Comunicat de presă COVID-19 din 28 august 2020

          De la începutul epidemiei și până la această dată, la nivelul județului Covasna, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 739 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate  18 noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

          Dintre persoanele confirmate până la această dată, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 28 august 2020, un număr de 580 de persoane, au fost vindecate, iar alte 18 persoane au decedat.

         În ultimele 24 de ore, pentru că au respectat recomandările medicilor și specialiștilor, 9 persoane au fost vindecate.

          În conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 83 de persoane.

          În vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 170 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală.

          Numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 14644 de teste (112 teste prelucrate în ultimele 24 de ore), la care se adaugă alte 8312 teste prelucrate în jud. Covasna, la solicitarea jud. Brașov, Mureș și Sibiu.

          În vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, echipaje constituite din cadre ale IPJ Covasna, IJJ Covasna, ISUJ Covasna și polițiști locali, au continuat misiunile în contextul impus de starea de alertă. Astfel, au fost executate un nr. de 28 de acțiuni și misiuni în scopul verificării modului în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă conform Hotărârii nr.26 din 19 august 2020 a CJSU Covasna, privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și spațiile publice deschise ( piețele, târgurile, spații comerciale, zonele de așteptare a mijloacelor de transport), zone în care pot să apară aglomerări publice spontane. La aceste activități au participat 132 de efective ale structurilor de ordine publică,  efective care au utilizat 42 de mijloace de mobilitate.

          În urma acestor activități, au fost legitimate/verificate 443 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 18 SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 129 de autovehicule, la care se adaugă alte 13 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 38 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

          Cu ocazia executării acestor activități, a fost identificată o persoană care nu a respectat prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, fiind sancționată cu amendă în cuantum de 2000 de lei. De asemenea, în același context au fost identificate alte 3 persoane care nu au respectat prevederile legale și au fost sancționate cu avertismente și amendă în cuantum de 1000 de lei.

          Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor precauție, evitarea creării de aglomerații și a deplasărilor inutile, igienizarea/dezinfectarea frecventă a mâinilor, purtarea mijloacelor de protecție individuală, păstrarea distanței fizice de protecție sanitară.

          Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită tuturor proprietarilor de restaurante, terase ori localuri unde se organizează diverse evenimente, să asigure cu bună credinţă respectarea tuturor măsurilor de protecţie şi a restricţiilor impuse, în vederea prevenirii răspândirii  virusului SARS-CoV-2.

 

Cancelaria Prefectului                                                                                                          28.08.2020