Mesajul Instituției Prefectului – Județul Covasna cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României

Stimați cetățeni ai județului Covasna,

Idealul nostru național împlinit la 1 Decembrie 1918 a fost idealul întregirii, acela de a avea o patrie comună. Deși reușita părea a fi departe, în vremuri cu grele încercări, speranța românilor de a deveni un popor unitar a prins contur.
Astfel, la finalul Primului Război Mondial, România obținea mai mult decât eliberarea românilor din Austro-Ungaria, pe care și-o propusese la începutul conflagrației.

Schimbările mari în plan european, din a doua jumătate a anului, și priceperea liderilor români de a simți momentul istoric fac ca dezastrul anunțat să fie transformat într-un șir de victorii, reunite sub numele de Marea Unire de la 1918: în martie 1918 unirea Basarabiei cu România, în noiembrie unirea Bucovinei cu România, iar în decembrie unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Din acea zi, românii despărțiți până atunci de granițe nefirești, deveneau o mare familie, o familie reunită după mai multe secole de pribegie.
În prezent, data de 1 Decembrie este sărbătoare publică, națională, românii amintindu-și an de an de lupta asiduă pe care au dus-o strămoșii lor pentru a aduce poporul sub același steag.
Știm că asemenea vremuri grele ne încearcă și astăzi. Această zi este, în fapt, un moment solemn, dar și de bucurie, care le oferă oamenilor ocazia de a se reconecta la valorile naționale și la spiritul neamului.
Dar este momentul în care valori precum unitatea, disciplina, dragostea față de semenii noștri trebuie să primeze. Trebuie să dovedim, poate mai mult decât în orice alt moment din ultimii 102 ani, că românii sunt într-adevăr un popor unit, care se ghidează după același set de principii naționale.
Dacă în 1918, convocarea Adunării Naționale era deschisă cu îndemnul „Istoria cheamă la fapte!” astăzi, același îndemn, are o rezonanță ușor diferită, dar la fel de vie.

Este mesajul nostru de astăzi, apelul către toți cetățenii județului Covasna pentru respectarea măsurilor de protecție stabilite în contextul epidemiologic actual. Acțiunile noastre, ale tuturor, în aceste vremuri, sunt cele care ne vor ajuta să depășim toate dificultățile pe care le întâmpinăm. Aceste măsuri sunt armele noastre de astăzi. Sunt singurele mijloace de luptă de care dispunem, cu toții, pentru a ne proteja nu doar pe noi, ci și familiile noastre, prietenii noștri, și identitatea românească, cu tot ce presupune aceasta.
Cu speranța că peste 1 an vom putea sărbători împreună Ziua Marii Unirii în modul tradițional românesc, în numele Instituției Prefectului spun

„Trăiască România Mare! Trăiască România Unită!”,
„ La mulți ani România! La mulți ani, români!”.