Comunicat de presă COVID-19 din 9 septembrie 2020

          În vederea prevenirii îmbolnăvirii de COVID-19 și a conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus, măsuri de prevenire dispuse de instituțiile competente, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, au continuat misiunile și acțiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

          Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajați ai I.P.J. Covasna,  I.J.J. Covasna, I.S.U.J. Covasna și polițiști locali au executat, în ultimele 24 de ore, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 19 misiuni. La aceste activități au participat și specialiști din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Covasna.

          Cele 166 de efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 27 din 31.08.2020, au verificat modul în care sunt respectate de către persoane măsurile de izolare/carantinare în unități spitalicești, la domiciliu sau în locația declarată, măsuri dispuse de autorități, modul în care sunt respectate de către societățile comerciale, de către persoanele fizice autorizate interdicțiile impuse prin legislația în vigoare, precum și modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecție individuală și distanța fizică de protecție sanitară. În acest scop, printre alte mijloace, au fost utilizate și 68 de mijloace de mobilitate.

          Ca urmare a acestor activități, au fost legitimate/verificate 332 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 51 de SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 78 de autovehicule, la care se adaugă alte 6 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 55 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

          Chiar dacă obiectivul acestor acțiuni a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, acolo unde au fost constatate nereguli, echipele de control au dispus măsuri de sancționare a persoanelor care au încălcat normele legale. Astfel, a fost identificată o persoană care nu a respectat prevederile legale și a fost sancționată contravențional, în conformitate cu prevederile  Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, cu amendă în cuantum de 2500 de lei.

          Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 9 septembrie 2020, la nivelul jud. Covasna, situația este următoarea:

 • potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 902 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 20 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus;
 • dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 9 septembrie 2020, un număr de 669 de persoane au fost vindecate, iar alte 25 de persoane au decedat.

          Din păcate, de la ultimul comunicat, a fost înregistrat decesul unei persoane de sex feminin, în vârstă de 65 de ani, din zona com. Ghidfalău. Pacienta a fost internată  la Spitalul Județean de Urgență Sfântu Gheorghe la data de 05.09.2020, unde s-a prezentat având o stare generală de sănătate alterată, febră, dispnee, saturație scăzută și pneumonie. În urma testului COVID efectuat, pacienta a fost confirmată ca fiind infectată cu noul coronavirus. La data de 07.09.2020 a decedat, având comorbidități cunoscute – coronarian, implantat ACX, disfuncție sistolică severă, diabet zaharat – insulino dependent, obezitate și nefropatie diabetică.

           Transmitem condoleanțe familiei îndurerate!

 • în ultimele 24 de ore, pentru că au respectat recomandările medicilor și specialiștilor, 4 persoane au fost vindecate;
 • în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 104 de persoane;
 • în vederea prevenirii îmbolnăvirii de COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 312 persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;
 • numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 15835 de teste (206 teste au fost prelucrate în ultimele 24 de ore).

          Instituția Prefectului – Județul Covasna reamintește locuitorilor județului despre necesitatea respectării următoarelor recomandări pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus:

 • păstrați o igienă riguroasă a mâinilor, spălați-vă corect, ori de câte ori este nevoie, minim 20 de secunde;
 • schimbați-vă hainele imediat ce ați ajuns acasă;
 • dezinfectați obiectele personale, inclusiv telefonul mobil;
 • este interzis a se folosi obiecte în comun (caiete, pixuri, etc);
 • purtați obligatoriu mască în spațiile publice închise;
 • masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia;
 • pentru a vă curața casa și obiectele folosiți soluții pe bază de clor;
 • evitați locurile aglomerate;
 • igiena respirației înseamnă ca atunci când tușiți sau strănutați, o faceți în pliul cotului;
 • păstrați mereu față de alte persoane, o distanță de aproximativ 2 m;
 • nu recurgeți la gesturi de socializare precum datul mâinii sau îmbrățișări.

 

 

 

Cancelaria  Prefectului                                                                                                                                                                       09.09.2020