Comunicat de presă COVID-19 din 31.03.2020

          Începând cu data de 30 martie a.c.,  persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii.      Totodată, persoanele care nu respectă condițiile izolării și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional, dacă fapta nu constituie infracțiune.

       La nivelul județului nostru, conform datelor de la Direcția de Sănătate Publică Covasna, se află  în carantină instituționalizată 135 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 3399 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

         De la ultimul comunicat, 2 persoane, datorită faptului că prezintă o stare de sănătate bună și au respectat recomandările autorităților, au ieșit din carantină, iar alte 249 persoane au ieșit din autoizolare.

         Inspectoratul Județean de Poliție Covasna, Inspectoratul Județean de Jandarmi Covasna , Gruparea Mobilă de Jandarmi Brașov și Poliția locală, au continuat misiunile impuse de starea de urgență, executând 108 controale, verificări, escorte de coloane auto, paza locațiilor de carantinare ori a unor unități spitalicești. Alte activități ale acestor structuri:

  • auto preluate și conduse spre limita județului: 54;
  • persoane preluate și conduse spre limita județului: 168;
  • au fost conduse la centrele de carantină 34 persoane ;
  • s-au verificat 2448 persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare/carantinare;
  • au fost verificate 285 de locații de carantinare/izolare;
  • au fost verificate un nr. de 28 SC/PFA privind modul de respectare a interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență.

 

          În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii covăsneni au aplicat 93 de sancțiuni contravenționale unor persoane depistate că nu au respectat măsurile dispuse de autorități, valoarea totală a acestor sancțiuni fiind de 132.400 lei.

          Cele 93 sancțiuni contravenționale au fost aplicate persoanelor care nu au respectat măsura privind restricționarea circulației.

          Instituția Prefectului – Județul Covasna face în continuare apel la cetățeni să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile ordonanțelor militare.

 

Cancelaria Prefectului                                                                                   31.03.2020