Jelentősen csökkent az elméleti és a gyakorlati vizsga közötti várakozási idő

Jelentősen sikerült csökkenteni a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsga közötti várakozási időt – jelentette ki májusi sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István beszélt arról is, hogy a menetrendnek megfelelően zajlik a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választások előkészítése és elmondta: június első csütörtökén Bodzafordulón tart kihelyezett meghallgatást.

 

A Kovászna és a Bukarest municípiumi prefektúrák közötti megállapodás értelmében, május 25-én és 26-án gyakorlati vizsgát tartanak Sepsiszentgyörgyön, B kategóriás vezetői engedély megszerzésére mintegy 300 személy számára. Azokat a jelentkezőket, akik ezeken a napokon szeretnék letenni a vizsgát, várják a gépjárművezetői engedélyeket kibocsátó és járműbejegyzési hivatal sepsiszentgyörgyi székhelyén (a Sepsi Value Centerbe) minden munkanapon 8:30-16:00 óra között, iratcsomójukkal és személyi igazolványukkal, hogy átütemezzék a vizsgát – mondta a prefektus.

 Miközben „se vége, se hossza nem volt a panaszoknak”, hogy milyen sokat kell várni az elméleti és a gyakorlati vizsgák között, alig-alig sikerül betölteni a helyeket a hétvégi vizsgafordulóra – mondta a prefektus, aki szerint „indokalatlan” a kézdivásárhelyiek félelme, miszerint nem jönnek Sepsiszentgyörgyre vizsgázni, mert „nem ismerik a várost”.

  • A hajtási jogosítványt nem egy adott körzetre adják, azzal vélhetően ki akarnak majd menni a városból, akkor nem mindegy, hogy hol vizsgáznak? Örülök, hogy ezt többen belátták és megszerezték gépkocsivezetői engedélyüket a megyeszékhelyen, akik ezt nem vállalták, azok kénytelenek lesznek kivárni a sorukat, mert arra végleg nincs lehetőségünk, hogy a más megyéből érkező vendégrendőröket megosszuk– szögezte le Ráduly István, aki köszönetét fejezte ki Mugur-Mihai Toader bukaresti prefektusnak, valamint Rico Racoviță főbiztosnak és csapatának, hogy tevékenyen részt vettek az egész folyamatban.

Kifejtette: májusban két hétvégén segítettek a helyi rendőröknek bukaresti kollégáik. Az első alkalommal 260 személy állt vizsgára, közülük 225 (86,5%) megszerezte a jogosítványát, a második alkalommal 277-en vizsgáztak, közülük 242 (87,4%) sikerrel.

  • Mindkét eredmény kiemelkedően jó, ha mindig legalább ennyien átmennének, akkor nem gyűlne fel a várakozók sora, mert a hosszú várólista kialakulása nem annyira annak tulajdonítható, hogy túl sokan szeretnének vezetői engedély szerezni, hanem sokkal inkább annak, hogy sokan elbuknak a vizsgán, akik aztán újra és újra jelentkeznek – mondta a prefektus.

Ráduly értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, ahogyan a sofőriskolák felkészítik a jelölteket.

  • Nem tudom megérteni, hogy miként fordulhat elő az, hogy valaki a sofőriskola végén tartott ellenőrzésen elér legalább 22 pontot a lehetséges 26-ból, majd eljön vizsgázni a rendőrségre, és 3-4 pontot ér el, amint az például az április 29-én is megtörtént – vetette fel a prefektus.

Ráduly István úgy számol, hogy a hétvégi vizsganapok után a várakozási idő egy hónapon belülre csökken.

A prefektus arra bíztatja az állampolgárokat, hogy éljenek alkotmányos jogukkal és menjenek el szavazni a bő három hét múlva esedékes európai parlamenti és önkormányzati választásokon.

  • A választás a demokratikus társadalmak egyik legfontosabb pillére, a jogok és érdekek kifejezésének időszaka. Az aktív választási részvétel nem csupán jog, hanem kötelesség is, hiszen ez az egyik legfontosabb módja annak, hogy az egyén hallassa hangját a politikai döntéshozatal folyamatában. Helytelen álláspont az, hogy „az én szavazatom úgy sem számít”. Dehogynem számít! Minden szavazat számít! Aki lemond erről a jogáról, az gyakorlatilag átengedi a döntés lehetőségét másnak – fejtette ki Ráduly István.

 Emlékeztetett: a választási kampány június 8-án reggel 7 óráig tart. A szavazóhelyiségek június 9-én reggel 7 és este 10 óra között tartanak nyitva. A választópolgár öt szavazólapot kap: a megyei tanács, a megyei tanácselnök, a helyi tanács, a polgármester, illetve az európai parlamenti képviselők megválasztására. Minden szavazólapra egy pecsétet lehet ütni arra, akit/akiket választani akarunk.

Ráduly István bejelentette, hogy június 6-án audienciát tart a bodzafordulói polgármesteri hivatalban. Jelentkezni a 0267-315444-es telefonszámon lehet.

A sajtótájékoztató második részében Gabriel Siminiceanu, a Kovászna megyei Környezetvédelmi Hivatal igazgatóhelyettese beszélt az intézmény tevékenységéről és válaszolt a sajtó kérdéseire.