Informare cu privire la acordarea de zile libere pentru supravegherea copiilor

Joi, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege cu privire la acordarea unor zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Decretul pentru promulgarea acestei legi a fost semnat de către Președintele Klaus Iohannis, sâmbătă, urmând ca numărul de zile libere acordate să fie stabilit printr-o hotărâre de Guvern. În așteptarea introducerii prezentei legi în Monitorul Oficial, facem cunoscute prevederile acesteia la nivel general, în vederea informării publice.

Părinții care au copii cu vârsta sub 12 ani sau copii cu dizabilități cu vârsta sub 18 ani, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau din cauza unor situații extreme, pot beneficia de zile libere acordate prin lege dacă locul de muncă al acestora nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemunca.

În vederea obținerii acestor zile libere, unul dintre părinții care se încadrează în situația de mai sus, va depune o cerere către angajator care va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celui de-al doilea părinte din care rezultă ca acesta nu a solicitat zile libere conform prevederilor prezentei legi.

Zilele libere vor fi plătite în cuantum de 75% din  salariul corespunzător unei zile de lucru, fără să depășească 75% din salariu mediu brut aferent unei zile de lucru.

Această indemnizație va fi suportată din Fondul de garantare  pentru plata creanțelor salariale la care contribuie angajatorul, ulterior sumele vor fi decontate către fond printr-o procedură care va fi stabilită de Guvern.