Comunicat de presă COVID-19 din 22 septembrie 2020

          În vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna au continuat misiunile și acțiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

          Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajați ai I.P.J. Covasna, I.J.J. Covasna, I.S.U.J. Covasna și polițiști locali au executat în ultimele 24 de ore, la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 31 de misiuni.

          Cele 141 de efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 29 din 15.09.2020, au verificat modul în care sunt respectate de către persoane măsurile de izolare/carantinare în unități spitalicești, la domiciliu sau în locația declarată, modul în care societățile comerciale, persoanele fizice autorizate respectă interdicțiile impuse prin legislația în vigoare, precum și modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecție individuală și distanța fizică de protecție sanitară. În acest scop, printre alte mijloace, au fost utilizate și 51 de mijloace de mobilitate.

          Ca urmare a acestor activități, au fost legitimate/verificate 534 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 18 SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 44 de autovehicule, la care se adaugă alte 16 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 40 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes). Obiectivul acestor activități a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus. Însă, acolo unde au fost sesizate nereguli, echipele de control au luat măsuri corespunzătoare. Astfel, au fost identificate 3 persoane care nu au respectat prevederile legale în context COVID-19 și au fost sancționate, în conformitate cu prevederile  Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amenzi care au însumat 1300 de lei. Tot cu ocazia acestor activități, a fost identificată o persoană care nu a respectat măsura carantinării dispusă de autorități pentru prevenirea COVID-19, fapt pentru care i s-a constituit dosar penal în care se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută și pedepsită de art. 352 din C.penal.

 

Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 22 septembrie 2020, la nivelul jud. Covasna situația este următoarea:

  • potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 1084 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 8 noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus;
  • dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 22 septembrie 2020, un număr de 774 de persoane au fost vindecate, iar alte 30 de persoane au decedat.

          Din păcate, de la ultimul comunicat s-a înregistrat decesul unei persoane de sex feminin, în vârstă de 80 de ani, din zona com. Zagon. Pacienta a fost internată la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, cu test COVID confirmat, prezentând o stare de sănătate alterată, respectiv dispnee, tuse, subfebrilitate. Pacienta a avut o evoluție nefavorabilă, astfel că la data de 19.09.2020 a decedat, având comorbidități cunoscute – melană, anemie prin carență de fier, HTA, cardiopatie ischemică cronică, insuficiență cardiacă congestivă.

Transmitem condoleanțe familiei!

  • de la ultimul comunicat, un nr.de 5 persoane au fost vindecate;
  • în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 126 de pacienți;
  • în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 389 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;
  • numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 17844 de teste (133 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore).

          Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită cetățenilor să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare fizică, precum și măsurile stabilite pe timpul stării de alertă, măsuri ce se regăsesc în anexa la Hotărârea cu nr. 29/15.09.2020 a CJSU Covasna, anexă ce poate fi vizualizată accesând:  https://cv.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/41/2020/09/Anexa-la-HCJSU-nr.-29.pdf

          Este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm deciziile autorităților pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul Coronavirus.

          Mulțumim tuturor celor care manifestă un comportament responsabil!

 

Cancelaria  Prefectului                                                                                                                                    22.09.2020