Comunicat de presă COVID-19 din 30 august 2020

          De la începutul epidemiei și până la această dată, la nivelul județului Covasna, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 752 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 4 noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

          Dintre persoanele confirmate până la această dată, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 30 august 2020, un număr de 584 de persoane, au fost vindecate, iar alte 18 persoane au decedat.

          În conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 83 de persoane.

          În vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 180 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală.

          Numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 14748 de teste, la care se adaugă alte 8312 teste prelucrate în jud. Covasna, la solicitarea jud. Brașov, Mureș și Sibiu.

          Și în acest sfârșit de săptămână, au continuat sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, în sistem integrat, misiunile structurilor teritoriale ale MAI și poliției locale, în scopul conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, în contextul impus de starea de alertă. Acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare. Astfel, au fost executate un nr. de 41 de acțiuni și misiuni în scopul verificării modului în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă conform Hotărârii nr.26 din 19 august 2020 a CJSU Covasna, privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și spațiile publice deschise (piețele, târgurile, spații comerciale, zonele de așteptare a mijloacelor de transport), zone în care pot să apară aglomerări publice spontane. La aceste activități au participat 141 de efective ale structurilor de ordine publică, efective care au utilizat 53 de mijloace de mobilitate.

          Ca urmare a acestor activități, au fost legitimate/verificate 449 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 51 de SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 98 de autovehicule, la care se adaugă alte 16 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 79 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

          Cu ocazia executării acestor activități, a fost identificată o persoană care nu a respectat măsura izolării la domiciliu impusă de autorități, motiv pentru care acestuia i s-a constituit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. și ped. de art. 352 din C. penal.

          De asemenea, au fost identificate 2 persoane care nu au respectat prevederile Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în context COVID-19, fapt pentru care au fost sancționate cu amenzi care au însumat 6000 de lei.

          Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor precauție, evitarea creării de aglomerații și a deplasărilor inutile, igienizarea/dezinfectarea frecventă a mâinilor, purtarea mijloacelor de protecție individuală, păstrarea distanței fizice de protecție sanitară. Este important ca fiecare dintre noi să respectăm deciziile stabilite de autorități pentru limitarea și prevenirea răspândirii noului coronavirus și să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți. Mulțumim tuturor celor care respectă măsurile dispuse de autorități.

 

 

Cancelaria Prefectului                                                                                                          30.08.2020