O lungă vară fierbinte

O lungă vară fierbinte – titlul filmului american de dramă din 1958 ar putea fi motto-ul acestei veri, a declarat prefectul județului Covasna în cadrul conferinței de presă din luna iulie. Dr. Ráduly István a salutat faptul că în sfârșit, chiar dacă într-o măsură limitată, există posibilitatea de a reglementa populația de urs brun, și a adăugat că va organiza audiență la Târgu Secuiesc în prima zi de joi a lunii august.

 

În cele 30 de zile cuprinse între 21 iunie și 20 iulie, la Sfântu Gheorghe au fost 27 de zile în care temperatura maximă a atins sau a depășit 30 de grade Celsius, și în 16 dintre aceste zile termometrul a indicat 35 de grade Celsius sau mai mult în județ.

  • Colegii care lucrează de mai mult timp aici, la Instituția Prefectului – Județul Covasna, spun că, de când a fost introdus sistemul de coduri, nu a existat niciodată o avertizare cod roșu de caniculă, dar în ziua de 17 iulie s-a întâmplat și asta – a reamintit prefectul.

El a adăugat că în județ  s-au înregistrat și alte caracteristici ale încălzirii globale: ploile torențiale locale, adesea însoțite de tunete, fulgere și uneori și de grindină. Până în prezent 5 UAT-uri, Târgu Secuiec, Cernat, Cătălina, Dalnic și Valea Crișului au raportat că furtunile au provocat pagube semnificative agricultorilor.

O altă consecință a vremii extreme este că mai multe cursuri de apă au secat. După cum se arată în raportul Sistemului Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, opt cursuri de apă, Mărtineni (Cătălina), Zăbala, Fundul Pârâului (la nord de Zăbala), Ojdula, Saciova, Belinul Mic, Belinul Mare și Debren au secat complet sau în unele secțiuni.

În conformitate cu Legea apelor 107/1996, începând cu data de 15 iulie se aplică treapta 4 de restricție pe pârâurile Turia, Cașin, Mărcușa (Cătălina) și Borvíz, adică nu se poate extrage apă din pârâu în scopuri de irigații (33 de utilizatori afectați).

În ceea ce privește cursurile de apă Valea Crișului, Aita și Belin, este în vigoare o restricție de treapta 2/3, care afectează fermele piscicole (4 utilizatori).

Potrivit experților, acest fenomen este cauzat de scăderea cantității de zăpadă în timpul iernii, de creșterea de la an la an a temperaturilor medii și scăderea precipitațiilor în lunile de vară. Conform măsurătorilor proprii ale SGA (temperaturile sunt înregistrate de două ori pe zi, la ora 6.00 și la ora 18.00, în 3 locații: Baraolt, Micfalău, Ruseni), creșterea temperaturilor medii este deosebit de îngrijorătoare: în lunile iunie și iulie,  între anii 2021 și 2024, acestea au crescut cu aproape trei grade Celsius (2021 – 18,7 grade Celsius, 2022 – 18,85 grade Celsius, 2023 – 19,05 grade Celsius, 2024 – 21,4 grade Celsius).  Ca urmare, debitul mediu multianual din iulie a râului Olt, de 11,65 metri cubi pe secundă la Micfalău, a scăzut în acest an la un sfert, la 2,89 metri cubi pe secundă, în timp debitul pârâului Cașin la Târgu Secuiesc a scăzut de la 2,56 metri cubi pe secundă la 14% din media multianuală, la 0,35 metri cubi pe secundă.

Deși aprovizionarea cu apă potabilă este deocamdată satisfăcătoare (cu excepția zonelor Baraolt și Covasna, populația este alimentată din puțuri forate mai adânci), prefectul îndeamnă populația să economisească apa.

  • Dacă consumul de apă este menținut în limite rezonabile, restricțiile de apă, așa cum s-a întâmplat deja în 14 județe din țară, pot fi evitate în ciuda vremii neobișnuit de calde – a declarat Ráduly István.

Prefectul a mai spus că, la începutul verii, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat Hotărârea nr. 4 și anexele sale (a se vedea https://cv.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/), care stabilesc recomandări detaliate cu privire la ceea ce ar trebui să facă oamenii atunci când este foarte cald și la normele de siguranță împotriva incendiilor care trebuie respectate în timpul caniculei (documente atașate).

Ráduly István a salutat promulgarea de către șeful statului a legii elaborată de UDMR, care va permite să se ia măsuri împotriva proliferării/înmulțirii excesive a urșilor bruni.

  • Am spus de multe ori că populația de urși bruni, care se află în vârful lanțului trofic și nu are dușmani naturali, trebuie controlată. Am subliniat de multe ori că, chiar și cele mai prudente estimări indică faptul că în județul Covasna există de trei ori mai mulți urși decât poate suporta în mod normal habitatul disponibil (mai mult de 2 000 de exemplare în loc de cel mult 600), ca urmare nu se pune problema protejării urșilor deoarece aceștia sunt în pericol de dispariție. De asemenea, este un mare pas înainte faptul că autoritățile au realizat că capturarea și relocarea urșilor care amenință viața oamenilor și a animalelor este costisitoare, necesită mult timp și este ineficientă – a spus prefectul. El a adăugat că legea ar trebui să fie aplicată cât mai repede pentru a preveni alte tragedii, referindu-se la faptul că recent o tânără a fost ucisă de un urs pe un traseu turistic popular din Munții Bucegi.

Ráduly István a anunțat că pe 1 august va susține o audiență la Primăria din Târgu Secuiesc. Pentru înscrieri, sunați la numărul de telefon 0267-315444.

În cea de-a doua parte a conferinței de presă, domnul Kiss Imre, inspector general la Inspectoratul Școlar Județean Covasna, și doamna dr. Pető Mária, șefa Centrului Județean de Excelență Covasna, au prezentat condițiile și rezultatele învățământului de elită și au răspuns întrebărilor presei.