Mesajul Instituției Prefectului – Județul Covasna cu prilejul Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

       ” Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții” – Nicolae Iorga

          Astăzi comemorăm cu pioșenie și respect, pe martirii care au luptat împotriva dictaturii comuniste.

          Se împlinesc 72 de ani de la cel mai mare val de arestări politice din istoria României, eveniment ce a avut loc în noaptea de 14 mai 1948. Atunci zeci de mii de tineri, intelectuali, țărani, militari, preoți, au fost arestați, în baza unui plan al autorităților comuniste, umplând pușcăriile și lagărele de exterminare, doar pentru simplul motiv că aveau alte convingeri politice și credeau în democrație.

          Prin sacrificiul lor au arătat Europei valențele occidentale ale acestui popor și au demonstrat că această țară are viitor, faptele lor constituind ulterior una din pietrele de temelie în angajarea noastră în construcția Uniunii Europene.   Momentul acelor tineri eroi a fost renașterea unei generații care a încercat din răsputeri să se opună tăvălugului stalinist. Deși România a fost una dintre țările foste comuniste în care teroarea și persecuțiile au fost cele mai profunde, pentru a asigura menținerea la putere a regimului comunist, mișcarea românească de rezistență a fost cea mai curajoasă și de lungă durată dintre țările foste comuniste.

          Să le păstrăm vie amintirea pentru că existența noastră actuală li se datorează și lor.

           Recunoștință și respect profund pentru toți cei care au avut de suferit!

 

Cancelaria Prefectului                                                                   14.05.2020