Comunicat de presă COVID-19 din 22 august 2020

          Până la această dată, de la începutul epidemiei, la nivelul județului Covasna, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 681 de persoane, în ultimele 24 de ore fiind confirmate ca infectate cu noul coronavirus, 13 persoane.

          Dintre acestea, potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 22 august 2020, un număr de 509 de persoane au fost vindecate, iar alte 17 persoane au decedat.

          În conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, în prezent sunt în izolare instituționalizată în unități spitalicești, un număr de 66 de persoane .

          În vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile au dispus ca alte 168 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 să stea în carantină la domiciliu ori la locația declarată, aflându-se sub supraveghere medicală.

          Numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 13768 de teste (365 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore), la care se adaugă alte 8281 de teste prelucrate în jud. Covasna, la solicitarea jud. Brașov, Mureș și Sibiu.
Ca urmare a faptului că a respectat indicațiile medicilor și s-a vindecat, o persoană a ieșit din izolare în ultimele 24 de ore.

          În vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, structurile teritoriale ale M.A.I., constituite din polițiști, jandarmi din cadrul IJJ Covasna și Grupării Mobile de Jandarmi Brașov precum și polițiști locali, au continuat misiunile în contextul impus de starea de alertă. Astfel, au fost executate un nr. de 45 de acțiuni și misiuni în scopul verificării modului în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă prin Hotărârea nr.24 din 3 august 2020 a CJSU Covasna, privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și spațiile publice deschise ( piețele, târgurile, spații comerciale, zonele de așteptare a mijloacelor de transport), zone în care pot să apară aglomerări publice spontane. La aceste activități au participat 154 de efective ale structurilor de ordine publică, efective care au utilizat 57 de mijloace de mobilitate.

          În urma acestor activități, au fost legitimate/verificate 559 de persoane cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 46 de SC/PFA. În ceea ce privește mijloacele de transport, au fost verificate un număr de 150 de autovehicule, la care se adaugă alte 11 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 59 de locații/obiective cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

          Cu ocazia executării acestor activități, au fost identificate 27 de persoane care nu au respectat prevederile legale. În vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus, echipele de control au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, unor persoane identificate că nu respectă măsurile de protecție individuală, sancțiuni care au însumat 3000 de lei. De asemenea, au mai fost aplicate alte 16 sancțiuni contravenționale, în context COVID-19, care au însumat 4052 de lei.

          Instituția Prefectului – Județul Covasna solicită tuturor cetățenilor să respecte normele stabilite de autorități în perioada stării de alertă iar pe proprietarii de restaurante, terase ori localuri unde se organizează diverse evenimente, să asigure respectarea măsurilor de protecție în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

Cancelaria Prefectului                                                                                                    22.08.2020