2023 februári sajtóanyag

                    Az útlevélosztály operativitása – európai második hely

 

Szerdán 10 és 11 óra között megszólalnak a szirénák. A gyakorlat az országos polgári védelmi hét része, ez esetben a lakosságnak nincs semmilyen teendője – mondta el februári sajtóértekezletén Kovászna megye prefektusa. Dr. Ráduly István szólt az anyanyelvhasználatról, ismertette az útlevélosztály tavalyi mérlegét és bejelentette, hogy március első csütörtökjén Kovásznán tart meghallgatást.

 A prefektus elmondta: a szirénapróbákra szükség van, hogy a lakosság ismerje, hogy milyen jelzések vannak, és legyen tisztában azzal, hogy mit jelentenek. Kifejtette: összesen csak négy szirénahangot használnak, amelyek annyira eltérőek, hogy nem nehéz őket egymástól megkülönböztetni.

  1. Katasztrófariasztás: ötször egymás után megismételt, egyenként 16 másodpereces hangjelzés, közötte 10 másodperc szünettel;
  2. Légi előriasztás: háromszor egymás után megismételt, egyenként 32 másodpereces hangjelzés, közötte 12 másodperc szünettel;
  3. Légi riasztás: tizenötször egymás után megismételt, egyenként 4 másodpereces hangjelzés, közötte 4 másodperc szünettel;
  4. Riasztás feloldása: egy egyenletes, 2 perces hangjelzés.
  • A próbariasztásnak nem az a szerepe, hogy valakit megijesszen, hanem az, hogy felkészítsen egy esetleges vészhelyzetre. Ezen belül a szirénapróbának hármas szerepe van: először is az, hogy a lakosság megismerje a vészjelzésnek ezt a módját, másodszor, gyakorlatot jelent a szirénákat kezelő személyzet számára, harmadszor pedig, hogy tesztelje a szirénák működőképességét – hangoztatta Ráduly István.

Hozzátette: egy „éles” katasztrófahelyzetben, például földrengés esetén, fontos, hogy az emberek ne essenek pánikba, keressenek védelmet, ne rohanjanak a folyósókra, lépcsőházakba, ne használják a felvonót, húzódjanak egy asztal, vagy más szolid tárgy alá (az ajtótok nem mindig jó megoldás), védjék a fejüket. Ha AZ utcán tartózkodnak, ne menjenek magas épületek közelébe.

Más esetekben (földcsuszamlás, árvíz, veszélyes meteorológiai jelenségek, sugárzás, vegyi baleset, stb.). az ajtókat és ablakokat csukják be, szellőző és klíma rendszert kapcsolják ki, a tüzet oltsák el, a gázt és a vizet zárják el, kapcsolják be a rádiót vagy tévét, információkat lehetőleg a közszolgálati médiából szerezzenek és kövessék a hatóságok utasításait.

Légi riasztás esetén: a lakóházban kapcsolják le a villanyt és a gázt, és némi élelmiszerrel, pokróccal, elemlámpával, gyógyszerrel, ivóvízzel és a fontos iratokkal menjenek el a legközelebbi pincéig, óvóhelyig. Ha nincs óvóhely a közelben, akkor inkább maradjanak otthon, és semmiképpen ne tartózkodjanak az ablak mellett.

Minden esetben érvényes, hogy ha nem feltétlenül muszáj, ne telefonáljanak, ne terheljék fölöslegesen a hálózatot, és ha tehetik, segítsenek másoknak.

A nyelvhasználatról szólva a prefektus elmondta: a Közigazgatási törvénykönyv (2019/57-es sürgősségi kormányrendelet) 195-ös cikkelyének 2). bekezdése szerint azokon a településeken, ahol a legutóbbi népszámlálás adatai szerint egy nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot, az adott nemzeti közösség képviselői anyanyelvükön is fordulhatnak a helyi hatóságokhoz, a szakapparátushoz és az ezek alá rendelt szervekhez, a választ pedig – a román mellett – az adott kisebbség nyelvén is meg kell kapniuk.

 Megyénkben számos alkalommal hallok panaszt arra, hogy a magyar kisebbség korlátozott nyelvi jogokkal rendelkezik. Természetesen minden állapot javítható, ám az is tény, hogy a magyarok a meglévő jogaik töredékével élnek. Megfigyelhető, hogy a polgárok szinte kizárólag románul kommunikálnak a helyi hatóságokkal, jóllehet a 45 közigazgatási egységből 39-ben magyarul is megtehetnék ezt – jelentette ki Ráduly István.

Hozzátette: egyelőre megoldatlan probléma, hogy a nyelvi képességeket nem fizetik meg úgy, ahogyan azt számos Európai Uniós országban teszik, azaz a magyarul is tudó tisztviselő pro bono dolgozik azért, hogy magyarul is válaszoljon, ezért sok helyen nem szívesen teszi, és maga is megpróbálja az irányban befolyásolni a dolgokat, hogy csak románul kelljen válaszolni.

A prefektus összefoglalta az útlevélosztály 2022-ben végzett munkáját. Az Alina-Dana Ioniță rendőrbiztos által vezetett szolgálatnál az eddigi történetükben a legtöbb, 15.741 kérelmet vettek át, ez 80 százalékkal több, mint egy évvel korábban (8710), a következőképpen: 14.642 (7758) kérelmet egyszerű elektronikus útlevélre és 1099 (952) kérelmet egyszerű ideiglenes útlevélre. A kérések több mint 40 százalékát (6576) más megyékben lakóhellyel rendelkező személyek tették le.

Sepsiszentgyörgyön kizárólag Kovászna megyében lakóhellyel rendelkező állampolgárok kérelmeit dolgozzák fel. Összesen 16.221 (egy évvel korábban 7825) kérelmet oldottak meg. Ezekből 13.103 kérést a megyeszékhelyen vettek be, 1010-et az ország más megyéiben adtak le, és 1009 kérést Románia külföldi diplomáciai és konzuli képviseleteinél vettek át. 1099 kérésben ideiglenes útlevélért folyamodtak.

A feldolgozott kérelmek eredményeként összesen 6362 (2021-ben 4802) útlevelet adtak át a kérelmezőknek a kiszolgáló pultnál: 5272 egyszerű elektronikus útlevelet és 1090 ideiglenes egyszerű útlevelet, ezeken kívül 2778 (2552) elektronikus útlevelet futárszolgálattal küldtek el a birtokosoknak.

2022-ben 647 Kovászna megyei személy jelentette be, hogy elveszítette útlevelét, 15 útiokmány pedig megrongálódott (2021-ben összesen 417 útlevél veszett el vagy rongálódott meg).

  • Ki szeretném emelni, hogy jóllehet 80 százalékkal nőtt az elfogadott kérések aránya, az egyszerű elektronikus útlevelet a 15 munkanapos törvényes határidő helyett általában három, de legtöbb öt munkanapon belül fel lehet venni a szolgálatnál. Ez persze nem csak a Kovászna megyei ügyosztályt dicséri, hanem az egész rendszert, de az eredmény szerintem azért figyelemre méltó, mert ez a második helyet jelenti a kontinensen, egész Európában csak Spanyolországban lehet ennél rövidebb idő alatt útlevélhez jutni – mondta Ráduly István.

A prefektus folytatja minden hónap első csütörtökén esedékes, kihelyezett meghallgatás-sorozatát, március 2-án 12 órakor a kovásznai polgármesteri hivatalban várja az érdeklődőket. Iratkozni a 0267 315 444-es számon lehet.