Material de presă: Conferința de presă din luna mai

Progrese în problema urșilor

 Vizita de documentare în județul Covasna a Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European (PETI) ar putea aduce progrese în problema urșilor, a declarat prefectul județului Covasna în cadrul unei conferinței de presă din luna mai. Dr. Ráduly István a vorbit, de asemenea, despre asigurarea obligatorie a locuințelor și a spus că va organiza o audiență pe 8 iunie (prima joi a lunii este zi liberă oficială ) la Întorsura Buzăului.

 Este foarte important ca Comisia pentru petiții, care a ascultat toate părțile, începând de la Verzi, trecând prin reprezentantul fermierilor, până la autoritățile locale, s/a informat la fața locului, a declarat prefectul.

  • În ceea ce mă privește, am dat comisiei decât niște cifre simple, care cred că dovedesc că nu se pune problema ca ursul brun să fie o specie în pericol de dispariție, cel puțin în țara noastră, că este o specie care trebuie protejată cu prioritate, ba dimpotrivă, este adevărat contrariul: în pădurile din regiunea noastră sunt mai mulți urși decât există habitat pentru ei. Este simplu de calculat: dacă un urs are nevoie de cel puțin 300 de hectare de teren (minimul pe care îl spun experții), iar județul Covasna are 180.000 de hectare de pădure (cu 10.000 de hectare mai mult decât în 1990!), atunci este loc pentru cel mult 600 de urși. Or, chiar și cele mai conservatoare estimări cifrează numărul de urși la 1.600. Asta trebuie să fi scopul: ca în județul Covasna să nu fie mai mulți urși decât este habitatul existent, abia după aceasta putem vorbi despre cum să reglementăm conviețuirea om-urs – a subliniat prefectul.

l a adăugat că nu este expert și nu cunoaște soluția, dar este clar că suprafața de pădure nu prea se mai poate mări fizic, așa că – printr-o metodă oarecare – trebuie redus numărul urșilor la mai puțin de 600.

  • Ar trebui să se restabilească gestionarea științifică a vânatului și să se reglementeze populația de urși, în vederea reducerii șanselor întâlniii între om și urs, pentru că, fără excepție, fiecare întâlnire constituie – la sensul propriu al cuvântului – pericol de moarte – a subliniat prefectul.

În ultimii doi ani, Agenția de Protecție a Mediului din județul Covasna a înregistrat 610 atacuri ale urșilor: în 435 de cazuri au fost ucise animale, iar în 175 de cazuri a fost vorba despre pagube aduse culturilor agricole.

Ráduly István a mulțumit europarlamentarului Vincze Lóránt, ministrului Mediului Tánczos Barna și președintelui Consiliului Județean, Tamás Sándor, pentru organizarea evenimentului, fiind cunoscut faptul că, în fiecare an, comisia PETI vizitează una sau două locații specifice și nu a fost un mic efort de lobby pentru ca una dintre aceste locații să fie în România, Sfântu Gheorghe.

Prefectul a precizat că a fost demarată o campanie la nivel central pentru a verifica dacă primăriile au încheiat asigurări obligatorii pentru locuințele pe care le dețin. El a reamintit că, potrivit Legii 260 din 2008, proprietarii sunt obligați să încheie asigurări pentru toate imobilele folosite în scop rezidențial. Asigurarea obligatorie acoperă daunele până la o limită de 20.000 de euro în caz de cutremur, alunecări de teren și inundații.

 Normele se aplică, de asemenea, persoanelor fizice. Cred că acest lucru ar merita luat în considerare chiar dacă nu ar fi impus prin lege, deoarece asigurarea unei case obișnuite din beton sau cărămidă costă în jur de 100 de lei (20 de euro) pe an, iar în cazul în care proprietatea este afectată de un dezastru natural se pot obține sume de o mie de ori mai mare. Nu vreau să par alarmist, dar regiunea noastră nu a mai avut loc un cutremur major din 1977, deși înainte se întâmpla la fiecare 30-40 de ani. Dacă ar avea loc un cutremur serios, doar cei care au o asigurare valabilă ar fi eligibili pentru despăgubiri –  a avertizat Ráduly István.

În principiu, Poolul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID) trimite primăriilor o listă cu proprietarii care nu și-au asigurat locuințele și care ar putea fi amendați pentru acest lucru cu până la 500 de lei. În calitate de fost primar, Ráduly István recunoaște că nu este ușor de aplicat această lege.

  • Primarul este o persoană aleasă, este foarte greu să pretinzi ca el să dea amenzi de 500 de lei într-o chestiune asupra căreia practic nu are niciun control. Potrivit unuia dintre cele mai recente sondaje ale PAID, județul Covasna se situează în jurul mediei naționale în ceea ce privește asigurările, dar acest lucru înseamnă totuși că doar aproximativ 20 la sută din locuințe sunt asigurate. Ca atare, primarul ar trebui să amendeze – în medie – patru din cinci proprietari de locuințe – nu o va face. În orice caz, i-aș ruga pe foștii mei colegi să redacteze o scrisoare către populație, în care să explice într-un mod simplu, clar și pe înțelesul tuturor riscurile pe care le implică faptul că nu au locuințele asigurate – a declarat prefectul.

 În ceea ce privește greva profesorilor, prefectul a precizat că articolul 43 din Constituția României garantează dreptul la grevă și că profesorii tocmai își exercită acest drept.

  • Legea nu prevede perioada ăn care poți să faci grevă, iar profesorii au ales o perioadă în care nici guvernul și nici societatea nu-și pot permite să-i ignore. Aceasta, ca toate grevele, este un inconvenient, dar face parte din jocul democratic. Asta este. Trebuie găsită o soluție la această problemă – a menționat prefectul.

El a precizat că astăzi a primit în biroul său o delegație a demonstranților formată din cinci profesori și care i-au înmânat o listă de revendicări.

 Aș dori să subliniez faptul că, în ceea ce ne privește, am luat măsuri cu câteva săptămâni în urmă pentru a încerca să împiedicăm deteriorarea situației. În cadrul reuniunii Comitetului de Dialog Social din 8 mai, reprezentanții sindicatelor au indicat că există o nemulțumire tot mai mare în rândul cadrelor didactice, iar noi am formulat imediat o scrisoare ministrului educației, doamna Ligia Deca, indicându-i că există o problemă și că, dacă nu se iau măsuri imediat, ne vom confrunta cu consecințe grave. Poate că noi nu am fost suficient de hotărâți, dar cert este că nu s-a întâmplat nimic și iată-ne astăzi aici – a declarat prefectul.

 Delegația, condusă de președintele județean al sindicatului, Nagy Gábor, i-a înmânat o petiție lui Ráduly István, în care se denunță faptul că salariul unui șofer din ministerul educației este dublu față de cel al unui profesor și se cere, printre altele, ca guvernul să garanteze, printr-o ordonanță de urgență, că în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Prefecțul  a transmis marți documentul către guvern.

Ráduly István  își continuă seria lunară de audiențe. În iunie urmează Întorsura Buzăului, dar cum prima zi de joi este zi liberă oficială, va fi prezent la primărie pe data de 8 iunie la ora 12.00. Pentru a vă înscrie, sunați la 0267 315 444.

 În a doua parte a conferinței, Ördög Lajos, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Covasna, a prezentat un raport privind activitatea instituției și a răspuns la întrebările jurnaliștilor.