Comunicat de presă COVID-19 din 8 septembrie 2020

          În vederea prevenirii răspândirii COVID-19 și a conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, măsuri de prevenire dispuse de instituțiile competente, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, au continuat misiunile și acțiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

          Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajați ai I.P.J. Covasna,  I.J.J. Covasna, Grupării Mobile de Jandarmi Brașov, I.S.U.J. Covasna și polițiști locali au executat, în ultimele 24 de ore, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 22 de misiuni.

          Cele 148 de efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 27 din 31.08.2020, au verificat modul în care sunt respectate de către persoane măsurile de izolare/carantinare în unități spitalicești, la domiciliu sau în locația declarată, măsuri dispuse de autorități, modul în care sunt respectate de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate interdicțiile impuse prin legislația în vigoare, precum și modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecție individuală și distanța fizică de protecție sanitară. În acest scop, printre alte mijloace, au fost utilizate și 55 de mijloace de mobilitate.

          Ca urmare a acestor activități, au fost legitimate/verificate 421 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 36 de SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 64 de autovehicule, la care se adaugă alte 16 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 53 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

          Chiar dacă obiectivul acestor acțiuni a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, acolo unde au fost constatate nereguli, echipele de control au dispus măsuri de sancționare a persoanelor care au încălcat normele legale. Astfel, au fost identificate 10 persoane care nu au respectat prevederile legale și au fost sancționate, în conformitate cu dispozițiile  Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amenzi care au însumat 1800 de lei și cu un avertisment.

          Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 8 septembrie 2020, la nivelul jud. Covasna, situația este următoarea:

 • potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 882 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 22 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus;
 • dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 8 septembrie 2020, un număr de 665 de persoane au fost vindecate, iar alte 24 de persoane au decedat.

          Din păcate, de la ultimul comunicat a mai fost înregistrat decesul unei persoane de sex masculin, în vârstă de 77 de ani, din zona Tg. Secuiesc. Pacientul a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din  Sf. Gheorghe, la data de 29.08.2020, având o stare generală alterată, febră, tuse, mialgii, saturație scăzută. În urma testului efectuat a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus. La data de 07.09.2020 a decedat, având comorbidități cunoscute – HTA, diabet zaharat, nefropatie diabetică, cardiopatie ischemică. Transmitem condoleanțe familiei îndurerate!

 • în ultimele 24 de ore, pentru că au respectat recomandările medicilor și specialiștilor, 12 persoane au fost vindecate;
 • în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 96 de persoane;
 • în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 269 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;
 • numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 15629 de teste (117 teste prelucrate în ultimele 24 de ore).

Instituția Prefectului – Județul Covasna reamintește locuitorilor județului despre necesitatea respectării următoarelor recomandări pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus:

 • păstrați o igienă riguroasă a mâinilor, spălați-vă corect, ori de câte ori este nevoie, minim 20 de secunde;
 • schimbați-vă hainele imediat ce ați ajuns acasă;
 • dezinfectați obiectele personale, inclusiv  telefonul mobil;
 • este interzis a se folosi obiecte în comun (caiete, pixuri, etc);
 • purtați obligatoriu mască în spațiile publice închise;
 • masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia;
 • pentru a vă curața casa și obiectele folosiți soluții pe bază de clor;
 • evitați locurile aglomerate;
 • igiena respirației înseamnă ca atunci când tușiți sau strănutați, o faceți în pliul cotului;
 • păstrați mereu față de alte persoane, o distanță de aproximativ 2 m;
 • nu recurgeți la gesturi de socializare precum datul mâinii sau îmbrățișări.

 

Cancelaria  Prefectului                                                                                                                                                                                08.09.2020