2022. decemberi sajtóértekezlet

Lezárt beruházás

 Romániai mércével mérve rekordidő alatt elkészült a prefektúra épületének felújítása –

jelentette ki decemberi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István elmondta azt is, hogy január 5-én Baróton tart kihelyezett meghallgatást.

 A prefektúra épületének felújítását október 3-án kezdte el a versenytárgyaláson nyertes székelyudvarhelyi cég.

  • A magam részéről örvendek, hogy sikerült tartani a határidőt, nem feltétlen megszokott dolog ez Romániában. Ugyanakkor örvendek annak is, hogy sikerült egy városközponti épületet régi, történelmi pompájában felújítani, ami immár nem rontja, hanem javítja a városképet – mondta a prefektus.

A munkálatok körülbelül 1,1 millió lejt tettek ki, áfástól. A műemlékek javítására is licensszel rendelkező cég felújította a homlokzatot, kicserélte a nyílászárókat, teljesen újrafedte az egykori Fogolyán-házat.

  • Még maradt néhány tennivaló, de ez nem a kivitelező hibája. Azt szeretnénk ugyanis, hogy a Fogolyán-örökös, Szotyori-Nagy Áron által rendelkezésre bocsátott fénykép alapján visszahelyezzük azt a négy kőkelyhet, amelyek a tetőt díszítették, és jó lenne, ha megtalálnánk azt a Hermész szobrot is, amely az épületet „őrizte” – tette hozzá Ráduly.

A prefektus megjegyezte, hogy a megye jelentős összegeket kapott a kormánytól és az Európai Uniótól, amelyeket a helyi hatóságoknak sikerült észszerűen felhasználniuk.

Köszönetet mondott a város lakóinak, valamint a biztonsági és védelmi struktúráknak azért, hogy 2022-ben csendben zajlottak az ünnepnapok, a társadalmi békét nem zavarták meg nemkívánatos események.

Az intézmény humánerőforrás helyzetével kapcsolatban Ráduly István elmondta: idén négy új alkalmazottat vettek fel a prefektúrára, egy személy távozott az intézménytől. Jelenleg a prefektúra összesen 32 alkalmazottat foglalkoztat.

A prefektus kitért a szilveszteri mulatságok közelgő időszakára is, és arra kérte a lakosságot, hogy ne használjanak pirotechnikai eszközket.

  • Tudom, hogy december 31-én legálisan használhatók a pirotechnikai eszközök, ezért nem mondhatom, hogy teljesen mellőzzék, de fontolják meg, hogy érdemes-e használni ezeket. Számomra ugyan nem világos, hogy miért fokozná az ünnepi hangulatot a folyamatos robbantgatás, de ha már valakinek ez fontos, akkor arra kérem, hogy tartsa be a vonatkozó törvényeket. Először is csak és kizárólag olyan cégtől vásároljanak ilyen eszközöket, amelynek erre van engedélye, másodszor csak a megengedett időintervallumban és a megengedett körülmények között használják ezeket, és semmilyen körülmények között ne adják kiskorúak kezébe – mondta a prefektus.

A szilveszterkor használt pirotechnikai eszközök évről évre számos balesetet okoznak.

A prefektus folytatja kihelyezett meghallgatás-sorozatát, január első csütörtökén Barót következik. Várják tehát az érdeklődőket január 5-én, 12 órakor, a baróti polgármesteri hivatalban. Iratkozni a 0267 315 444-es számon lehet.