A început perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și pentru cele pentru alegerea membrilor din Senat și Camera Deputaților în anul 2024 – a declarat prefectul județului Covasna în cadrul conferinței de presă din luna septembrie. Dr. Ráduly István a mai vorbit despre acțiunile întreprinse de entitățile din județul Covasna pentru ajutorarea sinistraților de pe urma inundațiilor din județele Galați și Vaslui, despre modul cum gestionarii fondurilor de vânătoare au solicitat avize de extragere a urșilor, și a spus că va organiza o audiență în orașul Întorsura Buzăului în a treia zi de joi (17 octombrie) a lunii viitoare. La conferință a participat și domnul inginer Gheorghe Neagu, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului județul Covasna.
În data de 3 septembrie a început perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și pentru alegerea membrilor din Senat și Camera Deputaților. Procesul urmează pași foarte clar stabiliți, suntem în grafic cu toate activitățile.
- Toate datele importante, sedii, numere de telefon, adrese de email, documente, procese verbale, adrese sunt încărcate în timp real pe site-ul Instituția Prefectului – Județul Covasna, cei interesați se pot informa de acolo în ce stadiu se află pregătirile – a precizat Ráduly István.
Prefectul a vorbit despre acțiunile întreprinse de entități din județul Covasna pentru ajutorarea sinistraților de pe urma fenomenelor meteorologice extreme din ultima perioadă care au afectat regiunea de est a României. Față de această situație Instituția Prefectului a transmis o circulară câteva firma mari din județ care comercializează materiale de care ar putea avea nevoie oamenii aflați la nevoie, cum ar fi roabe, găleți, lopeți, mături, saci de plastic, produse de curățenie, etc. și le-a adresat rugămintea să doneze din acestea în limita posibilităților ajutoare pentru persoanele sinistrate. Nu avem o evidență a materialelor colectate căci, de exemplu, Dedeman ne-a semnalat de la bun început, că nu are de ce să doneze din magazinul lui din Sfântu Gheorghe ci o va face direct din depozitele sale centrale din Bacău.
De asemenea, și Crucea Roșie din județul Covasna a inițiat o campanie de strângere de fonduri, dar și aceste sume au fost depuse direct pe conturile Crucii Roșii din județele Galați și Vaslui.
Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna a fost printre primii care a intervenit în zona afectată de inundații. Au fost trimise în sprijinul altor județe 62 de pompieri și echipamente specifice, astfel: la ISU Galați 52 cadre cu un camion, 1 buldoexcavator și mijloace de transport pentru personal propriu; iar la ISU Vaslui 10 cadre cu un camion, 1 motopompa remorcabila și 1 motopompă transportabilă. Echipele, care au fost cazați într-un cămin studențesc la |Galați și într-o tabără de copii la Bârlad, s-au implicat exemplar în acțiunile de salvare în unitățile administrativ-teritoriale în care i s-a cerut ajutorul de inspectoratele județene. Pompierii covăsneni au fost schimbați de echipe din alte județe, și au revenit acasă vineri, dar un alt contingent, de 52 de persoane a și plecat duminică în județul Galați.
- Mulțumim conducerii și angajaților ISU Covasna pentru devotament și profesionalism și mulțumim de asemenea celorlalte instituții și societăți implicate pentru solidaritate, omenie și altruism cu populația afectată – a spus prefectul.
Privind situația urșilor după intrarea în vigoare a legii care permite într-o anumită măsură să se ia măsuri împotriva proliferării/înmulțirii excesive a urșilor bruni, prefectul a centralizat situația de pe teren. Astfel s-a constatat că sunt în total 34 de fonduri de vânătoare în județi gestionate de 16 asociații de vânătoare, dintre care 3 sunt considerate „de câmpie”.
- Vă informez că din partea celor 13 asociații de munte au fost depuse cereri de recoltare pentru 53 exemplare dintre cele 54 care se pot extrage anul acesta. Ce vreau să reiterez este faptul că în județul Covasna trăiesc mult mai mulți urși decât ar pute suporta în mod normal habitatul disponibil, ca urmare în niciun fel nu sunt întemeiate temerile că, prin aceste regularizări ar dispare ursul brun din județ – a apreciat prefectul.
Ráduly István își continuă seria lunară de audieri în teritoriu. Din cauza programului încărcat nu în prima ci în a treia zi de joi a lunii viitoare, pe 17 octombrie, la ora 12.00, va fi prezent la primăria din orașul Întorsura Buzăului. Înscrieri se fac la numărul de telefon 0267-315 444.
Prefectul a mai anunțat că reprezentanții instituției Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Brașov, acordă audiențe în municipiul Sfântu Gheorghe în data de 7 octombrie 2024, începând cu ora 10:00. Audiențele vor avea loc la sediul Instituției Prefectului – Județul Covasna. Persoanele interesate sunt invitate să se înscrie în audiență, personal sau telefonic, la sediul Instituției Prefectului – Județului Covasna sau la numărul de telefon al Biroului Teritorial Brașov al instituției Avocatul Poporului 0268 – 471 100. Toate demersurile întreprinse prin intermediul instituției Avocatul Poporului sunt gratuite. Potrivit dispozițiilor Legii nr. 35/1997, Avocatul Poporului examinează cererile care au ca obiect sesizarea încălcării drepturilor și libertăților cetățenești prin acte sau fapte administrative de către autorități ale administrației publice și regii autonome.
În a doua parte a conferinței, domnul inginer Gheorghe Neagu, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului județul Covasna a prezentat situația la zi privind avizele pentru extragerea de urși și a răspuns la întrebările jurnaliștilor.