Mesajul Prefectului jud. Covasna – dl. Iulian TODOR cu prilejul Zilei Armatei Române

          Sărbătorim astăzi Ziua Armatei României, ziua celor care au jurat și au pus chezășie jurământului, însăși viața lor. Din păcate, contextul actual în care ne confruntăm cu o pandemie la nivel mondial, nu ne permite să sărbătorim împreună, la fel ca în ceilalți ani, acest moment de referință în istoria poporului român și a armatei sale. Cu toate acestea, se cuvine ca în această zi să ne înclinăm cu respect în faţa celor care au îmbrăcat haina militară, purtând în suflet dragostea şi devo­tamentul faţă de Patrie şi Popor, pentru a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.

          Cu o existență de mii de ani, armata țării a fost și este o instituție fundamentală a națiunii române, care a apărat identitatea națională, valorile și spațiul românesc moștenit de la strămoși.

           Dacă la 8 septembrie 1944 Armata  Română intra biruitoare în orașul Sf. Gheorghe, eliberând primul oraș din Ardealul de Nord și marcând astfel începutul reîntregirii Statului Național Unitar Român, pe 25 octombrie 1944  Armata Română  elibera oraşul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupaţie hitleristo-horthystă, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Ulterior militarii români, cu arma în mână dar și cu inteligență, au contribuit semnificativ la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei.

          Faptele eroice săvârșite în momentele dificile ale existenței poporului român, curajul, profesionalismul, devotamentul, nu puteau rămâne neobservate și nevalorificate de către organismele internaționale cu rolul de a asigura unitatea și securitatea Europei dar și a altor țări, astfel că invitația de a adera la Pactul Nord-Atlantic a însemnat o recunoaștere firească a sistemului ereditar de valori a militarilor români. În prezent, performanțele obținute de militari în teatrele de operații și respectul de care se bucură în rândul partenerilor, au făcut ca Armata Română să se constituie într-o elită, să devină unul dintre cei mai buni ambasadori ai României peste hotare.

           Pentru toate aceste realizări, bucurii și speranțe, să ne înclinăm cu recunoștință și respect în fața memoriei celor care s-au jertfit pentru idealurile noastre, să aducem un omagiu tuturor veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă și retragere, să îi cinstim pe ofițerii, maiștrii militari, subofițerii și personalul civil ai Armatei Române, a cărei deviză “Onoare și Patrie” definește însăși istoria și identitatea poporului român.

La mulţi ani Armatei României şi glorie eternă Eroilor Neamului!

PREFECTUL JUD. COVASNA

Iulian-Constantin TODOR                                                                                         25 octombrie 2020