenilor să adopte un comportament civilizat şi să anunţe cea mai apropiată patrulă de jandarmi sau să apeleze numărul unic de urgență 112, dacă sunt implicați sau observă persoane care sunt implicate în fapte antisociale.

    Fiind convinși ca toate aceste recomandări vor fi respectate nu ne rămâne decât să urăm un sfârșit de săptămână reușit, oriunde alegeți să îl petreceți!

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE