Comunicat de presă COVID-19 din 27 august 2020

          De la începutul epidemiei și până la această dată, la nivelul județului Covasna, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 721 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate  13 noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

          Dintre persoanele confirmate până la această dată, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 27 august 2020, un număr de 571 de persoane, au fost vindecate, iar alte 18 persoane au decedat.

         Tot în ultimele 24 de ore, pentru că au respectat recomandările medicilor și specialiștilor, 15 persoane au fost vindecate.

        În conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 67 de persoane.

         În vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 148 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală.

          Numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 14528 de teste (71 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore), la care se adaugă alte 8312 teste prelucrate în jud. Covasna, la solicitarea jud. Brașov, Mureș și Sibiu.

          În vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, echipaje constituite din cadre ale IPJ Covasna, IJJ Covasna, ISUJ Covasna și polițiști locali, au continuat misiunile în contextul impus de starea de alertă. Astfel, au fost executate un nr. de 27 de acțiuni și misiuni în scopul verificării modului în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă conform Hotărârii nr.26 din 19 august 2020 a CJSU Covasna, privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și spațiile publice deschise ( piețele, târgurile, spații comerciale, zonele de așteptare a mijloacelor de transport), zone în care pot să apară aglomerări publice spontane. La aceste activități au participat 123 de efective ale structurilor de ordine publică împreună cu specialiști din cadrul DSVSA Covasna,  efective care au utilizat 48 de mijloace de mobilitate.

          În urma acestor activități, au fost legitimate/verificate 416 persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 31 de SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 81 de autovehicule, la care se adaugă alte 12 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 59 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

          Cu ocazia executării acestor activități, au fost identificate 4 persoane care nu au respectat prevederile legale și au fost sancționate cu avertismente și amenzi ce au însumat 700 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991.

          Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor precauție, evitarea creării de aglomerații și a deplasărilor inutile, igienizarea/dezinfectarea frecventă a mâinilor, purtarea mijloacelor de protecție individuală, păstrarea distanței fizice de protecție sanitară.

 

Cancelaria Prefectului                                                                                         27.08.2020