Mesajul dlui Prefect Iulian TODOR cu prilejul zilei de 9 Mai

          Astăzi, dragi covăsneni, la fel ca toți românii, sărbătorim ziua de 9 mai, care are o triplă semnificație pentru România și anume: Ziua Independenței, când România devine stat independent, Ziua Victoriei care marchează victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste și Ziua Europei.

Aceste trei semnificații au rămas în memoria colectivă a poporului român.

          România sărbătorește astăzi 143 de ani de la votarea Declarației de Independență. În data de 9 mai 1877, în fața Adunării Deputaților întruniți în sesiune extraordinară pentru proclamarea independenței de stat a României față de Imperiul Otoman, ministrul român de externe Mihail Kogălniceanu declara „ suntem independenți, suntem națiune de sine statătoare … suntem o națiune liberă și independentă.

          Sărbătorim astăzi, 9 mai 2020, 75 de ani de la capitularea Germaniei naziste și încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istorie. Amintim faptul că, rolul României în încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a fost unul deosebit de important. Ieșirea noastră din alianța cu puterile Axei și imediata încetare a războiului cu Națiunile Unite a fost apreciată de istorici că a scurtat cu aproximativ 200 de zile cel de-al Doilea Război Mondial, evitându-se astfel pierderi semnificative de vieți omenești.

          Nu în ultimul rând, sărbătorim, astăzi, Ziua Europei, marcându-se astfel 70 de ani de la Declarația rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministru francez al afacerilor externe, act care stă la baza construcției europene devenită Uniunea Europeană de astăzi. Drumul spre Europa unită va trebui să pornească de la realizări concrete, care să creeze o solidaritate de fapt (…) Reunirea națiunilor europene cere eliminarea opoziției seculare dintre Franța și Germania.”, conchidea Robert Schuman în declarația de la 9 mai 1950.

          Astăzi, dragi covăsneni, în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2 nu putem vorbi, încă, de o victorie. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și solidaritate, să facem tot ceea ce ne stă în putință  pentru a trece de această pandemie.

          Să ne ghidăm, așadar, în aceste momente grele, de un citat devenit celebru: „Nu renunța niciodată la speranță. Furtunile îi fac pe oameni mai puternici și nu durează o veșnicie.” – Roy T. Bennett.

 

La mulți ani, Europa! La mulți ani, români!

Prefectul jud. Covasna

Iulian-Constantin  TODOR