Comunicat de presă COVID-19 din 23.05.2020

          În continuarea informării despre situația generată de noul coronavirus, vă aducem la cunoștință că, în județul Covasna, la data de 23 mai 2020, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, numărul persoanelor care au contractat virusul SARS-CoV-2 rămâne la fel ca în ziua precedentă, adică 229 de persoane. De altfel, ne bucură să observăm că din data de 19.05.2020 numărul persoanelor din județul Covasna care au contractat virusul SARS-CoV-2 a rămas la aceeași cifră.

          Facem în continuare apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate, să respecte normele de igienă și de distanțare socială, precum și reglementările în vigoare impuse în vederea prevenirii și limitării extinderii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.

         La nivelul județului Covasna, conform raportării Direcției de Sănătate Publică din data de 23.05.2020 situația epidemiologică este următoarea:

  • în prezent sunt internați în spital un nr. de 11 pacienți bolnavi de COVID-19;
  • de la începutul pandemiei și până în prezent au fost vindecați 189 de pacienți bolnavi de COVID-19;
  • potrivit datelor comunicate, în ultimele 24 de ore nu au fost internate în spital persoane bolnave de COVID-19;
  • de asemenea, pentru că s-au vindecat, au fost externate din spital un număr de 10 persoane;
  • numărul de teste realizate până în acest moment la nivelul județului Covasna este de 4593;
  • în carantină instituționalizată se află un număr de 74 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contractat virusul SARS-CoV-2;
  • alte 855 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

          De la ultimul comunicat de presă, datorită faptului că au respectat recomandările autorităților și starea de sănătate le-a permis, 16 persoane au ieșit din carantină iar alte 25 de persoane au ieșit din autoizolare.

          În contextul măsurilor dispuse de către autorități pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, efectivele Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna și ale Poliției locale, au continuat misiunile, conform prevederilor privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

          În domeniul de aplicare al actelor normative specifice stării de alertă, de la ultimul comunicat, au fost angrenate în total 123 de efective ale structurilor menționate, care au utilizat 47 de mijloace de mobilitate.

          Pe raza județului, în ultimele 24 de ore, au fost executate 54 de misiuni, astfel:

– pentru menținerea ordinii publice la unități spitaliceşti/locații carantină – 2;

– pentru depistarea/reținerea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare/carantină – 1;

– pentru verificarea, prin măsuri specifice, a respectării interdicţiilor impuse persoanelor aflate în izolare/carantină – 50;

– pentru verificarea respectării de către societățile comerciale/persoanele fizice autorizate a interdicţiilor impuse pe timpul stării de alertă – 1. Cu această ocazie au fost verificate un număr de 15 SC/PFA.

           Pentru verificarea modului de respectare a măsurilor și interdicțiilor  impuse pe durata stării de alertă, au fost verificate 483 de persoane.

         Au fost aplicate un număr de 20 sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de 12.235 de lei.

Cancelaria  Prefectului                                                        23.05.2020