Comunicat de presă COVID-19 din 29 august 2020

          De la începutul epidemiei și până la această dată, la nivelul județului Covasna, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 748 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 9 noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

          Dintre persoanele confirmate până la această dată, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 29 august 2020, un număr de 584 de persoane, au fost vindecate, iar alte 18 persoane au decedat.

          În ultimele 24 de ore, pentru că au respectat recomandările medicilor și specialiștilor, 4 persoane au fost vindecate.

          În conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 84 de persoane.

          În vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 186 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală.

          Numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 14747 de teste (103 teste prelucrate în ultimele 24 de ore), la care se adaugă alte 8312 teste prelucrate în jud. Covasna, la solicitarea jud. Brașov, Mureș și Sibiu.

          În vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, echipaje constituite din cadre ale IPJ Covasna, IJJ Covasna, Grupării Mobile de Jandarmi Brașov, ISUJ Covasna și polițiști locali, au continuat misiunile în contextul impus de starea de alertă. Astfel, au fost executate un nr. de 31 de acțiuni și misiuni în scopul verificării modului în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă conform Hotărârii nr.26 din 19 august 2020 a CJSU Covasna, privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și spațiile publice deschise ( piețele, târgurile, spații comerciale, zonele de așteptare a mijloacelor de transport), zone în care pot să apară aglomerări publice spontane. La aceste activități au participat 121 de efective ale structurilor de ordine publică împreună cu specialiști din cadrul DSVSA Covasna, efective care au utilizat 35 de mijloace de mobilitate.

          În urma acestor activități, au fost legitimate/verificate 472 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 48 SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 127 de autovehicule, la care se adaugă alte 17 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 99 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

          Cu ocazia executării acestor activități, au fost identificate 2 persoane care nu au respectat prevederile Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în context COVID-19, fapt pentru care au fost sancționate cu amenzi care au însumat 800 de lei.

          Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor precauție, evitarea creării de aglomerații și a deplasărilor inutile, igienizarea/dezinfectarea frecventă a mâinilor, purtarea mijloacelor de protecție individuală, păstrarea distanței fizice de protecție sanitară.

          Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită tuturor proprietarilor de restaurante, terase ori localuri unde se organizează diferite evenimente,  să asigure cu bună credinţă respectarea tuturor măsurilor de protecţie şi a restricţiilor impuse în vederea prevenirii răspândirii  virusului SARS-CoV-2.

 

 

Cancelaria Prefectului                                                                                                        29.08.2020