Comunicat comun IPJ, IJJ, ISJ și IPCV cu măsurile ce se vor adopta cu ocazia sărbătorilor pascale/A rendőrség, a csendőrség, a katasztrófavédelem és a prefektúra közös nyilatkozata az ortodox húsvéti ünnepek alkalmával foganatosított intézkedésekről

 

 

  

 

 

Pe data de 21 aprilie 2022, la Instituția Prefectului – Județul Covasna, purtătorii de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, Jandarmeriei Covasna,  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna și  Instituției Prefectului – Județul Covasna, au organizat o conferință de presă comună, în care au detailat măsurile ce se vor lua cu ocazia sărbătoririi Paștelui, și au făcut recomandări populației cu privire la comportamentul ce ar trebui adoptat în zilele de sărbătoare care urmează.

 Redăm mai jos comunicatele instituțiilor menționate. 

 

 

POLIȚIȘTII COVĂSNENI LA DATORIE ÎN CONTEXTUL SĂRBĂTORIRII PAȘTELUI

În perioada 22 – 25 aprilie a.c., polițiștii covăsneni vor fi prezenți în teren pentru prevenirea evenimentelor nedorite, pentru menținerea siguranței traficului rutier și combaterea faptelor ilicite.

 Astfel, aproximativ 280 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna vor fi angrenați în acțiuni menite să crească gradul de siguranță a cetățeanului, prin menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Polițiștii vor acționa în zona lăcașelor de cult, unde se desfășoară slujbele religioase, în zonele turistice și zonele de agrement de pe raza județului Covasna, în centrele și societățile comerciale, piețe, precum și în stațiile și mijloacele de transport în comun, activitățile fiind desfășurate, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere și fluidizarea traficului, pe drumurile publice, vor fi la datorie poliţiştii rutieri. Polițiștii vor verifica respectarea normelor legale privind regimul legal de viteză precum și prevenirea și combaterea consumului de alcool sau a altor substanțe la volan.

Pentru siguranța locuinței și a bunurilor dumneavoastră, în cazul în care părăsiți domiciliul, asigurați-vă temeinic că ați închis ușile și ferestrele casei, inclusiv cele ale anexelor locuinței.

Totodată, polițiștii vă recomandă să evitați să postați fotografii și informații pe rețelele de socializare despre locația în care vă aflați.

Nu vă lăsați gențile sau bagajele nesupravegheate și evitați să vă afișați cu bijuterii ori sume mari de bani.

Aveţi grijă unde ţineţi banii sau cardurile. Buzunarul din spatele pantalonilor sau poşeta deschisă sunt întotdeauna vulnerabile.

În așteptarea unor valori crescute ale traficului rutier, pentru reducerea riscului de a fi implicați în evenimente rutiere, respectați cu strictețe limitele de viteză impuse pe sectorul de drum pe care circulați și manifestați  prudenţă crescută în trafic.

Adaptați permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic și păstrați, în mers, o distanţă suficientă față de vehiculele din fața dumneavoastră pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

Nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule, iar cazul în care rămâneți în pană, activați instalațiile de semnalizare a avariilor și așezați triunghiurile de presemnalizare.

Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice. Consumul de alcool scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimuli optici și auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenția, reflexele și viteza de execuție a mișcărilor.

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN COVASNA VĂ UREAZĂ SĂRBĂTORI FERICITE!

 


Alături de cetățeni pentru Sărbători Pascale în siguranță

În perioada următoare, 22-25.04.2022, Jandarmeria Covasna va fi alături de cetățenii prezenți, atât în municipiul Sfântu Gheorghe, cât și în celelalte localități, dar și alături de turiștii prezenți în județul nostru, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică optim desfășurării manifestărilor prilejuite de Sfânta Sărbătoare a Paștelui, dar și a Zilelor municipiului Sfântu Gheorghe.

 

Peste 120 de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Covasna, vor fi la datorie în zona de responsabilitate, în zona lăcașelor de cult, a gărilor, autogărilor, centrelor comerciale, a târgurilor de sărbători, în piețele publice, pentru prevenirea producerii unor evenimente negative, având grijă ca, fiecare cetățean, să petreacă perioada sărbătorilor în condiții de normalitate și de siguranță.

Recomandăm tuturor cetățenilor:

–                  Să manifeste înțelegere față de măsurile luate de forțele de ordine prezente / să coopereze cu forțele de ordine;

–                  Să adopte un comportament civilizat;

–                  Dacă sunt însoțiți de copii, să îi supravegheze permanent cu atenție;

–                  Să acorde o atenție sporită modului de păstrare a bunurilor și obiectelor personale.

Vă dorim Sărbători Pascale liniștite alături de cei dragi!

 


 

Sărbători Pascale în siguranță!

Având în vedere gradul sporit de vulnerabilitate la incendiu al lăcaşurilor de cult, mai ales în perioada acestor mari sărbători creştine, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna monitorizează permanent evoluția dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.

Pe linie preventivă, pompierii derulează încă din data de 18 aprilie a.c. verificări la toate lăcașurile de cult unde se preconizează a se înregistra o afluență mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Inspectorii de prevenire au în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranţii exterior.

În plan operațional, zilnic, peste 50 de pompieri care încadrează mijloacele tehnice sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Pentru ca bucuria Sfintelor Sărbători Pascale să nu fie umbrită de evenimente nedorite, reamintim cetăţenilor necesitatea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, cât și în locuințe.

Accesul persoanelor în incinta lăcaşurilor de cult este permis numai în limita capacităţii acestora, iar dacă publicul este numeros, uşile de pe căile de acces şi evacuare se vor menţine deschise pe timpul slujbelor religioase.

In timpul slujbelor religioase, credincioşii trebuie să manifeste prudenţă la utilizarea lumânărilor aprinse, care trebuie ţinute la distanţă faţă de haine şi păr, evitând apropierea acestora de icoane și obiecte de decor care ar putea lua foc.

În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu lumânările aprinse. De asemenea, nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.

Pe această cale, pompierii covăsneni vă doresc sărbători fericite și fără evenimente neplăcute!