Mesajul Instituției Prefectului – Județul Covasna de ”Ziua Eroilor”

          Astăzi, 28 mai, odată cu ”Înălțarea Domnului”  comemorăm ”Ziua Eroilor”, o sărbătoare dedicată eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi căzuţi în luptă, în toate locurile, de-a lungul veacurilor.   Pomenirea eroilor în Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos a fost instituită prin Decretul – Lege nr. 1693 din 4 mai 1920. Este așadar o zi cu dublă însemnătate, un moment de omagiu adus eroilor nostri, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisorile comuniste pentru apărarea patriei, a credinței noastre strămoșești creștine, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

            Le datorăm eroilor patriei mai mult decât respect și recunoştinţă, le datorăm continuitatea noastră ca neam, ca ţară, ca oameni.

             Dar eroi nu sunt doar cei care și-au pierdut viața în luptă, ci și cei care au supraviețuit după ce au riscat totul pentru țară. Eroi sunt veteranii noștri, care au mers mii de kilometri pe jos și au luptat pentru a reda libertatea și altor popoare asuprite de regimuri totalitare, care au dormit pe pământul gol cu gândul la cei rămași acasă, care au supraviețuit frigului, vântului ori căldurii insuportabile, apărând tricolorul României și renumele de român. Prin vitejia și sacrificiul lor au scris ”certificatele noastre de naștere” ca cetățeni liberi, europeni și cu dragoste de Dumnezeu. Eroi sunt tinerii căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din diferite zone de conflict ale lumii, unde au reprezentat cu cinste România în cadrul unor misiuni desfășurate sub egida NATO, ONU sau a UE, precum și toți cei care și-au pierdut viața salvându-și semenii, în toate situațiile speciale.

                Noi, avem obligația sfântă să îi cinstim, să le păstrăm vie memoria în inimile și rugăciunile noastre și să ne ridicăm la înălțimea idealurilor pe care, prin eroismul și sacrificiul lor, le-au apărat.

            Din păcate, situația specială cu care ne confruntăm, nu oferă posibilitatea să fim împreună, toți cei care ne-am fi dorit, să comemorăm această zi emblematică pentru noi, și să arătăm recunoștința ce o purtăm eroilor noștri, dar sunt convins, că, gândurile noastre se îndreaptă în această zi spre Armata Română și spre toți Eroii Neamului nostru. Să nu uităm cadrele medicale și toate celelalte autorități care în această perioadă sunt în linia întâi în luptă cu noul coronavirus, pentru a reduce cât mai mult pierderile de vieți omenești și a ne reda libertatea lăsată moștenire prin jertfă de înaintașii noștri. Ei sunt eroii zilelor noastre, eroii de lângă noi, cărora le mulțumim și le dorim multă sănătate!

            Pentru cei trecuți în neființă să spunem  ”Odihnă veșnică eroilor neamului nostru! Dumnezeu să îi odihnească în pace!” iar creștinilor care sărbătoresc Înălțarea Domnului le spunem ”Hristos s-a înălțat!”.

 

Instituția Prefectului – Județul Covasna                                                      28 mai 2020