Comunicat de presă COVID-19 din 27 iulie 2020

          Până astăzi, 27 iulie 2020, în jud. Covasna, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 este de 398 de persoane ( nu sunt persoane confirmate în ultimele 24 de ore la nivelul jud. Covasna), dintre care 305 de persoane au fost vindecate iar 9 persoane au decedat.

        Potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 27 iulie 2020, în prezent sunt internați în unități spitalicești din mun. Sf.Gheorghe și Brașov, un număr de 47 de pacienți bolnavi de COVID-19.

        Numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 8257 de teste, la care se adaugă alte 6105 de teste recoltate de la suspecți din jud. Brașov, Sibiu și Mureș, teste prelucrate în jud. Covasna, la solicitarea celor trei județe.

        După evaluarea în spital și confirmate că au contractat virusul SARS-CoV-2, 10 persoane au solicitat să stea în autoizolare la domiciliu, fiind sub supravegherea medicilor. În ultimele 24 de ore, pentru că au respectat indicațiile medicilor, un nr. de 7 persoane s-au vindecat și au fost efectuate 6  externări din spital.

        La această dată, 187 de persoane sunt în autoizolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală iar o persoană a ieșit din autoizolare.

        În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Covasna, structurile teritoriale ale M.A.I., alături de reprezentanți ai ANPC, au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost în principal de a preveni răspândirea noului coronavirus, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare. Astfel au fost  executate un nr. de 5 acțiuni pe raza județului, în care au fost angrenate 91 de efective pentru menținerea ordinii și siguranței publice, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție individuală (purtarea măștii de protecție în spații închise, păstrarea distanței fizice), pentru verificarea respectării măsurilor de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate. De asemenea, au fost efectuate verificări în mijloace de transport public în comun.

          În executarea misiunilor au fost utilizate 26 de mijloace de mobilitate. În timpul executării misiunilor au fost verificate cu privire la  respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse,  243 de persoane. S-au verificat 54 de agenți economici cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă, cu 54 de obiective/locații verificate.

          Pe durata acestor activități, au fost identificate 4 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, motiv pentru care au fost sancționate în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu avertisment.

          De asemenea, a fost identificată o persoană care nu a respectat prevederile legale de natură economică, motiv pentru care a fost sancționată cu amendă în sumă de 5.000 de lei.

          În temeiul Legii nr. 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare, în contextul COVID-19, a fost aplicată o sancțiune contravențională.

 

Cancelaria Prefectului                                                                               27.07.2020