Mesajul Instituției Prefectului – Județul Covasna cu prilejul Zilei Limbii Române

          Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea nr. 53/2013. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicitau proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române.

          Printre valorile și moștenirile sfinte lăsate de înaintașii noștri, în afară de un teritoriu biblic asemuit cu ”grădina Maicii Domnului”, limba română este o bijuterie fără de preț, care ne-a ținut laolaltă pe toți românii de-a lungul timpului, indiferent de regimurile politice, ocupații străine, războaie ori conducători vremelnici.

          Limba română este o dovadă de necontestat a latinității poporului român, este temelia pe care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918 și zestrea spirituală pe care România a oferit-o patrimoniului specific european, în marea bogăție multiculturală și multilingvistică a Europei moderne.

          A vorbi și citi în limba română, este un exercițiu de demnitate și o obligație morală pentru orice cetățean român și nicidecum un act de discriminare a altor limbi sau de izolare.

          Pluralismul lingvistic european înlesnește contactul între culturi, recunoscându-se reciproc valorile fiecărui popor.

          De altfel, de la 1 ianuarie 2007, limba română este limbă oficială a Uniunii Europene, documentele oficiale care se întocmesc în toate instituțiile acesteia, fiind redactate și în limba română.

          Iată încă un motiv care ne determină să fim mândri de identitatea noastră și care ne obligă să transmitem generațiilor viitoare bogăția limbii române, indiferent de țara în care trăim.

          La mulți ani tuturor celor care vorbesc și prețuiesc limba, cultura și civilizația românească!

 

Instituția Prefectului – Județul Covasna                                                                    30 august 2020